Babciowanie jest super, ale trzeba być bardzo kreatywnym, żeby maluchowi się nie nudziło. Największą radością jest to, że jak go zostawią rodzice i później po niego przyjeżdżają to zawsze jest to za wcześnie i nie chce wracać do domu.
Za miłe słowa dziękuję, u mnie ładnie padało kilka razy, ziemia nasiąkła, roślinki odżyły.
Teraz coś z serii piękne nasze świętokrzyskie. Kielce - Kadzielnia w drodze do amfiteatru.
Przyjechałam do domu, a ze mną deszczyk, padał może 6 minut i to dwoma rzutami z przerwą.
Przytargałam dwie budleje i liliowca, a tylko na badaniach byłam
O kurcze do góry nogami cyknęłam, czyli teraz odwracacie monitory
Białych mam 4 a różowe dwie to się skusiłam jeszcze na takie bo cena była przekonująca
Bardzo lubię ten czas, gdy spędzam go z jedynym naszym wnukiem. On jest bardzo zazdrosny i mocno broni swojej pozycji jedynaka. Rodzicom nie pozwala wziąć na ręce żadnego maluszka, prosi żeby oddać szybko to dziecko. Za to bardzo lubi towarzystwo starszych od siebie dzieci.
Marto, ale w okolicach Ełku Ambrowiec ma marne szanse na zimowanie bez szwanku. Nie ta strefa i za cienka kora
Tu trzeba starannie dobrać odpowiednie drzewa i hamować pokusy Kasiu do posadzenia sobie lasu
Kasiu,
pierwsze pytanie jakie brzozy?
Jeśli zwykłe to nie szalej, bo one będa szaleć - rosnąć błyskawicznie, panoszyć swoje korzenie i spijać całą wodę.
A jeśli lasek brzozowy to sugeruję tylko z Brzozy pożytecznej 'Doorenbos', która wolniej rośnie i jej cudownie białe pnie są ozdobą samą w sobie. Fakt, one są droższe, ale cenę rekompensuje walor estetyczny.
I nie przez przypadek ponownie dałam mapkę dla zobrazowania
Gdyby posadzić lasek od lewego dolnego rogu , wzdłuż wjazdu do pierścienia koła.
Pod żywopłotem ze szmaragdów puścić pomiędzy brzozami( i tu mamy dwie opcje) wariant 1 - pas hortensji jednej odmiany albo cały czas białe Hortensja bukietowa 'Magical Moonlight, albo przebarwiające się na różowo Hortensja bukietowa 'Limelight', bo te są stosunkowo sztywne i dość wysokie. potem pomiędzy brzozy wpleść kilka dereni albo Dereń świdwa 'Winter Beauty" (Ok. 2m) albo dereń świdwa 'Midwinter Fire (do 2m) dosłownie posadzić 3 albo 5.
Przed nimi dać molinię Molinia caerulea 'Heidebrau' lub Molinia caerulea 'Moorhexe'.
Przed nimi mozna uzupełnić np. pasem hakonechloa.
Wariant 2
Szmaragdy, potem Dereń świdwa Anny's Winter Orange |(do 2-3m) 3 do 5 szt.
potem pas hortensji bukietowej 'Vanille Fraise', a przed nimi mozna dać trawy niewysokie.
Jest tylko jeden myk - żwir by trzeba było zabrać i wzbogacić ziemię w próchnicę.
Po obwodzie całego pierścienia/koła z trawy dać pas rozplenicy lub hakonechloa.
A w małym kółku mozna dać cos kwitnacego. Bez żadnej obwódki. Moga to być jezówki lub inne kwiaty.
Metasekwoje bym dała po prawej stronie od wjazdu - to będa wielkie drzewa i ładnie w przyszłości wypełnia narożną przestrzeń.
Mam 9 różaneczników cunningham's white.
Wiosną walczyłam o nie (schły), doprowadziłam do dobrego ph, potem podsypałam siarką, bobkami końskimi i cały czas podsypuję jeszcze fusami z kawy.
Rosną ślicznie, jeden z nich pierwszy raz zacznie kwitnąć (już ma ładny pąk).
Są posadzone w rzędach na dwóch rabatach. Tak samo o nie dbam, tyle samo sypię, takie same mają podłoże. A jednak na tej rabacie na zdjęciu połowa krzaczków ma ciemnozielone liście a połowa jasno.
Czy to oznacza, ze brakuje im jakiś mikroelementów ?
Jeszcze nie wiem, myślę że w cegle przy tej czerwonej róży.Znowu pada, do znudzenia, nic nie można robić a mam urlop i nadrobiłabym wszystkie zaległości Zacznie się zaraz zgnilizna.Róże teraz dostają popalić.
Wczoraj byłam u znajomych i dostałam sadzonki hortensji, takie wielkie różowe kule mają.W tej cegle chyba posadzę kilka traw i hortensji, co o tym sądzisz? Widziałam w K...rutewkę tą co Ty masz, nie kupowałam bo moja ładnie zaczyna rosnąć.
Prosze o rade czy zolte plamy ktore pojawily sie na trawie poostatnich deszczach to choroba grzybowa jak tak czyl opryskac najlepiej czy za duzo deszczu i jakies miejscowe zagniwanie i nic nie robic.
Dodam ze ze minął miesiac od nawozenia dzis planuje kolejna dawke nawozu czy moze to efekt wilgoci i wlacńie braku nawozow bo juz wszystko z ziemi wyciagniete...