Moniu niestety hortka po ostatnich kilkunocnych przymrozkach już tak pięknie nie wygląda- zbrązowiała. Ale przetacznik absolutnie nocnymi minusami się nie przejął.
Co do dębów- hm... muszę ze wstydem przyznać, że wiedziałam o tym zanim je posadziłam. Ale te barwy i brak mączniaka wziął górę nad rozsądkiem. Ale dookoła mnie same pola uprawne, więc mam nadzieję że nie wymsknie się on spod kontroli.
Jeden z helikopterków wpadł w paszczę zielonej...
Aniu hortka niestety po nocnych przymrozkach już brązowa, ale przetacznik dalej tłoczy nic sobie nie robiąc z pogody.
Wycieczki do Hani zazdroszczę ...
A mnie codziennie tacy goście hurtowo odwiedzają...(sorki za jakość, ale fotka przez okno)
Moja pryzma kompostowa zmniejszyła się o połowę. Samoczynnie. Przełożyłam 5 worków końskiego obornika i czekam aż się wszystko przerobi. Na wiosnę będzie jak znalazł.
Kilka widoków ogólnych. Pogoda była słoneczna, choć momentami powiewało chłodem. Do pracy w sam raz.
Koniec.
Czy z takiej dość kiepskiej fotki można rozpoznać jaka to odmiana Hakonechloa. Niestety w centrum ogrodniczym każda ma etykietę Green Hills. A pani obsługująca nawet nie bardzo miała pojęcie, że są odmiany Hakonek
Witam ja tutaj nowa, dopiero zaczynam przygodę z moim ogrodem mam pytanko: co to za miskanty z białymi piuropuszami za hortensjami a drugie te z czerwonymi co jest ich taki piękny szereg
Dawno już nie pokazywałam co się u mnie dzieje. Padało przez dwa kolejne weekendy. Zakupy posadzone, a dodatkowo przesadziłam jeszcze astry alpejskie, krwawnika wiązówkowatego i jedną rudbekię.
Róże jeszcze kwitną w najlepsze, a pod nimi łan bodziszków się rozrasta.
Rosplenica od Gosi pięknie kwitnie, a towarzyszy jej tytoń. Tytoniowi tydzień temu pościnałam przekwitnięte kwiatostany i zebrałam nasiona.
Witam!Chciałam zapytać o tą różową roślinkę,chodzi mi o nazwę.Ona zimuje w gruncie ,czy to jednoroczna?Ślicznie wygląda
Muszę dokładniej pozwiedzać Twój ogród,chyba tu jeszcze nie byłam?Ciekawe kompozycje...idę ogladać
Miro a co będziesz robić z paletami w warzywniku? Pytam bo mam kilka palet i nie wiem jak je wykorzystać. Myślałam o warzywniku ale nie mam pomysłu....
Widzę, że z wykopkami szalejesz Tak się zastanawiam czy nie za późno na przesadzanie... Mam w miarę przygotowaną górną część skarpy do nasadzeń. Ale nie wiem czy mogę teraz wysadzać i przesadzać Czekają hortki, miskanty, jeżówki... A do przesadzenia m.in duże berberysy - może lepiej czekać do wiosny? U mnie od tygodnia codziennie rano przymrozki. Zimnica a ziemia gliniasta czyli zimna i mokra I jakoś weny brak...
Dzisiaj Byłam z mężem po raz drugi w Pięknym ogrodzie Halinki-zawitka.
Dziękujemy Halinko za piękne chwile i wspaniałe przyjęcie nas i ugoszczenie.A ciasto marchewkowe było przepyszne
Byliśmy w szkółce( bardzo wielkie!!) obok Halinki.
A tam jeszcze pełno kwitnących jeżówek i na jedną się skusiłam.Tylko nie wiem, czy to nie zapożny zakup?
A to taka pigułeczka wspomnień z ogrodu Halinki
Nad głową coraz latały samoloty,, chyba tylko ja na nie reagowalłam Jestem pod wrażeniem idealnie przyciętych iglaków i porządeczku w ogrodzie
Od tygodnia zimnica Codziennie rano przymrozek A gdzieś czytałam o długiej, ciepłej jesieni... Ech!
Wymarzły dorodne krzaczki bazylii - nie zdążyłam zrobić pesto
Wymroziło begonie i dalie. Niektóre roślinki np. trawy, hortki, zawilce japońskie i funkie widać, że muśnięte już mrozem...
Dalie po raz pierwszy od co najmniej kilku lat znów zagościły u mnie. Nie wrzucałam do tej pory ich fotek to przynajmniej teraz na pożegnanie
Dzięki wam wiem jaką mam odmianę.Bo ja jak ją kupowałam to była NN.
A może coś z tych nasionek wyjdzie ?
Ale kupić ją warto bo spora i piękna to ona jest
Jeszcze gdzieś się schowały
Tak piekłam i piekę co jakiś czas chlebek na zakwasie .Ja już może z 6 lat.
O tato z Krasnegostawu, to bliziutko.A przyjeżdżasz jeszcze w te strony ??
Jak tak, to zapraszam
Jezówka Supreme Cantaloupe jest piękna.Dzisiaj jeszcze się skusiłam i pełną żółtą kupiłam.Trochę się obawiam, czy nie zapózno, na taki zakup ? Czy mi przezimuje ???
No właśnie
Młoda , mała hortensja Bobo( z własnego odkładu od starszej Bobo ) sobie kwitnie