Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród w budowie - nieustającej 20:52, 16 wrz 2018

Do góry
Wiosna u schyłku lata też się pojawiła, szczerze mówiąc fajnie byłoby, gdyby irysy chciały tak kwitnąć co roku:

Lilak węgierski też wypuścił pachnące kwiatuszki:

I kalina Mariesii, Kilimandżaro też wypuściła kwiatostany.

Kandelabrowe pierwiosnki:

A ten tojad zakwitł normalnie, czyli późno.

Kiedyś będzie tu ogród 20:26, 16 wrz 2018

Do góry
Na koniec dwie rośliny, które szczególnie mnie zachwyciły.

Kalina - może ktoś podpowie co to za jedna?

I Heptakodium chińskie . Fotka tego nie oddaje, ale aż świeciło z daleka. A jaki rój wszelkiej maści bzyczków koło niego latał. Cudeńko.

Tajemniczy Ogród 12:13, 12 wrz 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
To fakt, że wybrzuszenie by pasowało do reszty nasadzeń (też o tym pomyślałam) ale uważam, że z odległości nie będzie go po prostu widać.
Bo ile tego wybrzuszenia mogłoby być? Jeden metr? Więcej?
Jeśli byłoby na tyle duże, żeby zmieścił się tam jakiś duży krzew/drzewko, robiące za super akcent (kalina japońska? dereń kousa?) to wtedy tak. Ale czy warto się tak męczyć dla wsadzenia kilku dodatkowych jarzmianek?

Drzewa, krzewu to jakoś tam nie czuję, ale dużą piękną hostę to i owszem.
O właśnie! Przypomniało mi się, że Agata hostową rabatę chciała zakładać i to chyba właśnie w tym miejscu.

Co do eMa, to faktycznie, wytrwały kurde jest.
Tajemniczy Ogród 12:05, 12 wrz 2018

Do góry
To fakt, że wybrzuszenie by pasowało do reszty nasadzeń (też o tym pomyślałam) ale uważam, że z odległości nie będzie go po prostu widać.
Bo ile tego wybrzuszenia mogłoby być? Jeden metr? Więcej?
Jeśli byłoby na tyle duże, żeby zmieścił się tam jakiś duży krzew/drzewko, robiące za super akcent (kalina japońska? dereń kousa?) to wtedy tak. Ale czy warto się tak męczyć dla wsadzenia kilku dodatkowych jarzmianek?
Wśród brzóz i dębów 11:34, 12 wrz 2018

Do góry
Witaj Basiu..... Pięknie zaowocowała Ci kalina. Ptaszki będą miały biesiadowanie. Czy owoce utrzymują się w zimie,czy oblatują?
Pozdrawiam....
Ptasi gaj 18:41, 11 wrz 2018

Do góry
Jeszcze chciałam bo ktoś pytal. Tak to kalina japońska Kilimandżaro. Przebarwia się jeszcze kwitnie.
W przyszłym roku wysadzę na stałe miejsce. Dosyć ładnie rośnie.jeszcze fotka.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:37, 11 wrz 2018

Do góry
Makadamio, dzieki pomiarom uswiadomilam sobie cos: czesc uzytkowa wynosi u mnie ok polowy ogrodu, ha ha. Tzn nie wiem, czy powinnam sie smiac

Ale tyl wyglada mniej wiecej tak:

tam jest drugie patio. Powody sa dwa: nic nie chce tam rosnac, probowalam 3 lata!, bo kalina sasiada wypija calutka wode. A czego nie wypije, przeleci i tak, bo sasiad ma znacznie nizej Musze przyznac jedno, odkad tu mieszkamy dzieki podlewaniu tamtego kawalka kalina ostro wybujala A dwa: to jedyne miejsce gdzie pozna jesienia/zima i wczesna wiosna jest slonce Po prawej widok na warzywka z ziolami i kwiatami dla urozmaicenia Tam sa dwie rabaty
w skrzyni ma rosnac figa, na razie rosnie w mniejszej donicy, a duza czeka na remont i jakies stale miejsce w tamtejszej okolicy. po drugiej stronie patia sa dwie rabaty, tez slabe, jesli chodzi o ziemie i utrzymanie wody (ucieka wszystko do sasiada) Wykopalismy stamtad z tone gruzu, i o dziwo ziemia to nie jest typowa glina obecna w wiekszosci ogrodu, tylko znacznie b luzna, i pieknie rosna tam ziola, jak sie okazuje. Warzywa nie dawaly rady. Przy plocie rosly maliny, ale ida w inne miejsce, bo praktycznie uschly mimo podlewania tego upalnego lata. na ich miejsce przesadze czeresnie, ktora bedzie rozpieta na plocie na plasko.
Ogród Basi 23:59, 10 wrz 2018

Do góry
Kalina sztywnolistna.

Przesadzona hortensja.
Ptasi gaj 22:56, 10 wrz 2018

Do góry
Tak sobie myślałam co się dzieje, że u Ciebie taka cisza. Trawiasta zachwycająca. Miskanty podobają mi się niezmiernie niezmiennie. Do rosplenic nie jestem jeszcze w pełni przekonana. Róże także roztaczają swoje uroki. Czy to jakaś kalina przebarwia się w donicy jesiennie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:17, 10 wrz 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Piękne widoki i tak u Ciebie spokój

Kalina koralowa nana przepięknie się u Ciebie prezentuje. Moja niestety drugi rok z rzędu zżerana jest doszczętnie i to nie wiem przez jakiego smakosza

No tak- nie wiadomo komu wygarnąć.
W sumie, to za tą kaliną nie przepadam. Ani nie kwitnie, ani się nie przebarwia. A skoro jest bezproblemowa i niewielka, to sobie została pod klonem ussuryjskim.
Cisza bywa...czasem.
Ogród do odnowy 21:05, 10 wrz 2018

Do góry
Gruszko dla porównania moja kalina koralowa nana w dzisiejszej kondycji

wiosną jest piękna jak należy, potem po trochu coś ją do imentu skubie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:04, 10 wrz 2018

Do góry
Piękne widoki i tak u Ciebie spokój

Kalina koralowa nana przepięknie się u Ciebie prezentuje. Moja niestety drugi rok z rzędu zżerana jest doszczętnie i to nie wiem przez jakiego smakosza
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:51, 09 wrz 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Fajna
Moja kalina kilimandżaro teraz zaczęła kwitnąc po raz drugi w tym roku i zastanawiam się czy to normalne

Moje japońskie kaliny zrzuciły liście. Na wiosnę się okaże, czy przeżyły te upały.

Agatko, zaletą tego mikruska jest bardzo wczesny start wiosną.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:45, 09 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To kalina koralowa w odmianie Nanum, Niestety- nie przebarwia się
Rośnie baaaaaaaaardzo wolno.

Fajna
Moja kalina kilimandżaro teraz zaczęła kwitnąc po raz drugi w tym roku i zastanawiam się czy to normalne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:41, 09 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dziękuję Już sobie zapisałam Bardzo mi się podoba. Świetny kontrast dla innych roślin.
Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:30, 09 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Haniu Powiedz mi proszę, co to za roślina o ciemno zielonych liściach?
Twój ogród w jesiennej szacie wygląda rewelacyjnie. Bardzo mi się podoba Pozdrawiam cieplutko

Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:23, 09 wrz 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Oczywiście nowy nabywca myjni.jak wróciłam od dzieci to już była po usiadłam i płakałam .ale jak zobaczyłam że i róża wala się po kostce to krzyczałam i zbierałam co mogłam .Mam uratowaną małą sadzonkę kaliny i korzenie róży .Kalina rośnie i róza pod specjalnym nadzorem bo pilnuję oba krzaki zeby nie miały sucho;d

Ojej jak przykro
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:10, 09 wrz 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Kto siekierą potraktował taką ślicznotkę?

Oczywiście nowy nabywca myjni.jak wróciłam od dzieci to już była po usiadłam i płakałam .ale jak zobaczyłam że i róża wala się po kostce to krzyczałam i zbierałam co mogłam .Mam uratowaną małą sadzonkę kaliny i korzenie róży .Kalina rośnie i róza pod specjalnym nadzorem bo pilnuję oba krzaki zeby nie miały sucho;d
Wśród brzóz i dębów 11:27, 09 wrz 2018

Do góry
Kalina ma mszyce jak jest młoda potem jak dojrzeje nic jej nie rusza .No chyba tak jak moją siekiera Miałam wstawić zdjęcie ale wstawię u mnie bo może nie życzysz sobie Zapraszam do obejrzenia kaliny Ja mam tę kulistą
Ogród z uśmiechem 14:23, 06 wrz 2018

Do góry
Nie wiem czy to normalne ale kalina kilimanżaro właśnie kwitnie po raz drugi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies