Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:16, 30 lip 2015

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Może ,ta działeczka jest na sprzedaż ? Piękny bym miała widok z tarasu.

Może i jest, kto wie. Zapytać by trzeba było Po lewej stoi dom w stanie surowym, budują go już kilka lat, może sprzedadzą? Widok do pozazdroszczenia, choć bałabym się, czy dom kiedyś nie zjedzie, bo tuż obok bardzo ostra skarpa.
Ogródkowe perypetie:) 10:04, 28 lip 2015

Do góry
Olena zgodzę się z Tobą, tam gdzie miałam mrówki to żurawki żyją, ale reszta nie za bardzo. Ja do mrówek nic nie mamprzynajmniej na razie.
Jednak pomimo tego, jak ładne są żurawki nowych dosadzać już nie będę

Moja skarpa woła o pomoc, najgorsze jest to, że nie wiem co z nią zrobić na poważnie.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:13, 27 lip 2015

Do góry
Od wczoraj chłodno. Dziś tylko 21st i popołudniu ulewa. Mogłoby w nocy popadać, bo skarpa nie zdążyła namoknąć i cisy może mają za sucho.
Ogród wśród pól i wiatrów 20:48, 27 lip 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Jola odpoczywa

E tam, takie odpoczywanie... Maraton "wykończeniówkowy" i robota Ale są postępy Koniec robót ziemnych w ogrodzie, wszystko rozplantowane, skarpa nabrała kształtu, miejsce pod brzozowy zagajnik przygotowane. A z innej beczki - podłoga do pokoi wybrana i będzie zamontowana do końca sierpnia, łóżeczko wybrane i będzie dostarczone w pierwszym tygodniu września

Dla Ciebie Iwcia coś w tonacji pink
Ogród na Batuty 15:51, 27 lip 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Wg mnie powinnaś skarpę zlikwidować, a boki tarasu zasłonić strzyżonym żywopłotem zimozielonym, np. z cisów. Mogą lekko wystawać nad taras, tworząc obwódkę.
Taki betonowe "gazony" (nieważne jak się nazywają) są erzacem muru oporowego. I jak erzac zawsze tak będą wyglądać.

Witaj Ewa,
decyzja już podjęta. Skarpa idzie do likwidacji na wiosnę. Po jej zlikwidowaniu zostanie mi irga major i myślałam, żeby ja wykorzystać na zasłonięcie murku.
Gazonów też nie będzie
Mój ogród pod górkę... 18:57, 26 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kaśka, ty jak coś wymyślisz, to nawet w niedzielę działasz. Z tą kostrzewą nawet jeżówki są bardziej widoczne. Fajne.
Mebelki fajne dostałaś

Tak mnie ta skarpa denerwowała, że mnie nosiło i dzisiaj ostatecznie mnie poniosło
Za mebelki dziękuję
Chusteczkowy ogród Beroliny 15:39, 25 lip 2015

Do góry
Izolda napisał(a)
Mam podobną skarpę, wychodzą na nią okna z salonu i kuchni, więc miejsce mocno eksponowane. Najpierw próbowałam obsadzić ją roślinami i obłożyłam kamieniami, porażka. Podzieliłam ją na 3 stopnie umocnione krawężnikiem granitowym, coś jak amfiteatr, obsadziłam miniaturowymi iglakami i zimozielonymi trawami w grupach, do tego niskie byliny i cebulowe i nareszcie jestem zadowolona. Mam piękny widok latem i zimą. Jeśli będziesz chciała, konkretnie napiszę wykaz gatunków, moja skarpa ma długość 15 m, to trochę tego jest.

pokaż ,pokaż ciekawa jestem jak to wygląda
Ogród na Batuty 22:44, 24 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Przyznam szczerze, że tego zupełnie nie rozumiem Gdybym miała tak piękny duży taras, w dodatku od strony południowej, to chciałabym posiedzieć na nim w otoczeniu pięknych , wysokich traw, które dawałyby cień i odgradzały od ciekawskich oczu sąsiadów. Jak nie lubisz traw, to wyobraż sobie cos innego
Murek dookoła z jak najtańszych materiałów, tylko z dobrą izolację od podłoża, a potem tynk i przestanie Was ta skarpa prześladować.
Ale to Twój tron

Hejka, źle się zrozumiałyśmy☺. Nie zależy mi na donicach (w sensie gazonach) dlatego pytam o pomysły na inne rozwiązanie. Tak jak pisałam, idealne dla mnie byłyby palisady, ale za drogie są. Chodzi o to, że za obwódką z bukszpanu do murka (z czego by nie był) będzie jeszcze ok 60 cm ziemi i dopiero koniec murka. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, bo mąż mi mówi, że ja to nieźle potrafię nagmatwać w głowie . Właśnie dla tego kawałka ziemi będzie ta rewolucja na wiosnę.
Tess, czytasz w moich zagmatwanych myślach ... od razu też o trawach pomyślałam.
Chusteczkowy ogród Beroliny 17:28, 24 lip 2015

Do góry
Mam podobną skarpę, wychodzą na nią okna z salonu i kuchni, więc miejsce mocno eksponowane. Najpierw próbowałam obsadzić ją roślinami i obłożyłam kamieniami, porażka. Podzieliłam ją na 3 stopnie umocnione krawężnikiem granitowym, coś jak amfiteatr, obsadziłam miniaturowymi iglakami i zimozielonymi trawami w grupach, do tego niskie byliny i cebulowe i nareszcie jestem zadowolona. Mam piękny widok latem i zimą. Jeśli będziesz chciała, konkretnie napiszę wykaz gatunków, moja skarpa ma długość 15 m, to trochę tego jest.
Ogród na Batuty 16:04, 24 lip 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)

Mi specjalnie na donicach nie zależy i dlatego szukałam palisady, ale ceny za coś ładnego są makabryczne.

Przyznam szczerze, że tego zupełnie nie rozumiem Gdybym miała tak piękny duży taras, w dodatku od strony południowej, to chciałabym posiedzieć na nim w otoczeniu pięknych , wysokich traw, które dawałyby cień i odgradzały od ciekawskich oczu sąsiadów. Jak nie lubisz traw, to wyobraż sobie cos innego
Murek dookoła z jak najtańszych materiałów, tylko z dobrą izolację od podłoża, a potem tynk i przestanie Was ta skarpa prześladować.
Ale to Twój tron
Ogród na Batuty 15:10, 24 lip 2015

Do góry
taras będziemy w przyszłym roku troszkę zmieniać. Po tym sezonie wiem, że ta nasz skarpa to masakra. Musimy ją zlikwidować. Główkujemy, ale mamy mało miejsca i chyba musimy wstrętne gazony ułożyć po całości - mniej wiecej jak u Any
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=28
Nic na tej skarpie nie chce rosnąć. Jest bardzo stroma, bo przez brak miejsca nie mogła być inna Bukszpany też słabo tam sobie radzą. Nie dość, że wystawa południowo- zachodnia to jeszcze wszystko spływa. Masakra.
Niestety palisady, które mi się podobają kosztują ok 250zł za sztukę. Nie mamy innego wyjścia, za całość gazonów wyjdzie ok 600 zł. Do ich zamaskowania, bo bez tego się nie obędzie, użyję irgę, która teraz rośnie na skrpie.
U Any gazony zamaskowane cisami i też jest super.
Pszczelarnia 23:50, 20 lip 2015

Do góry
Nie widać, gdzie rabata, gdzie dzika skarpa. Tylko jeżówki napakowane (skąd je mam?)zdradzają, że jednak samo się nie zrobiło:

Tutaj zwróciłam uwagę, że sama zieleń jest też interesująca:

Moje trzcinnikowe szuwary:

I róża się znalazła na tej nadbrzeżnej rabacie z białym oregano:

Ogródkowe perypetie:) 10:03, 20 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie host rosną w piachu z betonem, dadzą radę również na glinie

A co tam będzie?

No i widzisz... Tak właśnie Sebuś zrobię. Tym bardziej, że ja tam naprawdę dobrą ziemię i cień pęcherznice robią. Ja ciągle mam mega problem z tą skarpą pseudo. Żadna to skarpa a ja naprawdę nie wiem jak ją obsadzić

Haukuro - wypad.. to ustalone, nawet mojego EMA już drażni i coś tam dosadzę tylko jeszcze nie wiem co.. oprócz Nowej Zembli, którą chyba tam wcisnę..
Cała ta rabata jest do przesadzenia niestety.
Na razie pięć skarp, może kiedyś ogród 18:10, 16 lip 2015

Do góry
I czwarta skarpa (tak nie pomylilam się, bo trzecia jeszcze nie obsadzona). Efekt niepowalający i niestety jest szmata (agrowłoknina, którą po 2 latach ściągam jak rośliny się rozrosną tak było na wcześniej obsadzonych skarpach, po prostu nie nadążam z plewieniem a kora się nie utrzyma).Ściana oporowa z desek ale kiedyś docelowo będą prawdopodobnie gabiony. Najpierw zdjęcie z jesieni, później zdjęcia stanu obecnego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies