Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:19, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem to ona musi mieć jakis mocniejszy kolor dla kontrastu

Szałwia podobno zimuje, zobaczymy na żywo co z niej wyrosnie,bo w necie fajnie wygląda

Ta szałwia zimuje, zimuje na 100%.
I nie tylko w necie fajnie wygląda Ścięta po kwitnieniu do zera ponownie zakwitła.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:43, 15 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

A ja Ci powiem, że mnie jakoś ta Green Jewel u mnie nie zachwyca... może w niezbyt dobrym miejscu ja mam, ale jakoś tak, nie wiem...
A ta szałwia zimuje? Muszę ją oblukać.

Dawno już tak nie pracowałam w ogrodzie.

Moim zdaniem to ona musi mieć jakis mocniejszy kolor dla kontrastu

Szałwia podobno zimuje, zobaczymy na żywo co z niej wyrosnie,bo w necie fajnie wygląda
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:37, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Oczywiscie najpierw te mniej przyjemne sprawy,a potem to już planowanie i przyjemne sadzenie
Będzie się działo

Kupiłam kolejne Green Jewel i nowe szałwie wzięłam...okręgowa " Purple Rain" bo mam tylko omszone 2 odmiany a chciałam coś nowego ostatnio mnie wzięło na fiolety i limonki

A ja Ci powiem, że mnie jakoś ta Green Jewel u mnie nie zachwyca... może w niezbyt dobrym miejscu ja mam, ale jakoś tak, nie wiem...
A ta szałwia zimuje? Muszę ją oblukać.

Wiolka5_7 napisał(a)

No to żeś się napracowała
Fajnie,że jesteś w końcu zadowolona

Dawno już tak nie pracowałam w ogrodzie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:17, 15 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Bardzo dziękuję Wiolu . Ja też się nie mogę doczekać obsadzania nowej działki, ale zanim do tego dojdzie to wiesz - trzeba będzie popracować z piłą i qpą . Do tego same techniczne rzeczy - zakopanie zbiornika na deszczówkę, ułożenie placyku pod basen, pociągnięcie prądu, założenie ogrodzenia...

A jeśli chodzi o kwitnące u mnie byliny to u mnie rządzi szałwia i jeżówki . Tak jak u Ciebie, tylko u mnie w większym bałaganie . A jakie jeżówki i szałwie kupiłaś???

Oczywiscie najpierw te mniej przyjemne sprawy,a potem to już planowanie i przyjemne sadzenie
Będzie się działo

Kupiłam kolejne Green Jewel i nowe szałwie wzięłam...okręgowa " Purple Rain" bo mam tylko omszone 2 odmiany a chciałam coś nowego ostatnio mnie wzięło na fiolety i limonki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:31, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Przepięknie masz Kasiu
Wszystko pięknie rośnie, rabaty swietnie skomponowane już nie mogę się doczekac obsadzania tych nowych Twoich włości
Rabata przy furtce ślicznie wyszła

Masz sporo kwitnących bylinek...mnie ostatnio wzięło na kwiatki i właśnie dosadzam co nieco kwitnącego....miałam już nic nie kupować,ale dziś kliknłam jeżówki i szałwie ,ha ha
I oczywiście mały tetrisik trzeba zrobić ,żeby to posadzić

Macham

Bardzo dziękuję Wiolu . Ja też się nie mogę doczekać obsadzania nowej działki, ale zanim do tego dojdzie to wiesz - trzeba będzie popracować z piłą i qpą . Do tego same techniczne rzeczy - zakopanie zbiornika na deszczówkę, ułożenie placyku pod basen, pociągnięcie prądu, założenie ogrodzenia...

A jeśli chodzi o kwitnące u mnie byliny to u mnie rządzi szałwia i jeżówki . Tak jak u Ciebie, tylko u mnie w większym bałaganie . A jakie jeżówki i szałwie kupiłaś???
Hortensjowo 06:15, 14 sie 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Przy tarasie pełne słońce?
Jeśli tak to ja bym zostawiła tam lawendę, dosadziła perowskie i stipę. Szałwia też będzie ok. Tylko jeszcze kwestia tego ile masz tych roślin i ile jest tam miejsca. No i jak chcesz rozmieścić te rośliny.

A ten sadziec ma docelową wysokość?

Tak, przy tarasie słońce do około 15.00.
Zostanie lawenda, ale jako przechowalnik, będzie rosła stipa, szałwia, jeżowki, rdest i bodziszki. Tylko nie mam pomysłu na trawki przy zejściu na trawnik.
Hortensjowo 23:27, 13 sie 2019

Do góry
Przy tarasie pełne słońce?
Jeśli tak to ja bym zostawiła tam lawendę, dosadziła perowskie i stipę. Szałwia też będzie ok. Tylko jeszcze kwestia tego ile masz tych roślin i ile jest tam miejsca. No i jak chcesz rozmieścić te rośliny.

A ten sadziec ma docelową wysokość?
Ogród z czereśnią 16:35, 13 sie 2019

Do góry
Damian - niestety nie wiem... przypadkowo napotkana

Iza - dziękuję. To szałwia. Pięknie rośnie i kwitnie.

Ogród bez reguł 07:23, 13 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

A to szałwia - chyba Love and Wishes (Bar...cy). Kupiłam w tym roku, więc niewiele o niej wiem. Na pewno ma tendencję do pokładania i jest wysoka, więc warto zapewnić jej wsparcie.

Ciekawe czy przezimuje? A Ty jesteś z tamtych rejonów czy online zakupy, bo właśnie byłam na ich stronie, gdy o nich wspomniałaś?
Ogród bez reguł 07:11, 13 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

A co to takie ładne bordowo/fioletowe?

A to szałwia - chyba Love and Wishes (Bar...cy). Kupiłam w tym roku, więc niewiele o niej wiem. Na pewno ma tendencję do pokładania i jest wysoka, więc warto zapewnić jej wsparcie.
Za drzwiami do ogrodu... 15:41, 12 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Iwonko właśnie zasiedziałam się w Twojej wysmakowanej altanie i nic nie napisałam,bo znów przychodzą mi do głowy tylko słowa cudnie,pięknie,przepięknie...czyli znów trzeba się powtarzać
A jeżeli chodzi o te zacytowane moje roślinki,to wszystkie jednoroczne. Te kuleczki to Gomfena ,siałam z nasionek w marcu w domu.
Tej drugiej niestety nazwy nie pamiętam,kupiłam na ryneczku i rośnie w doniczce.A trzecia to jakaś szałwia ,ale z tych nie zimujacych,mam ja też pierwszy raz ,też posadziłam w donicy.

No to miałaś okazję "posiedzieć" w słoneczku Wtedy altana najładniejsza. Gdy byłaś światło nie było tak ładne.
Szkoda, że roślinki jednoroczne, ale piękne więc u ciebie podziwiam
Ja chyba mam czarne ręce zamiast zielonych Ale drzewa i krzewy mnie lubią - chociaż to
Za drzwiami do ogrodu... 15:29, 12 sie 2019

Do góry
Iwonko właśnie zasiedziałam się w Twojej wysmakowanej altanie i nic nie napisałam,bo znów przychodzą mi do głowy tylko słowa cudnie,pięknie,przepięknie...czyli znów trzeba się powtarzać
A jeżeli chodzi o te zacytowane moje roślinki,to wszystkie jednoroczne. Te kuleczki to Gomfena ,siałam z nasionek w marcu w domu.
Tej drugiej niestety nazwy nie pamiętam,kupiłam na ryneczku i rośnie w doniczce.A trzecia to jakaś szałwia ,ale z tych nie zimujacych,mam ja też pierwszy raz ,też posadziłam w donicy.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:40, 11 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
I reszta Limki,cisy,trawy,jeżówki,buki, świdośliwa itd. Uwielbiam

Szałwia pięknie się rozrosła od wiosny z mikro sadzonek i super powtarza po niskim cięciu

Miskanty Memory

Mnie też bardzo się te widoczki podobają.
Dzięki Twojej podpowiedzi jak ciąć hortensje też mam je dorodne.
Wiolu, a będziesz hortensje cięła przed zimą czy wiosną? I czy też na około 5 cm od ziemi?
Pa
Wzgórze chaosu 09:06, 11 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
wszystko piekne ale jak widze takie dorodne lawendy to podziwiam i wzdycham bo ja nie umiem jej u siebie uchodowac jest marna

U mnie w glinie rośnie, ale słoneczna patelnia jej służy i to chyba jest klucz do sukcesu Zaryzykuj z odmianą Hidcote, dużo jej u dziewczyn na forum, zaletą jest, że powtarza kwitnienie. Tylko posadź na słońcu, u mnie w innych miejscach w lekkim cieniu wyginęła.
Mnie w tym roku olśniło, że lawenda mimo ogromnej urody jest trudną byliną do kompozycji. Jest bardzo mocna w kolorze, tak inna fakturą, że trudno znaleźć jej dobre towarzystwo. Miałam sadzić szpaler wzdłuż kulek cisowych ale zrezygnowałam, pójdzie tam szałwia a dla lawendy może jeszcze kiedyś znajdę miejsce...
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:01, 09 sie 2019

Do góry
I reszta Limki,cisy,trawy,jeżówki,buki, świdośliwa itd. Uwielbiam

Szałwia pięknie się rozrosła od wiosny z mikro sadzonek i super powtarza po niskim cięciu

Miskanty Memory

Przerwa na kawę... 21:52, 09 sie 2019

Do góry
I czy ktoś wie co to może być? Białe kwiatki. Listki takie trochę bardziej mięsiste jak szałwia. Metki nie miało a pracownik nie wiedział co to.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:30, 09 sie 2019

Do góry
kerii napisał(a)
Ślicznie to wszystko wygląda

Pięknie szałwia Ci kwitnie mnie coś z nią nie wychodzi pierwsze kwitnienie ok a z drugim mam problem a na dodatek ślimaki się za nią zabrały

Jak ja wczoraj zerknęłam za ogrodzenie na nieużytek za płotem i zobaczyłam ile tam się pokazało gołych ślimaķów wędrujących w moją stronę to prawie zawału dostałam . Myślałam że dopiero na jesień należy spodziewać się drugiego rzutu .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:20, 09 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moja jedna szałwia, niebieska nn, w liczbie 3 krzaczków, właśnie odrasta po cięciu po drugim kwitnieniu. Liczę na trzecie . Fioletowa Ostfriesland na grabowej kwitnie drugi raz .
Bardzo żałuję, że ta Stella jest taka żółta... gdyby była kremowa albo bordowa...

Stella aż tak bujnego kwiecia nie ma, żeby ten żółty bił po oczach. Toszka miała rację, że to dobry wybór na podsadzenie drzewek.

Drugie kwitnienie szałwii zawsze u mnie kiepskie. Glina to nie jest chyba ich ulubiona gleba. Trudno. rewolucji z tego powodu robić nie będę. W pełni sezonu tego fragmentu nie oglądam ze swoich ulubionych miejsc widokowych.

Z niebieskości mam przegorzan pod płotem. Tu może się wysiewać, gdybym za późno go ścięła.

Rzut oka na ogród od strony sąsiada. Nad wyraz spokojny.

i w słońcu

Wzgórze chaosu 14:01, 09 sie 2019

Do góry
Podsumowań sezonu ciąg dalszy Przywieźli mi ziemię i z chłopcami "taczkowaliśmy". Gorąco dziś więc mała przerwa się przyda i zdjęć ciąg dalszy

LAWENDA
Rośnie w tym miejscu ponad 10 lat i dobrze jej tam ponieważ ma słonecznie i sucho. W dwóch miejscach wzdłuż podjazdu posadziłam po trzy sadzonki, które po latach tworzą ogromne kępy.

Kolejne niebieskości to SZAŁWIA
Odmiana Caradonna w szpalerze przy rabacie garażowej tworzy niebieską rzekę. Po długich wiosennych debatach lato utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie jest to dobre miejsce dla niej. Na zielonym tle nie widać jej koloru a sadzonki bliżej cienia są marniejsze. Również jej docelowe rozmiary giną w tej dosyć dużej rabacie. Mój ostatni pomysł to przeprowadzka na tyły do nowej rabaty przy wykuszu, gdzie obecnie są tylko kulki i stożki cisowe. Czekam na przyszły tydzień gdy miną upały i będę przesadzać. W sumie sierpień to dobry miesiąc na dzielenie bylin

Na rabacie bylinowej podoba mi się połączenie szałwii ze startującą do kwitnienia białą liatrą. Soczysta jasna zieleń fajnie podbija ten piękny, szafirowy kolor
Ogrodowo zakręcona. 10:20, 09 sie 2019

Do góry
Podszkolę się z robienia zdjęć, ale tak na szybko przed praca cyknęłam tel:

Moje wnioski: szałwia i róże kwitną drugi raz , sesleria ładnie się zabrała,
przywrotnik alpejski nabrał trochę masy, ogólnie chyba jest już za gęsto i za płasko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies