Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 13:12, 27 wrz 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Dziś rewelacyjne widoki, pyszne ciasto i w ogóle...
Potem 2 pary butów, a potem ponieważ jeszcze miałam trochę czasu, to ...

I przytuliłam to

Raj dla ogrodomaniaka...hortensje piękne sadzonki!
Tu narazie jest ściernisko... 13:09, 27 wrz 2018

Do góry
Moje najbardziej spóźnialskie hortensje zaczynają kwitnąć.
Tu narazie jest ściernisko... 13:06, 27 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj uzupełniłam skarpe o sadzonki trytomii i jeżówki zakupione w Kalsku. Wprawdzie one miały być do innej rabaty ale tam będą za niskie. A na skarpę akurat. W dodatku były bardzo ładnie zagęszczenie więc dało sie je podzielić. Tym sposobem zamiast 5 mam 10.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 12:56, 27 wrz 2018

Do góry
hmm... mam wątpliwości... U mnie ona nawet w takim pełnym rozkwicie nie miała płaskiej główki i płatki mam bardziej pofalowane ale u dziewczyn już były inne. Kolor może wynikać z aparatu, oświetlenia. Ona przy rozkwicie pokazuje morelowy środek z takim jakby lekkim muśnięciem kremowego.
tu link do porównania w różnych stadiach rozwinięcia jednego pąka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=229#post_6

a tu z tego roku i porównanie do ubiegłego - usunę później

u dziewczyn była odrobinę inna niż moja - ma ją jeszcze Kasya i Jolanka. Jola, ja i Anula miałyśmy z jednej dostawy bezpośrednio z Niemiec. To jest nowa odmiana. Trudno o dobre zdjęcia. Moja na razie w 2 roku jest dosyć wysoka - tak 100-120 cm i szczupła, puszcza pojedyncze baty. Intensywnie zielone listki, taka ciemna lekko szarawa zieleń z mocnym ząbkowaniem.
Schone Maid to raczej nie jest - bardziej mi Chippendale przypomina lub jedną z angielek ze względu na układ płatków w środku na pierwszych zdjęciach, może sobie później przypomnę jaką.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:54, 27 wrz 2018

Do góry
Ale mam niedoczas...na frontach ogrodowych prace żadne już w tym momencie. Teraz tylko porządki jesienne i będzie można zregenerować siły na kolejny sezon.
Tu parę migawek ogrodowych.Taki wianuszek ukręciłam

Jesiennie się robi

Ogród na końcu wsi 12:53, 27 wrz 2018

Do góry
Dzień dobry wszystkim,

podglądam od jakiegoś czasu wszystkie piękne ogrody... przyszedł czas, by zrobić coś z naszym miejscem na ziemi. Dom nie jest nowy i ogród nie jest nowy. Wcześniej sadziliśmy głownie iglaki w sporym chaosie, bez przemyśleń. Teraz nieco ograniczyliśmy działkę (ogrodziliśmy ok 4 tys. m. ) Uporządkowaliśmy nieco teren i chcielibyśmy zabrać się za tworzenie prostego, nowoczesnego ogrodu.
Zaczynamy od przodu bo na razie na tyle pozwala nam czas (i finanse Przód działki jest północno-zachodni, ogród za domem przez większość dnia jest skąpany w słońcu południowy wschód. Od zachodu mamy las (trochę sosen przy domu) i ściana lasu nieco dalej (jednak nie zacienia ona działki) Na razie sąsiadów nie mamy :]

@ tygodnie temu zasialiśmy trawkę a jutro planujemy zasadzić 4 katalpy przed domem. Długo miałam dylemat pomiędzy katalpami a wiśnią Umbra Culifera ale z przyczyn nie zależnych ode mnie zostały katalpy a wiśnię będziemy mieć na razie jedną (na próbę
Chciałabym by przód ogrodu był bardzo minimalistyczny (po lewej stronie rząd bukszpanu), po prawe katalpy i coś pod nimi (lawenda? )Trochę kusza mnie też niższe trawy na początku i na końcu tego wydzielonego miejsca) Pod katalpami planujemy jasny gres.

Na razie załączam tylko kilka zdjęć wątpliwej jakości zrobionych telefonem komórkowym... Dziś spróbuję po południu zrobić ich więcej aparatem i zamieścić tutaj.

Może ktoś ma jakiś pomysł na to miejsce z katalpami? By go nie zaśmiecić zbyt dużą ilością roślin, by było prosto, klasycznie a jednak nie pusto

Mam też dylemat czy z przodu domu wzdłuż podjazdu za bukszpanem posadzić cały rząd traw czy np. (mój pierwotny zamysł) rośliny zadarniające, jałowiec płożący Golden carpet, jałowiec płożący ‘Blue Chip’plus trawy red baron i trochę berberysu red carpet. (jest tam słaba ziemia i na razie chciałabym to po prostu przykryć...)

Zapraszam wszystkich do naszego ogrodu, który, mam nadzieję, z biegiem czasu uzyska oczekiwany przez nas efekt...

Ogrod stewardessy 12:34, 27 wrz 2018

Do góry
W pozostałej części ogrodu też się dzieje:

Ogrod stewardessy 12:31, 27 wrz 2018

Do góry
Dawno mnie nie było. Czasu na wszystko brak. Nawet w ogrodzie bywam bardzo rzadko.

Zaczęliśmy stawiać płot. Pochwalę się jak już będzie gotowy. Póki co kilka zdjęć roślin.

Najpierw przedogrodek. Róże na pniu walczą do konca:

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 12:06, 27 wrz 2018

Do góry
Dziewczyny, potrzebuje pomocy, czy zimorodek (eisvogel) to on ci, czy jakas inna pokojowka (shone maid,np ale niekoniecznie)
Latem zupelnie nie wygladal, nie mial morelowego koloru, i w ogole nie pasowal. Ale jesienia zakwitl inaczej, i juz nie wiem, morela jest, ale czy to eis, czy nie eis nie wiem. Bede reklamowac niepashminowa pashmine, wiec przy okazji moge zareklamowac i inna roze.
jesienna odslona

letnia
W samym słońcu 10:27, 27 wrz 2018

Do góry
już myślałam,że nie uda się dodać zdjęcie bo z 10 minut próbowałam

Chodzi mi o ten fragment że strzałkami. Xxx to myślimy,że tam ścieżka będzie lub kora wysypana.jeszcze nie jest jakoś obmyślone do końca, więc Mike widziane sugestie.zaraz się dowiem jaja jest odległość od krzewow owocowych do siatki

Edit. Ta odległość to około 3 m, może ciut więcej.
Wśród brzóz i dębów 08:54, 27 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)
Aniu, ochłodziło się mocno, pewnie jak u wszystkich. U nas nad ranem musiał być przymrozek, bo niektóre roślinki padły.

Niestety u wszystkich się bardzo ochłodziło.Inna jesień
Ładne te fotki.Kobea imponująca, przecudna. pięknie, bogato ukwiecona.
Dawno jej nie sadziłam.
I uczep jaki ladny, radosny nic sobie nie robi z zimna
Wśród brzóz i dębów 08:37, 27 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Mój ostatni nabytek: sosenka o mięciutkich igłach w limonkowym kolorze. Niestety, nieopisana, nie wiem co to za odmiana, ale mimo to nie mogłam się jej oprzeć.

a moze to sosna biala hmm ja taka mam i wyglada podobnie
W samym słońcu 08:21, 27 wrz 2018

Do góry
słabo widać chyba
W ogródku emerytki 07:38, 27 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Niesamowite, co robicie!
Ja lubię zwierzęta, choć nie wszystkie, ale mnie nie stać by było na taki szlachetny gest, Podziwiam i gratuluję

Ja lubię wszystkie zwierzęta oprócz kretow i nornic
Ode mnie tez order dla Ciebie i eMa
Przerwa na kawę... 07:10, 27 wrz 2018

Do góry
Ku pamięci - brązowy wyższy carex to Kupferflamme

Zawilec o poranku dla was jest cieplej niż wczoraj choć nadal pochmurno
Przerwa na kawę... 07:03, 27 wrz 2018

Do góry
Chyba jest to drżączka Waldku - dziękuję. W jednej doniczce były jej dwie wersje: jedna z zielonymi a druga z pasiastymi listkami. Tą pasiastą posadziłam osobno ale przy okazji przycięłam więc nie ma jak pokazać
Klon palmowy - Acer palmatum 01:42, 27 wrz 2018

Do góry
Witam serdecznie

Czy moglabym prosić o pomoc w określeniu jaki to klon? Niestety nie jestem tak obyta w temacie jak wielu z Państwa. Bede wdzieczna za pomoc.

Za drzwiami do ogrodu... 23:44, 26 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Niskie temperatury rano postraszyły,ale u mnie przymrozku chyba nie było.Przynajmniej po roślinach nie widać

Aniu Te jezowki to masz fantastyczne.
Pięknie wyglądają i cieszą. Wciąż cieszą .
Jesień już zaczyna się zlocic .
Tylko po co to zimno ..
Tu narazie jest ściernisko... 23:32, 26 wrz 2018

Do góry
Ta tam!!! A tak wygląda nowy boczek skarpy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies