Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Dorota123 17:54, 25 paź 2018

Zaglądam a tu piękne zdjęcia z wyprawy i cała masa dobrych informacji o kompostowaniu. Bardzo przydatna dyskusja.
mira 11:59, 26 paź 2018

Pozdrawiam wszystkich

tak mnie zachęciliście że nawet mi się powoli wena objawia to pewnie jakiś ogród pokażę - teraz czas koncertów i widowisk to i wieczory zajęte

no ale żeby mi nie uciekło - bo jest co oglądać

Gabrysia zapodała

Ponieważ już mamy długie, zimowe wieczory, to polecam serię filmów Jardins d'ici et d'ailleurs. Co prawda po francusku, ale jakie piękne ogrody, np:

https://www.youtube.com/watch?v=cc7yqR1V52U&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF&index=12

https://www.youtube.com/watch?v=PDl7ECusUtM&index=23&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF

Reszta do wyklikania po prawej stronie ekranu.
Agania 12:39, 26 paź 2018

mira napisał(a)

Za radą Bogdzi wbiłam gwoździe wkoło krzaczka hortensji - mają rdzewieć i też przyczynią się do obniżenia ph.

a Ty wiesz Mira, mam jedną┬ hortensję ogrodową posadzoną wiosną do takiego
żelaznego wiaderka i kwiaty zbordowiały...coś w tym sposobie jest?

Jak taka rekomendacja to będę oglądać
Katkak 12:40, 26 paź 2018

Mirciu wreszcie wkleiłam piwonie dla Ciebie. Sorry, że tak długo to trwało .
Pszczelarnia 18:04, 26 paź 2018

Siejemy. Jesień trwa. Niech jeszcze trwa tak do połowy grudnia. Co zrobię kawałek większej robótki ogrodowej, to myślę - dużo. Patrzę do przodu widzę - za mało. A mówią, żeby nie oglądać się za siebie... .

sierika 18:51, 26 paź 2018

Mam tak samo, tyle prac pchnęłam do przodu, błyska myśl o leniwej wiośnie, ale zaraz wraca plan przeróbek typowo wiosennych /przynajmniej dla mnie/ oj czeka sporo...
a planów coraz więcej.
Basilikum 21:15, 26 paź 2018

poczytalam o kompostowaniu, pod wplywem Ewy rok temu zrobilam nowy kompostownik z palet (sama zrobilam i skrecilam). Pelny jest i nie mam czasu go rozbebeszyc. Wiosna moze dam rade jeszcze jeden zrobic. No i podobnie jak u Ciebie i u mnie przyszly rok bedzie rokiem dbania o ziemie. Juz w tym rozsypywalam trawe z koszenia i bardzo przylozylam sie do poprawy jakosci gliniastej ziemi na nowej rabacie. Sypie wiorki, przekopuje z obornikiem owczym, dodaje maczke skalna, trawe i licze, ze kiedys z tej gliny zrobi sie fajna ziemia. A kompost oczywiscie tez tm dalam .
Piekne masz kolorki jesienne. Dzis takie piekne slonko swiecilo ale sie w dou zasiedzialam, pomylam okna. Mialam isc juztro w ogrod a tu czytam w prognozie, ze padac ma caly dzien. Jak padac to i dobrze, bo wody ma moja ziemia jeszcze za malo. Bedzie wiec szycie i sprzatanie.
Sluchaam w radio, ze w Würzburgu, wycieli juz 190 drzew z zasobow Zieleni Miejskiej, ktore nie daly rady tej suszy i usychaja i robia sie niebezpieczne dla przechodniow. Posadzili oczywiscie na ih miejsce nowe ale zanim te nowe bede duze ... ach. O stratach w ogrodzie pewnie na wiosne sie przekonam.Chyba bede miec z dwa krzaczki borowki mniej, to juz widac. Oby na tym sie skonczylo.
sierika 21:08, 29 paź 2018

Mira, wyrosło Ci coś z eukomisa lidlowego?
Pszczelarnia 21:36, 29 paź 2018

Przyszłam na spektakl.
mira 21:42, 29 paź 2018

O jojojoj dzisiaj?