Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 14:39, 15 wrz 2018

Do góry
Pozdrawiam tych co zaglądali...

I dla Reni... wszystkie róże maja pojedyncze długie baty... pomijam cętkowane liście lub ich brak.. i na końcu kilka kwiatków... chyba się definitywnie rozstaniemy. Wątpliwa uroda i ozdoba ogrodu

Ogród Małej Mi 2017 14:36, 15 wrz 2018

Do góry
Jesień idzie.. nie ma na to rady...
Klony w większości pogubiły liście (susza i mączniak), reszta się przebarwia..

Wrzosy przekwitają...

Tak mi się żal zrobiło lata

Jesień z powodu suszy i mączniaka i innych grzybów będzie brzydka w tym roku.. dzień pochmurny, chociaż by ogród podlało..a tu nic..
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:01, 15 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Zawiozłam męża do pracy

No przystojny ten Twój mąż .
Moja bajka 13:43, 15 wrz 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
w trakcie

i po

Katka pokazuj więcej masz jeszcze jeden super kredensik...widziałam

Miałaś mi napisać jaką masz szlifierkę...wiesz ja też marzę o tym sprzęciku
Ptasi gaj 13:28, 15 wrz 2018

Do góry
Rosa napisał(a)
Gdyby nie te kwitnące trawy nie byłoby widać jesieni u Ciebie . Róże pięknie Ci kwitną, na listkach nawet jednej plamki nie zauważyłam. U mnie od dołu golasy, wszystkie liście potraciły i żaden ADR im nie pomógł. A pamiętam lata, że w styczniu liście obcinałam, by mieć mniej roboty na wiosnę.

p.s.
wstawiłam u siebie zdjęcia z gaurą jako rośliną trzeciego planu, zerknij w wolnej chwili. W przyszłym roku posadzę ją pomiędzy trawami (miskantami) i za rozplenicami, niech kwitnie do mrozów.

Dla róż to nie dobry rok. Moje teraz mają po 2 metry prawie połowa i kwitną. U mnie tylko mączniak jest na róży Venrosa ale kwitnie.

Teraz przed chwilą przeszła burza

Ukojenie 13:27, 15 wrz 2018

Do góry
Na szybko: taki mam widok przez ramie

Szmaragdy na druga strone frontowej
Oby deszcz odpuscil to dzis zasadzimy.
Normalnie lekko nie dowierzam, ze to sie dzieje
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 13:14, 15 wrz 2018

Do góry
Bukszpany mam czyste ale w kalarepie takie coś. To ta ćma?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:12, 15 wrz 2018

Do góry
Zawiozłam męża do pracy

Chora dracena 13:07, 15 wrz 2018

Do góry
Witam serdecznie wszystkich potrzebujemy POMOCY otóż gdy wprowadziłem się na nowe mieszkanie to starzy właściciele zostawili mi dracene wszytko było z nią w porządku do zeszłego tygodnia kiedy to ją przesadziłem do większej doniczki . Liście zaczęły robić się żółte opadły na dół. Co mam robić proszę o pomoc
Moja ostoja 12:57, 15 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Dziś dotarła przesyłka z kolejnymi powojnikami.

Od lewej: Comtesse de Bouchaud, Polish Spirit, rosnący już Kardynał Wyszyński i Solina

Fajne nawet nie popatrzyłam na Twoje w realu

W samym słońcu 12:17, 15 wrz 2018

Do góry
sarenka napisał(a)

Po bokach Danica a między nimi co metr Rozplenice czy inne trawy?
A po środku te dwie Sundae fraise co mam?
I na ta rabatę rozchdoniki i orliki co mam?

W prawym górnym rogu ja bym posadziła jakieś drzewko i danica w dolnym rogu
i ew po przekatnej lewy górny róg.

dwie pozostałe danici po jednej na pozostałych rabatach.
Malutki pod lasem 11:57, 15 wrz 2018

Do góry
Przyjechała moja robota
Ładnie wygląda i pachnie
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:57, 15 wrz 2018

Do góry
To chyba tyle może się komuś przydadzą moje wywody. Dla chcącego nic trudnego pamiętajcie !!! Dla przypomnienia fotki mojej działki z wiosny 2016 aż trudno mi uwierzyć że tyle się zmieniło :

Malutki pod lasem 11:56, 15 wrz 2018

Do góry
Iwona, lejesz miód na moje uszy A raczej na oczy, bo przecież czytam, nie słucham

Dla jasności, to ta część ogrodu zaznaczona na zdjęciu.
W samym słońcu 11:54, 15 wrz 2018

Do góry

Po bokach Danica a między nimi co metr Rozplenice czy inne trawy?
A po środku te dwie Sundae fraise co mam?
I na ta rabatę rozchdoniki i orliki co mam?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:51, 15 wrz 2018

Do góry
No i zostały rabaty na placyku z brzozami gdzie mam największe kłopoty bo brzozy tam chorują i kiepsko rosną
Rabata 1

Rosną : kilka brzóz, liriope, jarzmianki białe , szalwia Caradonna i liatry różowe.

Tam jakoś ciężko wszystko rośnie - najgorsza rabata u mnie Na zdjęciach widać jeszcze łyse placki. Najgorzej rozkręcają się jarzmianki i szałwia. Liriope fajnie już zarosła tylko ma troche żółtawe przypalone listki jak brzozy tam urosna to bedzie więcej cienia to może będzie zieloniutka.
Na tyłach liriope jak zakwitnie jest tam bardzo dominująca. Muszę ją trochę przerzedzić. Jak ja wytnę to tam się robi taki placek płaski co widac na tym zdjęciu.

Jest duża różnica w wysokościach miedzy trzcinnikami a rozplenicami i się zastanawiam czy tak może zostać czy dosadzić coś wyższego tam. Jakieś trawy.

Sam placyk na razie w budowie nieustającej

Jest jeszcze jedna rabata tam do realizacji w miejscu gdzie rosną derenie które musze stamtąd usunąc bo za mało tam miejsca na nie.

Ona jest po drugiej stronie placyku. Tam mialy być też liriiope i jarzmianki chyba ale teraz mam ochotę tam posadzić pełno stipy i dać jakiegoś kwiecia w nia ale niewiele np. szałwię albo jarzmianki białe też by chyba były.Tam jużrosną brzozy.Planuje tam albo laweczkę albo hamaczek. Bardzo mi się spodobaly te łany Stipy u Siakowej dlatego stipo siej się ile wlezie
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:27, 15 wrz 2018

Do góry
7) Tyły - rabata z rozchodnikami i przylegająca rabata z jeżowkami i werbeną

Rosną : rozplenice Hameln w rzędzie a przed nimi rozchodniki "no name" oraz matrona, jeżówki Vintage Wine oraz sesleria jesienna i stipa i na rabacie przyległej miskanty a przed nimi kilka sztuk rozplenicy , jezówki Magnus i werbena.

Rabata przyległa :

Na wiosnę trochę jest łyso kiedyś dosadzę tu jakichś cebulowych jeszcze nie wiem jakich tylko tutaj potzrebne są ogromne ilości bo rabata bardzo długa i szeroka.
Trochę kiepsko mi tam rośnie sesleria jesienna. Wstępnie Magnoliu proponowałaś aby rozchodniki rosły w samej stipie bez seslerii i teraz sklaniam sie ku temu Dosadzam stipy a tam gdzie seleria brzydka to ją wywalam. Bałam się stipy ale po 2 sezonach fajnie się rozsiewa i będzie jej u mnie więcej.

Na tej rabacie przyległej według planu miało nie być werbeny ale posadziłam i tak już zostało - lubię ją tam pomimo że nie była planowana.

8) Rabata na samym końcu na której rosną 3 rzędy trzcinników

No z tymi trzcinnikami to juz też wałkowane było odnośnie rdzy. Ale nie mam tam zamiennika bo to że wiosną jest tam juz tak pięknie zielono jest największym atutem. Więc walczę z rdza i nic nie zmieniam.

W samym słońcu 11:25, 15 wrz 2018

Do góry
Toszko, a co ja poradzę, spróbuję jeszcze ponaciskac, ale czy się uda namówić Szkoda, że Twojego ogrodu nie można zobaczyć
W sumie tak co te 70 cm to można byłoby posadzić szmaragdy, tyle,że już tam drzewka owocowe się nie zmieszczą i pójdą wszystkie na trawnik

Zoja, Ania,dzięki za wasze głosy

Wrzucam na szybko ta drugą

Aniu- w sumie to jeszcze się zoabczyc czy Miskant czy Rozplenice ( popatrzę na zdjęcia i ceny

To ta nr 3
W samym słońcu 11:14, 15 wrz 2018

Do góry
Toszko-
Tak narysowałam.
Zmieścić się to zmieści luzu takiego to rączkę nie zostanie bo oaż takich proporcji super no zachowałam Jednak jak mierzyłam to co metr hortensje i co metr te rozplenice by weszły spokojnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies