Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 19:35, 04 lis 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
A ja nieustannie zachwycam się szklarenką i zazdroszczę. Nie mam jej gdzie u siebie zmieścić!

Stół z metalowym blatem To na bank.

Magdo, fajna krótka wypowiedź. Stół z metalowym blatem. Czyli wersja najdroższa. Bo blat trzeba zrobić drewniany i obuć blachą, nogi na pewno dębowe - a jak pisze Magnolia - warto je dać w ostrogi metalowe - ale jak to ma służyć i wyglądać - to warto.

Szklarenka to dopełnienie radości mojego ogrodowania - roboty w niej i przy niej moc ale radość większa.

Jestem trochę zmartwiona, daucus carota 'Dara' się rozkręca, zapowiadają przymrozek i jak mam zebrać nasiona?

A szałwie już w szklarni

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 14:55, 04 lis 2020

Do góry
magnolia napisał(a)
Magda, jak pięknie jest! Cudna robota!
Adiantum takie duże, zielone.
I zawilce i molinie!

Marta...! Wszystko się nam podoba. Jest tak jak sobie wymarzyłam. Właśnie minęło 5 lat kiedy kupiliśmy tę działkę i tak wspominaliśmy sobie początki. eM powiedział, że nie może uwierzyć, że jesteśmy w tym miejscu. Teraz. Że nam się udało. Że wszystko praktycznie sami On miał moment w którym zaczynał wątpić w tę decyzję...że chyba nie podołamy. I się mile rozczarował.
Wpadłam w samozachwyt....ale czujemy się tam idealnie. Czasami siedzimy przy ognisku w ciszy i się delektujemy. W ogrodzie przydomowym tego nie ma. Jest inaczej. Jeszcze kilka traw musi przybrać na wadze ale to juz kosmetyka.

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 11:50, 04 lis 2020

Do góry
Magda, jak pięknie jest! Cudna robota!
Adiantum takie duże, zielone.
I zawilce i molinie!
Dla odmiany czas na zmiany... 15:59, 02 lis 2020

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie! Kolory świetne!

dzięki Marta
cmok
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:33, 02 lis 2020

Do góry

magnolia parasolwata

tak związują i sieją się floksy
potem wisoną jest problem, bo jest chwast, który udaje tę rośliną...
czym się różni, systemem korzeniowym

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:48, 02 lis 2020

Do góry
11.10, jeden dzień i zmiana
na pierwszym planie judaszowiec

ciągle mówią, aby nic na potem nie odkładać, bo go nie będzie, to jeszcze wstawiam foty

buk fastigiata i judaszowiec, duet udany

magnolia parasolowata

i po zmianach
eMuś się napracował
wywalone i oddane kostrzewy, dosadzone tawuły Gold Carpet i potem dosadził niską Miłkę
Dla odmiany czas na zmiany... 08:36, 02 lis 2020

Do góry
pięknie! Kolory świetne!
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:06, 02 lis 2020

Do góry
tutaj robiłam zmiany
ciężka praca, która wyszła mi bokiem....w sumie 3 rabaty zmieniałam
przeniosłam tu azalie japońskie, pod domkiem letnim w korzeniach sosen ledwo zipały, zabrałam molinie spod głogowników i konwalnik spod magnolii; efekt jaki, zobaczymy w nowym sezonie...

ta wielka zielona, to magnolia Genie, rośni za szybko

Dla odmiany czas na zmiany... 20:54, 29 paź 2020

Do góry
magnolia napisał(a)

fajne!

zatem postanowione

dzieki wszystkim za udział w dyskusji
buziaki kochani
Dla odmiany czas na zmiany... 17:47, 29 paź 2020

Do góry
beta napisał(a)
To może dam je do Carex bronze i powojnika mały Artysta ?

fajne!
Dla odmiany czas na zmiany... 09:27, 29 paź 2020

Do góry
w szałwii okregowej oczywiście, nie żyłkowanej
Dla odmiany czas na zmiany... 09:26, 29 paź 2020

Do góry
beta napisał(a)
hej
Marta rozrabia przyleciała i odleciała...tylko inspirka została
Dzięki Marto...pięknych inspiracji nigdy dość
Słuchajcie, a może do tej zwykłej szałwi je posadzić?

Lubię trochę zamieszać
W carexach sabińskich i szałwii żyłkowanej zimowity?- wg mnie sabińskie daja tak mocna kępę, że nie przebiją się kwiaty zimowitów przez nie.A znowu szałwia , ścięta po pierwszym kwitnieniu, szybko odrasta i kwitnie znowu, dość wysoko- to tylko gdzieś na jej brzegach by je było widać. Kolorystycznie fajnie by to wyglądało
Dla odmiany czas na zmiany... 09:51, 28 paź 2020

Do góry
Haha! Magnolia tylko wpadnie, rzuci zarąbistym pomysłem/inspirką i ucieka
Dla odmiany czas na zmiany... 09:33, 28 paź 2020

Do góry
zostawiam inspirkę zrobioną kiedyś dawno- zimowity z zawciągowcem zwyczajnym
Ogród w mieście-ogrodzie 16:08, 27 paź 2020

Do góry
Ale się ta magnolia z zawilcami zgrała
Urodzaj kolorów u Ciebie, oczar przepięknie się przebarwia. Oglądałam dziś kilka w szkółce i wszystkie bezlistne już. Nie skusiły mnie
Pszczelarnia 11:26, 26 paź 2020

Do góry
p.s. Pod Twoim wpływem zaczęłam szukać innych peoni, bardziej 'dzikich'. Dziś doszły mini sadzonki p. leśnej. Będę z nimi eksperymentować
Pszczelarnia 10:16, 26 paź 2020

Do góry
Poza tym pięknie Ewo. Bardzo
Pszczelarnia 10:13, 26 paź 2020

Do góry
niedawno miałam okazję porównać trzmielinę oskrzydloną i jej odmianę Compactus- jednak jest znaczna róznica w przyrostach z za tym idzie zwartość krzewu. Widać wyraźnie. A trzmieliny oskrzydlone wg mnie są bardzo zmienne w obrębie gatunku. nawet w szkółkach to widać na zagonach.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 17:40, 20 paź 2020

Do góry
Dziękuję Pani bardzo za wyczerpująca odpowiedz.Zastosuje się do wszystkich porad i mam nadzieje ze Magnolia wyzdrowieje Pozdrawiam serdecznie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 20 paź 2020

Do góry
Dzień dobry, czytam, oglądam i zachwycam się cudeńkami na Ogrodowisku już od dawna, a teraz zebrałam się w końcu na odwagę, by prosić o pomoc. Mam taki oto kwadracik przed domem, a w nim, hmm, radosną twórczość Bardzo proszę o rady w kwestii zaaranżowania tego miejsca, a najlepiej to uzupełnienia, sugestii w przesadzeniu itp, gdyż rośliny posadzone są w większości z wyboru, nie z przypadku, tylko talentu artystycznego i wyobraźni na ułożenie, by uwydatnić ich piękno, mi brak. Zależy mi na świerku, podobają mi się trzmieliny i moja wymarzona od zawsze brzoza, dosadzona w końcu w tym roku. W jednym narożniku marnieje magnolia. Jest tam już drugi rok. Na wiosnę nieśmiało kwitnie, później bujnie się zieleni i w pewnym momencie dopada ją jakieś paskudztwo i tak już marnie wygląda do zimy, aż nie zgubi wszystkich liści. Ograniczam się w opryskach, ale nie wiem, może one by pomogły, a może to kwestia nieodpowiedniego miejsca dla magnolii? Wrzosy w donicach pod brzozą na razie czekają, bo nie wiem czy jest tu gdzieś dla nich miejsce. Aster wsadzony, bo podarowany i nie chciałam, by się zmarnował. Duże kamienie syn zwozi w wycieczek rowerowych i chciałby, bym je gdzieś umieściła, więc czekają. Ma jeszcze jedno życzenie, bym wstawiła tam karmnik, który dostał niedawno na urodziny, ale czy jest tam miejsce na niego? Zastanawiałam się też nad zmianą kamieni na korę - w całości lub może częściowo- np. tworząc łuki w narożnikach (mój zmysł estetyki odczuwa nadmiar kantów)? Kwadracik jest w słońcu od rana do około 10-11 i późniejszym popołudniem. Czy znajdzie się jakaś dobra, pomocna duszyczka, która pomoże przemienić to miejsce, by zachwycało zarówno od strony domu, jak i z zewnątrz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies