Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:14, 09 sie 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
U mne już po 7 rano było gorąco. Zdjęcia lodu bardzo pomagają w ten upał. Ja dzisiaj stałam przez 2 godziny na słońcu, nadzorując wywóz ziemi i pracę koparki, zwłaszcza przed zasypaniem i zniszczeniem młodych lilaków. Uroki ogrodu w budowie, hehe.
Tak myślę, że z dwojga złego wolę cierpieć z nadmiaru ciepła, niż kulić się z nadmiaru zimna.

A kapelusik na główce miałaś?
Mój organizm zdecydowanie lepiej radzi sobie z zimnem. Mój EM zawsze deklarował się jako miłośnik gorąca. W tym roku nawet on ma dosyć. 36 stopni w cieniu od 3 tygodni widać wykończyć potrafi nawet takich.

Giganteusy podsychają od dołu.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:13, 09 sie 2018

Do góry
Rozplenice szaleją na frontowej , do spółki z tawułami, szałwią, rozchodnikami i białymi jeżówkami . Jeżówki co prawda jeszcze nie szaleją, ale za rok juz będzie na co popatrzeć ...

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:12, 09 sie 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

buziaki

Bogactwo rozchodnikow masz duże.
Te zdjatka śliczne
No mus dokupić jeszcze jakieś rozchodniki
Ogród z wilkiem zamkn. 13:10, 09 sie 2018

Do góry
Madziu co ja mam napisać, bajka! Kolorowo, soczyście, cudownie. Powiedz co to za trawka z zawilcami?

Z cisami nie mam pojęcia, może umieść pytanie na wątku z chorobami.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:08, 09 sie 2018

Do góry
Zaraz ruszam walczyć ze szczawikiem. Ale póki co, kilka obrazków .
Moja aktualnie ulubiona rabata - podokienna.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:07, 09 sie 2018

Do góry
I takie tam

Ukojenie 13:05, 09 sie 2018

Do góry
zoja napisał(a)
I moze jeszcze takie

No piękne takie te widoczki ogrodowe.
Dają dużo radości
grzeje co? ? Okropnie. Jeszcze jutro tak ma być. Uff.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:04, 09 sie 2018

Do góry
Mira, Gabrysiu, Kasiu, Małgosiu dzieki ze zaglądajcie
Pogoda straszna tylko w wannie siedzieć można

Dawno fotek nie było to cos wrzucę
Kanna jednak zakwitnie

Dwa ogrody 12:50, 09 sie 2018

Do góry
To wszystko twoje dalie ??
Piękne !!piękne wszystkie
paniprzyroda napisał(a)
Gabrysiu, miło Cię widzieć
Tak całkiem New Dawn się nie pozbyłam Mam ukorzenioną z niej ładną, dwuletnią sadzonkę, myślę nad miejscem.
Zioło to kreteńskie oregano Dittany of Crete, Origanum dictamnus. Na razie suszę z niego kwiatki na ziołową herbatkę.
W kobaltowych dzbanach z dziurami są rojniki, rosną bardzo ładnie.
Może faktycznie owoce figi dojrzeją? Rośnie w donicy.

Zamiast oczka

Zresztą dużo różnego też kwiecia u Ciebie widzę.
Ale się zadomkowalas na różne sposoby. Suuper !!wszystkie piękne.
Wielkie brawa pomysłowy Dobomirze
...uDany ogród 12:41, 09 sie 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Gosiu dziękuję, mam nadzieję że się spełnią. Na to niestety nie mam wpływu.

Danuś ogladałam ostatnio " Sztukę kochania historię Michaliny Wisłockiej" I choć wydaje się, ze bez związku, to przyszło mi do głowy użyć podstępu....(trochę zachodu by było nie powiem)i żeby nie było niedomówień to nie leży w moim charakterze, ale Michalina zaprzyjaźniła się z żonami panów , którzy książki nie chcieli wydać i się udało....może trzeba by się zaprzyjaźnić z którąś z żon, potem zaprosić wraz z małżonkiem na działkę na grilla.....i dopiąć swego?
Zielona przestrzeń 12:38, 09 sie 2018

Do góry
Nie ważne które to....Ale wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
Dużo radości ogrodowej i zyciowej
Buziaki przesyłam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:22, 09 sie 2018

Do góry
Zła jestem na taką pogodę. Od kilkunastu dni zamiast cieszyć się ogrodem, wylegiwać się na łonie natury, siedzę w 4 ścianach ze szczelnie zasłoniętymi oknami i ledwie dyszę. Na zewnątrz przyjemnie jest tylko wczesnym rankiem (w cieniu) i po zachodzie słońca. Dobrze, że w tym sezonie nie zaplanowałam intensywnych prac nasadzeniowych.

Poranna kawa na tarasie to jedna z niewielu przyjemnych chwil.

Reszta ogrodu już w promieniach słońca.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:13, 09 sie 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

O żesz... i kiciulek po środku

Haniu, jak zerwę z krzaczka wszystkie strączki fasolki szparagowej to taki krzaczek idzie na kompost, dobrze kombinuję? Pytam jako fasolkowa nowicjuszka

Swoje fasolkowe krzaczki tnę i przekopuję z glebą bez wyrywania.

Marchewka mi zakwitła.

Zielony nawóz słabo rośnie. Przydałby się deszcz. Pszczoły czują miętę!

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:12, 09 sie 2018

Do góry
Toszko
O poradę pytam.
Chciałam dosypać nieco takiej glinki do gleby pod te carexy. Co myślisz?

One raczej kwasolubne, a i niby stałą wilgoć lubią...

Ogród naturalistyczny Jabłonki 12:03, 09 sie 2018

Do góry
Witaj Sylwio
Miło mi, że rozumiesz "uroki" dużej po-rolniczej działki Z jednej strony trafiło mi się miejsce niesamowitej urody i uroku (nie jestem w stanie oddać go na zdjęciach, ale jeżeli znasz projekty Pieta Oudolfa /oudolf.com/ to u mnie jest ładniej ), ale z drugiej strony to rzeczywiście wyzwanie i lekcja pokory. W 2017 nie miałam czasu na prace. W tym roku systematycznie zaczynam dosadzanie zaplanowanych roślinek Po 2 latach eksperymentowania postawiłam na rośliny, których zwierzątka nie lubią Nie dosadzam bylin - stwierdziłam, że naturalnie rosnące rośliny (darń) absolutnie wystarczą. Niestety nie znam większości ich nazw - na pewno jest tam krwawnik, dziurawiec ... ale kwitną na żółto, niebiesko, pomarańczowo i różowo od maja do października. Do tego niesamowite dzikie trawy Zaplanowałam ogrodzenie z dzikiej róży (biała rosa rugosa) i pierwsze 50 sztuk już rośnie. Pomiędzy rugosą dosadzam teraz róże historyczne: REINE des VIOLETTES, Fantin Latour, Louis Odier. Czekam na zamówione: Ritausma, Belle de Crecy (syn. Le Météore). Pomiędzy nimi dosadzam szałwię - dla odstraszania futrzaków Oczywiście plany na ten rok są dużo szersze Teraz eksperymentuję z połączeniem "idealnie" prosto wytyczonych i wykoszonych alejek spacerowo/dojazdowych pomiędzy naturalnymi połaciami darni Podobny efekt widziałam na filmikach z ogrodu Anny Wintour - jeżeli znajdę, podeślę link.
Nie planuję ogrodzenia całości. Rekreacyjnie wydzieliłam ok. 4 tys. metrów - z czego siatka będzie na 600.
Zazdroszczę domku na twojej działce U mnie może holenderski w przyszłości
Pozdrawiam serdecznie,
Iza

[/img]

Ogród w budowie - nieustającej 12:03, 09 sie 2018

Do góry
Jeszcze wieści kwiaciarskie:

Biedne Małe Białe Zwierzątko w tym roku, ale było trzy razy przesadzane, za każdym razem wiosną, czyli w kwietniu, a nie ma głupszego terminu na przesadzanie róży,więc ciągle nie dostało szansy, więc jest nadal małe, ale myślę że ma już docelową miejscówkę na skarpie, gdzie przynajmniej zostanie zauważone.

Za to Eden Rose w tym roku jest i zdrowa i ma mnóstwo kwiatów i właśnie zaczęła kolejne kwitnienie.

Rozleziony bodziszek Rozanne ciągle kwitnie, ale trzeba go sadzić blisko innych roślin, żeby miał się po czym rozłazić, bo inaczej widać gołą ziemię pod nim, co wygląda średnio.

Ogród w budowie - nieustającej 11:55, 09 sie 2018

Do góry
Ciąg dalszy budowy, stan z poranka, więc chyba łatwiej się już domyślić, co to będzie.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:43, 09 sie 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Mała zajawka tego, co wydarzy się jutro

Szaleństwo
Widać, że wypoczęłaś bo w taką pogodę to ja tylko na tarasie z piwkiem siedzę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:36, 09 sie 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Mała zajawka tego, co wydarzy się jutro

Grubo!
Na zielonej... trawce :) 10:58, 09 sie 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Dla Reni Poremontowo...

Elegancko!!! I te dorodne rośliny w donicach fiu fiu ... u mnie storczyki pięknie sie prezentują przez miesiąc, dwa i ostatecznie lądują w kompostowniku ... dlatego dałam sobie spokój
Zaintrygowała mnie ta biała ściana Z jakiego materiału to robiliście i jak to cenowo wychodzi? Fajnie też jest podświetlona ta struktura
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies