w porządku a czy dołożyć do tego murku kamieni i podwyższyć go w pewnych miejscach żeby bardziej u góry wyprostować rabatke? Jakie drzewka zimozielone na róg Pani poleci.
A np. buk, klon strzępiastokory, ambrowiec, wielopniowe jakieś drzewo. Trzeba jechać do szkółki, gdzie mają piękne drzewa i je obejrzeć. Powinno zauroczyć. Może jakiś pieknie przebarwiający się klon? Red Sunset lub podobny.
Zbiornik na deszczówkę dla celów podlewania z automatycznego nawadniania nie opłaca się. Opłaca się jedynie do podlewania warzywnika konewką plus jakaś niedroga pompa do wypompowywania tej deszczówki. I tyle. To po prostu się nie opłaca i wody wystarczy na jedno-dwa podlania a system zarządzania tą wodą jest tak drogi, że nigdy się nie zwróci.
Mam ostatnio złość na grujeczniki, co roku wymarzają, bo wcześnie puszczają liście i co roku są zniszczone przymrozkami, obecnie nie będę polecać już grujeczników. U moich sąsiadów też co roku przymrożone. A ja mam tyle ich przy szklarni a z kolei latem słońce je przypala i w sierpniu mają już bardzo brzydkie liście.
Jeśli chodzi o tuje to wszystkie mam w korze bez szmat. Chciałem na miskantach, iglaczkach szczepionych pod katalpe itp dać ta szmatki cienka i kamyczki. Ale nie wiem czy nie zrezygnuje z tej szmaty jednak i dam same kamyki
Nie powinno być w składzie torfu, nie powinno. Powinna być ziemia, próchnica, kompost, ziemia liściowa, ogrodowa itp. - wszystko tylko nie torf. Torf ma włókna które się ciągną i słabo to się wgrabia w trawnik a poza tym nic nie daje trawnikowi, tylko go zadusza.
Podłoże powinno być kruche i łatwo dawać się rozdrobnić. Wpadać pomiędzy źdźbła trawnika. Ja niestety nie jestem wróżką i nie wiem co w sklepach sprzedają pod jakimi nazwami. Tyle tego jest, ja znam jedynie "swój" kompost i swoje sklepy ogrodnicze i co mają.
Tak, niestety wiem. Tak już było i to nie moja decyzja a nie możemy tego zmienić, bo tuż obok jest podjazd i dom.
Pod hortensja mi niestety nic się nie zmieści. Szkoda, bo wtedy rzeczywiście mogłoby być ciekawiej. Teraz tylko myślę o czymś pomiędzy hortencjami a klonami...
Pomieszaj z tym jeżówki np. jasny róż i ciemny róż, fioletowe szałwie, kocimiętkę, pszczoły będą się uwijały, nie rób iglaków przy warzywniku a raczej rośliny miododajne lub jadalne. A zamiast buka jabłoń ozdobną lub gruszę wierzbolistną.
Nie część kamieni a wszystkie kamienie z góry, bo inaczej będzie kamieniołom a nie rabata. Tylko ogród skalny robić a nie duże rośliny w to sadzić.
Trawy i berberysy to za mało jest, powinny być jakieś drzewka kuliste na pniu a nawet jedno większe gdzieś w rogu.
Myślę że za dużo gatunków i za dużo roślin, pod świerkami się to nie zmieści, ale łądnie wygląda, kolorowo. Nie sadź po 1 sztuce, to pierwszy podstawowy błąd w proejktowaniu. Tylko solitery mogą być 1 sztuka, reszta to grupy.