Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Ania111 12:16, 01 lut 2020

Kokesz napisał(a)

Ewa, czy to szałwia Amistad?

Renatko , gdzie są już takie roślinki ))
czyżby jakieś targi ogrodnicze
Kokesz 12:18, 01 lut 2020

Ania111 napisał(a)

Renatko , gdzie są już takie roślinki ))
czyżby jakieś targi ogrodnicze

to u Ewy w szkółce zdjęcie z wiosny 2019r.
inka74 13:06, 01 lut 2020

W mojej zaprzyjaźnionej szkółce obsypują ciasno ustawione obok siebie doniczki korą i okrywają po całości ciemnozieloną włókniną
Kasya 13:23, 01 lut 2020

inka74 napisał(a)
W mojej zaprzyjaźnionej szkółce obsypują ciasno ustawione obok siebie doniczki korą i okrywają po całości ciemnozieloną włókniną

Nosz kiedy te szkółki otworzą...
Ania111 13:33, 01 lut 2020

Tak , tez nie mogę się już doczekać ,
U mnie w szkółkach iglaki i tuje

Kokesz 13:48, 01 lut 2020

Ewa, zapytałam u Danusi ale może znasz tę roślinę?
Rosła w ogrodzie na Teneryfie niestety nie było kogo zapytać...
W internecie znalazłam jako Amaryllis Belladonna ale w polskich sklepach opisują wielkość cebul po obwodzie 28cm a one w realu nie były takie duże...

Anda 18:43, 01 lut 2020

Kokesz napisał(a)

Ewa, czy to szałwia Amistad?

Zawsze mnie ciekawi, czy w takich szkółkach rośliny w donicach typu drzewka, tuje, bukszpany itp dołuje się na zimę, żeby nie zmarzły?
Kiedyś w szkółce z tujami powiedziano mi, że one tak stoją całą zimę na macie-szmacie a w innej znowu widziałam jak zakopują niesprzedane bukszpany w donicach do ziemi. To jak to jest?

Mieliśmy tam też między innymi Amistad. Te inne obok też należą do tych bardziej wrażliwych.

U nas rośliny na zimę wędrują do tuneli, część nakrywamy, a część bardziej wrażliwa idzie do hali, takiej jakby wielkiej szklarni, gdzie w ciągu roku mamy jednoroczne. Rośliny wodne też idą do hali.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:46, 01 lut 2020

Kokesz napisał(a)
Ewa, zapytałam u Danusi ale może znasz tę roślinę?
Rosła w ogrodzie na Teneryfie niestety nie było kogo zapytać...
W internecie znalazłam jako Amaryllis Belladonna ale w polskich sklepach opisują wielkość cebul po obwodzie 28cm a one w realu nie były takie duże...

Tak, to jest ta amaryllis. Cebulki mają tak do 20 cm. Bardzo ładne są
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:49, 01 lut 2020

Gosialuk napisał(a)
Może da się hodować i uprawiać rośliny przy dużym udziale maszyn, ale ogrodów maszyny nie stworzą, tu już musimy sami się wysilać. I dobrze, bo jak by nie było, to nasze ogrody odzwierciedlają trochę nas samych.
Z pustymi rękami bym z stamtąd nie wyszła. Tylko nie wiem, co bym wybrała, bo i rośliny i dekoracje cudne. Fajnie zobaczyć takie targi nawet jeśli tylko na zdjęciach. Dzięki.

Fajnie, że spodobała Ci się ta relacja. Sprzedaż na tych targach jest tylko w ostatni dzień. Wtedy naprawdę można coś fajnego wyhaczyć
Anda 18:50, 01 lut 2020

inka74 napisał(a)

Też sposób, jeśli nie mają tuneli.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies