Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:37, 07 kwi 2021

Do góry
Nie zimozielone tylko normalne - liściaste, ale kuliste.
Ania -Spełnione marzenie 22:12, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam ostatnio złość na grujeczniki, co roku wymarzają, bo wcześnie puszczają liście i co roku są zniszczone przymrozkami, obecnie nie będę polecać już grujeczników. U moich sąsiadów też co roku przymrożone. A ja mam tyle ich przy szklarni a z kolei latem słońce je przypala i w sierpniu mają już bardzo brzydkie liście.

Witam serdecznie pani Danusiu

Piękne są grujeczniki ,jeszcze się ich nie dorobiłam w ogrodzie
i po tym wpisie już ich mieć nie będę

...ale jeśli Pani ich nie poleca to co w zastępstwie ?
Jak zawsze pani rady i wskazówki są bezcenne

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:11, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie część kamieni a wszystkie kamienie z góry, bo inaczej będzie kamieniołom a nie rabata. Tylko ogród skalny robić a nie duże rośliny w to sadzić.
Trawy i berberysy to za mało jest, powinny być jakieś drzewka kuliste na pniu a nawet jedno większe gdzieś w rogu.
w porządku a czy dołożyć do tego murku kamieni i podwyższyć go w pewnych miejscach żeby bardziej u góry wyprostować rabatke? Jakie drzewka zimozielone na róg Pani poleci.
Sałatka pokrzywowa 21:52, 07 kwi 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

przepiękny ma kolor ten pierwiosnek.
A mnie patyczki derenia jeszcze nigdy się nie ukorzeniły. Chyba nie jest tak łatwo derenia ukorzenić.

Bardzo łatwo się ukorzenia. MNie właśnie w taki sposób taki dereń wielki powstał.
Obornik 21:50, 07 kwi 2021

Do góry
Honzik napisał(a)
a ja mam pewien skutek uboczny nawozenia granulowanym obornikiem i kurzakiem, w miejscach gdzie go użyłem mam eksplozję chwastów, których nigdy u mnie nie było, wynika to z nieprzetrawienia przez zwierzaki nasion i eksport nasion do gleby

Może da się je przykopać dobrze? W ziemi zgniją.
Obornik 21:49, 07 kwi 2021

Do góry
Mesowiec napisał(a)
Cześć!

Przeczytałem cały temat ale dalej mam pewne wątpliwości. Przygotowuję glebę pod warzywnik oraz drzewka owocowe na przyszły rok (gleba uboga, piaszczysta, lekko kwaśna). Mam dużą ilość świeżego obornika bydlęcego. I teraz pytanie co z nim zrobić? Od razu przekopać a na jesień dodatkowo zwapnować glebę? Czy odwrotnie, teraz wapno a na jesień lekko przekompostowany obornik? Dzięki za wszelkie rady

Przekopać, niech się rozkłada.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:45, 07 kwi 2021

Do góry
A np. buk, klon strzępiastokory, ambrowiec, wielopniowe jakieś drzewo. Trzeba jechać do szkółki, gdzie mają piękne drzewa i je obejrzeć. Powinno zauroczyć. Może jakiś pieknie przebarwiający się klon? Red Sunset lub podobny.

Bonsai to do ogrodu w stylu japońskim.
System automatycznego nawadniania 21:43, 07 kwi 2021

Do góry
Zbiornik na deszczówkę dla celów podlewania z automatycznego nawadniania nie opłaca się. Opłaca się jedynie do podlewania warzywnika konewką plus jakaś niedroga pompa do wypompowywania tej deszczówki. I tyle. To po prostu się nie opłaca i wody wystarczy na jedno-dwa podlania a system zarządzania tą wodą jest tak drogi, że nigdy się nie zwróci.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może piękne wyrzeźbione drzewo na wyższym pniu i trawy z cebulowymi? I ciemiernikami? A np jakie drzewo?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:39, 07 kwi 2021

Do góry
A może piękne wyrzeźbione drzewo na wyższym pniu i trawy z cebulowymi? I ciemiernikami?
Ania -Spełnione marzenie 21:36, 07 kwi 2021

Do góry
Mam ostatnio złość na grujeczniki, co roku wymarzają, bo wcześnie puszczają liście i co roku są zniszczone przymrozkami, obecnie nie będę polecać już grujeczników. U moich sąsiadów też co roku przymrożone. A ja mam tyle ich przy szklarni a z kolei latem słońce je przypala i w sierpniu mają już bardzo brzydkie liście.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:29, 07 kwi 2021

Do góry
Zastosuj, nie rób kopii ze strony bo to zabronione.
Oraz nie można wklejać zdjęć nie swojego autorstwa z innych stron.
Mata przeciw chwastom 20:11, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Źle sądzę ja, ale moją opinię na temat szmaty i kamieni pod tujami każdy zna.

Jeśli chodzi o tuje to wszystkie mam w korze bez szmat. Chciałem na miskantach, iglaczkach szczepionych pod katalpe itp dać ta szmatki cienka i kamyczki. Ale nie wiem czy nie zrezygnuje z tej szmaty jednak i dam same kamyki
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:26, 07 kwi 2021

Do góry
Nie powinno być w składzie torfu, nie powinno. Powinna być ziemia, próchnica, kompost, ziemia liściowa, ogrodowa itp. - wszystko tylko nie torf. Torf ma włókna które się ciągną i słabo to się wgrabia w trawnik a poza tym nic nie daje trawnikowi, tylko go zadusza.

Podłoże powinno być kruche i łatwo dawać się rozdrobnić. Wpadać pomiędzy źdźbła trawnika. Ja niestety nie jestem wróżką i nie wiem co w sklepach sprzedają pod jakimi nazwami. Tyle tego jest, ja znam jedynie "swój" kompost i swoje sklepy ogrodnicze i co mają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:19, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas właśnie sypnęło śniegiem i to jak!

U mnie non stop, śnieg, grad, słonko, jak w kalejdoskopie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:27, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Metr to zdecydowanie za wąsko na cokolwiek pod hortensjami. 100 m i 1 metr szerokości - tak wąsko

Tak, niestety wiem. Tak już było i to nie moja decyzja a nie możemy tego zmienić, bo tuż obok jest podjazd i dom.
Pod hortensja mi niestety nic się nie zmieści. Szkoda, bo wtedy rzeczywiście mogłoby być ciekawiej. Teraz tylko myślę o czymś pomiędzy hortencjami a klonami...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:19, 07 kwi 2021

Do góry
Metr to zdecydowanie za wąsko na cokolwiek pod hortensjami. 100 m i 1 metr szerokości - tak wąsko
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:01, 07 kwi 2021

Do góry
Mariusz72 napisał(a)
Witam, zaprojektowałem sobie taki kącik warzywny z rabatami. I w miejscu gdzie miały być krzewy owocowe powstała rarbatka kolejna jest to miejsce słoneczne. Bardzo proszę o podpowiedź w kwestii obwódki i ewentualnego doboru roślin. Narazie posadzony jest buk obelisk i stopa pony tails. Koło buka chce posadzić 2 tuje Golden tufet i pomiędzy nimi turzyce ceglastą. Zamysł jest taki żeby to była taka lekka trawiasta rabata. Zupełnie nie wiem co przy brzegu: hakonechloa macra
?

Pomieszaj z tym jeżówki np. jasny róż i ciemny róż, fioletowe szałwie, kocimiętkę, pszczoły będą się uwijały, nie rób iglaków przy warzywniku a raczej rośliny miododajne lub jadalne. A zamiast buka jabłoń ozdobną lub gruszę wierzbolistną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 07 kwi 2021

Do góry
Reniaosa napisał(a)
Och dziękuję pani bardzo tak część z góry kamieni będzie usunięta zrobią miejsce na roślinki. CZyli te roślinki ok? Coś wysokiego przy ogrodzeniu dołożyć? Coś zimozielonego? Czy wysokie trawy moze? Będzie też oświetlenie myślę że pod trawkami by pasowało żeby nadać romantyczności pozdrawiam i ściskam.

Nie część kamieni a wszystkie kamienie z góry, bo inaczej będzie kamieniołom a nie rabata. Tylko ogród skalny robić a nie duże rośliny w to sadzić.
Trawy i berberysy to za mało jest, powinny być jakieś drzewka kuliste na pniu a nawet jedno większe gdzieś w rogu.
10m rabata przed tarasem pod świerkami 15:56, 07 kwi 2021

Do góry
Myślę że za dużo gatunków i za dużo roślin, pod świerkami się to nie zmieści, ale łądnie wygląda, kolorowo. Nie sadź po 1 sztuce, to pierwszy podstawowy błąd w proejktowaniu. Tylko solitery mogą być 1 sztuka, reszta to grupy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies