Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

anka_ 20:28, 12 lis 2015

Agatko ja przywędrowałam po buczkowe wskazówki. Masz wilgotny, gliniasty teren. I masz buki. Ile wysokości mają tak na oko skarpy które sypaliście? Bo bardzo bym chciała posadzić buki, ale nie wiem czy jest szansa że dadzą radę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 21:03, 12 lis 2015

anka_ napisał(a)
Agatko ja przywędrowałam po buczkowe wskazówki. Masz wilgotny, gliniasty teren. I masz buki. Ile wysokości mają tak na oko skarpy które sypaliście? Bo bardzo bym chciała posadzić buki, ale nie wiem czy jest szansa że dadzą radę.

Aniu, jak już się orientujesz buczyny lubią sucho i piaseczek
warunki, jakie powinniśmy spełnić:
1. Rozluźnić podłoże.
2. Sadzić na górce, ja mam spadek, górą rosną nawet w glinie
3. Skarpy wys. max 60cm
4. Teren nie zalewowy podczas deszczów, chodzi o to, żeby woda miała odpływ.
5. Znajomość, co w danym miejscu mieandruje pod ziemią, chodzi mi o wysoki poziom wód gruntowych, w różnych miejscach może być inaczej.
Pomogłam?
anka_ 21:14, 12 lis 2015

Rozluźniam po całości. U mnie ten problem, że przy mokrym roku (tak jak dwa lata temu) to ja mam wody naziemne a nie gruntowe. Dlatego podnoszę rabaty. Tylko czy podniesieniu o te 60cm ma szansę przy mokrym roku przeżyć? Czy lepiej nie pakować się w buki?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Katkak 21:17, 12 lis 2015

Boziu daj nam wszystkim TAKI kicz . Agata - wariat jesteś
Agania 21:23, 12 lis 2015

anka_ napisał(a)
Rozluźniam po całości. U mnie ten problem, że przy mokrym roku (tak jak dwa lata temu) to ja mam wody naziemne a nie gruntowe. Dlatego podnoszę rabaty. Tylko czy podniesieniu o te 60cm ma szansę przy mokrym roku przeżyć? Czy lepiej nie pakować się w buki?

Aniu , a jak ukształtowany jest twój ogród, bo mój dom z ogrodem mieści się na wzniesieniu ponad 411 m.n.p.m i jest to powierzchnia o nachyleniu około 30 stopni, u mnie woda płynie i na dole w płaszczyźnie mniej więcej wyrównanej gromadzi się woda tylko po obfitej zimie powyżej bokami meandruje pod gruntem.

Dlatego musi być ujście lub skarpa zdrenowana, bo jak woda stoi, to buki nie wytrzymają, u mnie jest z górki więc woda spywa z góry w dół, ale duże pokłady stoją, gdzie nie gdzie u mnie pod ziemią czyli w korzeniach..usypywaliśmy skarpy, jak było za mało, to nawoziliśmy dlaej ziemię i w jednym miejscu rosną, w drugim się potopiły

Ja jest moja rada, trzeba dobrze sprawdzić teren i patrzeć jak rosną rośliny, jak woda stoi po wkopaniu szpadla, to tylko cypryśniki wytrzymają, może masz miejsca suchsze w ogrodzie?
Agania 21:34, 12 lis 2015

Katkak napisał(a)
Boziu daj nam wszystkim TAKI kicz . Agata - wariat jesteś

Surrealizm był już literaturze i sztukach plastycznych, to może być i w ogrodnictwie, świat roślin żywych i jaskrawo kolorowych, takie odstępstwa od kanonów i standardów, pobudzają mnie i świat staje się wesoły,ale jeszcze może nie krzykliwy
Katkak 21:38, 12 lis 2015

Agania napisał(a)

Surrealizm był już literaturze i sztukach plastycznych, to może być i w ogrodnictwie, świat roślin żywych i jaskrawo kolorowych, takie odstępstwa od kanonów i standardów, pobudzają mnie i świat staje się wesoły,ale jeszcze może nie krzykliwy

Agatka spokojnie, do kolorowych jarmarków jeszcze Ci daleko . Wszystko masz piękne, kolorowe, ale z wyczuciem i dużym smakiem . Nie sposób nie zazdraszczać .
Nallar 21:54, 12 lis 2015

....ot taki żarówiasty surrealizm w moim ogrodnictwie.

Ale jaki piękny, ja podobnie jak większość jestem nim oczarowana.
sylwia_slomc... 22:04, 12 lis 2015

Uwielbiam ten Twój surrealizm.....najchętniej to bym Cię ściągnęła do mojego przybytku , żebyś mi po swojemu poprzesadzała i stworzyła podobny
Nallar 22:13, 12 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Uwielbiam ten Twój surrealizm.....najchętniej to bym Cię ściągnęła do mojego przybytku , żebyś mi po swojemu poprzesadzała i stworzyła podobny

Tego już Agacie nie proponowałam bo widzę jaka zapracowana, pomaga wszystkim. Ale muszę przyznać że wczoraj miałam wizje że chodzi po moim skromnym ogródeczku i zaznacza gdzie jakie drzewko wsadzić.