Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród Sylwii od początku cz.II 15:17, 07 sie 2014

Do góry
Zostawiam pozdrowienia. Miłego dnia Sylwia życzę.
O tym, że ogród masz piękny, to chyba wiesz?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:00, 07 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
to ja do was dołączę, chociaż jeszcze nie mam cisów ( ale planuję )))

Moje też jeszcze rosną w szkółce. Liczę na takie z gruntu jesienią. Ma ktoś z takimi zakupami doświadczenie?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:55, 07 sie 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tak tym szaleństwem łączą sie Twoje rabaty, zazdroszcze tej pracy i tych problemów ~ sama przyjemnosc powodzenia

Czyli jak w necie zobaczymy taką fotkę, znaczy skradziona Łukaszowi ... ooooooooo ...
Ogródek Agam 14:41, 07 sie 2014

Do góry
agam napisał(a)

Witaj Agam. Podoba mi się rabatka na tym zdjęciu.
Czy na obwódce masz trzmielinę?
Możesz pokazać tę rabatę z innej perspektywy?A na tarasie jest donica? Co w niej rośnie?

Podoba mi się twój ogródek. I zieloną trawkę masz, oh, ah, ...
Mój kawałek planety 14:32, 07 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

od bidy ... może bardziej do wnętrza niż elewacji ( której zresztą też jeszcze nie ma ) ale będzie biała więc nie wiele się zmieni.
Natomiast mam okna - ja je nazywam sraczkowatymi - inni "złotym dębem" , (przepraszam posiadaczy) i b. żałuję nie zrobiłam jasno-szarych albo grafitowych ale pomyślałam że moda przychodzi odchodzi a złoty dąb zostaje.

No trudno - jakoś muszę z tym żyć

A ja mam w domu meble, schody , drzwi w kolorze "złoty dąb", więc ciebie rozumiem. I muszę przyznać, że w swoim czasie była to ucieczka od mahoniowego wykończenia drewna do elewacji.
Moda się zmienia i nic nie poradzimy. Na szczęście do złotego dębu szarości pasują i można pewnymi jej odcieniami złamać ten "sraczkowaty" kolor
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:15, 07 sie 2014

Do góry
Zatem czekam na zdjęcia do weekendu. Madżen, pamiętaj o rabatce z berberysami bagatelle,a aby dla mnie obfocić
Mój kawałek planety 09:30, 07 sie 2014

Do góry
Ostatnio rozmawiałam z moją siostrą, która blisko granicy holenderskiej mieszka i na działce ma Rh piętnastoletnie. Ostatnio stwierdziła, że chyba go wytnie, bo rozrasta się niemiłosiernie i miejsca brak. A jak go przycięła, to dalej jeszcze się bardziej rozrastał.
Ogródek Iwony 09:25, 07 sie 2014

Do góry
Kasiu, ale ja wczoraj miałam w szkółce to samo. M czekał w kolejce do lekarza, a ja poszłam spacerkiem do szkółki. Miałam zakaz kupowania czegokolwiek, więc tego się grzecznie trzymałam.
A tam ślicznie się do mnie uśmiechały róże, cudny rozchodnik okazały i trawka LM (była w promocji po 12 zł, z 25 zł przeceniona), już widziałam na rabatce trawę z rozchodnikiem, a potem się zastanowiłam, gdzie ja to posadzę? Piękne to, ale chwilowo nie mam takiej rabaty Już kombinowałam, czy róże tym nie podsadzić.
No i się obudziłąm w rzeczywistym świecie i sobie poszłam. Stąd doła miałam.
E-Muś obiecał, że jak się jesienią uporamy z naszymi wydatkami, to wtedy kupię to, co bym chciała. No cóż ... trzeba czekać ...
Życie czasami człowieka wkurza... Zawsze trzeba kupować nie to, co się chce, ale to, co konieczne
Ogródek Iwony 09:12, 07 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Aniu u mnie . Też się cieszę z tych porad. Dziś zajrzałam do szkólki i się trochę zmartwiłą, Przy żródełku danusia proponuje berberysy Bagatelle, a w szkółce był tylko jeden po 15 zł i jakiś mocno zielony, a na zdjęciu u Madźenki widziałam czerwone. Potem trawki. Np. 15 sztuk jednego rodzaju, a one po 13 zł były. Będę z tym musiała do wiosny poczekać. Nic nie kupiłam, więc e - mUś mi chociaż raabatkę z jukami pomógł zrobić na poprawienie humoru
Lecę do ciebie, bo też dawno nie byłam
Czas jakoś się kurczy, odkąd mam mężusia w domu

Oj, znam ten ból, ostatnio kupiłam 20 wrzosów, ledwo rządek jeden jest na rabacie, potrzebuję co najmniej 2-3 raz tyle ... to samo z trawkami ... ehhhh całe szczęście ogród można zakładać długo i raz trochę, raz trochę ... powolutku zrobisz i u siebie. Masz fajna propozycję od Danusi, nie zbaczaj z kursu - to b. ważne ja muszę walczyć ze sobą żeby ze szkółki lub CO nie wyjść z rośliną której nie potrzebuję bo akurat jest taka piękna i normalnie się do mnie uśmiech a .
Ogród na glinie 07:54, 07 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.

Tak, te kamienie będą swobodniej, najlepiej jakby coś się jeszcze z nich zwieszało... W sumie to muszę je gdzieś zagospodarować, może zagłębić trochę w żwirek, by jakoś bardziej naturalnie wyglądały. Pomyślałam, że nigdzie im nie będzie lepiej jak wśród lawendy i sosenek.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:54, 06 sie 2014

Do góry
Macham na Dobranoc
Rododendronowy ogród II. 22:52, 06 sie 2014

Do góry
Bogdziu, u ciebie jeszcze lilie kwitną. A ja myślałam, że już koniec sezonu liliowego. U mnie drugi raz zaczyna kwitnąć liliowiec. Przesadzałam go miesiąc temu w te upały, bo przerabiałam rabatkę i potem starałam się, aby miał dość wody. Nie dość, że nie padł, to jeszcze zaczyna drugi raz kwitnąć. Tyle radości mi tym sprawił. Dobrej nocki życzę.
Ogród na glinie 22:42, 06 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
I jeszcze jedna sprawa.
Myślę, że mój żwirek jest zbyt szary. Słupki niby szare, ale jednak wpadające w beż. Spójrzcie, czyż nie razi po oczach? Dopiero w zestawieniu z kostką brukową to zauważyłam. Wszystko wokół jest bardziej beżowe, stonowane. Mogę go jeszcze nadebrać z wierzchu i dać na dno wokół warzywnika który dopiero powstanie. A na wierzch bardziej beżowy żwirek.
Co Wy na to?

i nie wiem jak poukładać kamienie, ale wydaje mi się że wśród sosenek i lawend byłoby im dobrze
tylko znowu ten szary żwirek się odznacza:

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.
Ogród to życie 22:40, 06 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, muszę przyznać, że wyobraźnię masz. Bo efekt twoich nasadzeń jest fajny. A ja, jak czegoś nie zobaczę, to nie wiem, czy będzie dobrze. I ciągle się zastanawiam, po 100 razy, aż mój M przejmuje sprawy w swoje ręce i wtedy jest dobrze.

Dzięki Iwonko, ale ja już widzę co trzeba zmienić. Podstawy, trzon jest ok. ale przód jest do wymiany.Chce tam więcej bordowej żurawki i jasne ,małe trawki. Z tyłu posadzony jest miskant "gracek" ale jak widzisz, wcale go nie widać
Rozchodnik wprowadza chaos i zaburza kształt rabaty.
Ogródek Iwony 22:37, 06 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Aniu u mnie . Też się cieszę z tych porad. Dziś zajrzałam do szkólki i się trochę zmartwiłą, Przy żródełku danusia proponuje berberysy Bagatelle, a w szkółce był tylko jeden po 15 zł i jakiś mocno zielony, a na zdjęciu u Madźenki widziałam czerwone. Potem trawki. Np. 15 sztuk jednego rodzaju, a one po 13 zł były. Będę z tym musiała do wiosny poczekać. Nic nie kupiłam, więc e - mUś mi chociaż raabatkę z jukami pomógł zrobić na poprawienie humoru

Iwonka, no ceny czasami psują humor
Zielony może dlatego,ze jakoś zacieniony był.Może poszukaj w sieci.
Trawki czasami da się podzielić...
A do mnie zapraszam, zapraszam, choć ja ostatnio nastawiona mniej na ogród...
Ogród to życie 22:31, 06 sie 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Limki kwitną

Aniu, muszę przyznać, że wyobraźnię masz. Bo efekt twoich nasadzeń jest fajny. A ja, jak czegoś nie zobaczę, to nie wiem, czy będzie dobrze. I ciągle się zastanawiam, po 100 razy, aż mój M przejmuje sprawy w swoje ręce i wtedy jest dobrze.
Ogródek Iwony 22:28, 06 sie 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Witaj Iwonko. Nadrobiłam zaległości. Porad takich to i ja Ci zazdroszczę, szczególnie,że dziś trzeci raz przesadzałam moje berberysy, nie jest to przyjemne zajęcie...
Pozdrawiam

Ogródek Iwony 22:13, 06 sie 2014

Do góry
Dziś miałam doła. Zwykle kobieta dla poprawienia humoru idzie na zakupy, albo do ... ogrodu Ja wybrałam to drugie. Zabrałam się za pielenie rabaty, na którą w czerwcu przesadzone były juki, bo musiały emigrować z wcześniejszej rabaty. Posadzone niemal w trawie, czas było wypielić. Jak e - Muś zobaczył, jak męczę się z perzem i innymi chwastami (i to miała być trawa? ), postanowił mi pomóc. Potem mój starszy syn przywiózł 3 taczki kamyczków i powstała rabatka z jukami, dosadziłam tam jeszcze tuje danica.
Przed i Po:

Chwilowo została droga do nikąd. ścieżka będzie rozebrana, ale z racji tego, że trzeba dosypać ziemi, chwilowo nie zdołaliśmy zrobić wszystkiego.
Ogródek Iwony 21:57, 06 sie 2014

Do góry
U nas nadal nie pada. Nadal gorąco. Więc w końcu w niedzielę rozstawiliśmy basen w ogrodzie. Mieliśmy problem, gdzie zaplanować dla niego miejsce, w końcu postanowiliśmy, że w przyszłym roku wiosną trzeba porządnie wyrównać teren pod basen. Na razie tymczasowo. Woda po wlaniu miała 20 stopni, dzień później już się kąpaliśmy. Temperatura wody miała 25 stopni.

Trochę widoków z okolic basenu:

Ogródek Iwony 21:35, 06 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Śliczna ta zielona hortensja.Miłego dnia.

Bogdziu, dopiero teraz mam chwilkę, więc wypada życzyć dobrej nocki
Mi też ona się bardzo podoba. Teraz na słońcu mam wrażenie, ze wybarwia się na kremowo, wieczorem odbija się delikatny kolor limonki. I nie jest wysoka. Chciałam zrobić sadzonki, ale na każdej łodyżce na końcu jest kwiatek. Muszę poczekać. Jakbym znalazła taką, tobym dokupiła do kompletu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies