Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:52, 16 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję dorotko za info o kleju.
Czy znam twój ogród ?
Co raz zaglądam.może nie zawsze coś napiszę
Miejsce do wypoczynku bardzo ładne, relaksujące.I takie powinno być
Jeżówki prześliczne, horki i inne kwitnienia śliczne.
I te jeże , jakie fajniusie.
Fajne chyba musi być takie babciowanie
Babciowanie jest super, ale trzeba być bardzo kreatywnym, żeby maluchowi się nie nudziło. Największą radością jest to, że jak go zostawią rodzice i później po niego przyjeżdżają to zawsze jest to za wcześnie i nie chce wracać do domu.

Za miłe słowa dziękuję, u mnie ładnie padało kilka razy, ziemia nasiąkła, roślinki odżyły.

Teraz coś z serii piękne nasze świętokrzyskie. Kielce - Kadzielnia w drodze do amfiteatru.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:51, 16 lip 2018

Do góry
Ale nie ma tak dobrze bo mi Ewa Bacowa uświadomiła swoim pytaniem, że czs najwyższy w łąkę coś dosiewać póki wierzchem odrobina wilgoci jest
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:48, 16 lip 2018

Do góry
Przyjechałam do domu, a ze mną deszczyk, padał może 6 minut i to dwoma rzutami z przerwą.
Przytargałam dwie budleje i liliowca, a tylko na badaniach byłam

O kurcze do góry nogami cyknęłam, czyli teraz odwracacie monitory
Białych mam 4 a różowe dwie to się skusiłam jeszcze na takie bo cena była przekonująca
Jeżówka - Echinacea 13:48, 16 lip 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
Dzięki Mirela

Niestety różowe już się sprzedały ale kupiłam taką bo eMowi się spodobała
Jest ceglasta

Piękna jest Mi wszystkie jeżówki bardzo się podobają
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:42, 16 lip 2018

Do góry
Aniu - spójrz - tutaj kilkoro moich hortkowych dzieci Ale jest ich więcej

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:39, 16 lip 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Babciowanie przebija wszystkie kolory Twojego ogrodu. Wnusio super, ktoś do towarzystwa by się jemu przydał
Bardzo lubię ten czas, gdy spędzam go z jedynym naszym wnukiem. On jest bardzo zazdrosny i mocno broni swojej pozycji jedynaka. Rodzicom nie pozwala wziąć na ręce żadnego maluszka, prosi żeby oddać szybko to dziecko. Za to bardzo lubi towarzystwo starszych od siebie dzieci.

Między polem, a lasem. 13:38, 16 lip 2018

Do góry
Marto, ale w okolicach Ełku Ambrowiec ma marne szanse na zimowanie bez szwanku. Nie ta strefa i za cienka kora
Tu trzeba starannie dobrać odpowiednie drzewa i hamować pokusy Kasiu do posadzenia sobie lasu

kawa8002 napisał(a)

Kasiu,
pierwsze pytanie jakie brzozy?
Jeśli zwykłe to nie szalej, bo one będa szaleć - rosnąć błyskawicznie, panoszyć swoje korzenie i spijać całą wodę.

A jeśli lasek brzozowy to sugeruję tylko z Brzozy pożytecznej 'Doorenbos', która wolniej rośnie i jej cudownie białe pnie są ozdobą samą w sobie. Fakt, one są droższe, ale cenę rekompensuje walor estetyczny.

I nie przez przypadek ponownie dałam mapkę dla zobrazowania
Gdyby posadzić lasek od lewego dolnego rogu , wzdłuż wjazdu do pierścienia koła.

Pod żywopłotem ze szmaragdów puścić pomiędzy brzozami( i tu mamy dwie opcje)
wariant 1 - pas hortensji jednej odmiany albo cały czas białe Hortensja bukietowa 'Magical Moonlight, albo przebarwiające się na różowo Hortensja bukietowa 'Limelight', bo te są stosunkowo sztywne i dość wysokie. potem pomiędzy brzozy wpleść kilka dereni albo Dereń świdwa 'Winter Beauty" (Ok. 2m) albo dereń świdwa 'Midwinter Fire (do 2m) dosłownie posadzić 3 albo 5.
Przed nimi dać molinię Molinia caerulea 'Heidebrau' lub Molinia caerulea 'Moorhexe'.
Przed nimi mozna uzupełnić np. pasem hakonechloa.

Wariant 2
Szmaragdy, potem Dereń świdwa Anny's Winter Orange |(do 2-3m) 3 do 5 szt.
potem pas hortensji bukietowej 'Vanille Fraise', a przed nimi mozna dać trawy niewysokie.
Jest tylko jeden myk - żwir by trzeba było zabrać i wzbogacić ziemię w próchnicę.

Po obwodzie całego pierścienia/koła z trawy dać pas rozplenicy lub hakonechloa.
A w małym kółku mozna dać cos kwitnacego. Bez żadnej obwódki. Moga to być jezówki lub inne kwiaty.

Metasekwoje bym dała po prawej stronie od wjazdu - to będa wielkie drzewa i ładnie w przyszłości wypełnia narożną przestrzeń.
Kwiaty we włosach 13:14, 16 lip 2018

Do góry

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 13:12, 16 lip 2018

Do góry
Mam 9 różaneczników cunningham's white.
Wiosną walczyłam o nie (schły), doprowadziłam do dobrego ph, potem podsypałam siarką, bobkami końskimi i cały czas podsypuję jeszcze fusami z kawy.
Rosną ślicznie, jeden z nich pierwszy raz zacznie kwitnąć (już ma ładny pąk).
Są posadzone w rzędach na dwóch rabatach. Tak samo o nie dbam, tyle samo sypię, takie same mają podłoże. A jednak na tej rabacie na zdjęciu połowa krzaczków ma ciemnozielone liście a połowa jasno.
Czy to oznacza, ze brakuje im jakiś mikroelementów ?

Kwiaty we włosach 13:06, 16 lip 2018

Do góry

Ogród Grodzi 13:00, 16 lip 2018

Do góry
a tutaj mój mały pomocnik

Kwiaty we włosach 12:59, 16 lip 2018

Do góry

Kwiaty we włosach 12:52, 16 lip 2018

Do góry
Jeszcze nie wiem, myślę że w cegle przy tej czerwonej róży.Znowu pada, do znudzenia, nic nie można robić a mam urlop i nadrobiłabym wszystkie zaległości Zacznie się zaraz zgnilizna.Róże teraz dostają popalić.
Wczoraj byłam u znajomych i dostałam sadzonki hortensji, takie wielkie różowe kule mają.W tej cegle chyba posadzę kilka traw i hortensji, co o tym sądzisz? Widziałam w K...rutewkę tą co Ty masz, nie kupowałam bo moja ładnie zaczyna rosnąć.

Biele i fiolety

Miejski ogród w wersji mini 12:51, 16 lip 2018

Do góry
Mój eM ostatnio na szybko trawnik nawoził przed burzą. Niestety nie chciało mu się użyć siewnika. Stwierdził że on potrafi tak " z ręki". Oto efekt .

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:42, 16 lip 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Sówkę osobiście podziwiałam...Katku dla mnie też zdobędziesz takiego puchacza?

a uroczej Kasi niespodziance dziękuję za wspólną wycieczkę do "kolorowej piaskownicy"

Pod warunkiem, że sama po odbiór przyjedziesz.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:41, 16 lip 2018

Do góry
Prosze o rade czy zolte plamy ktore pojawily sie na trawie poostatnich deszczach to choroba grzybowa jak tak czyl opryskac najlepiej czy za duzo deszczu i jakies miejscowe zagniwanie i nic nie robic.
Dodam ze ze minął miesiac od nawozenia dzis planuje kolejna dawke nawozu czy moze to efekt wilgoci i wlacńie braku nawozow bo juz wszystko z ziemi wyciagniete...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:39, 16 lip 2018

Do góry
Sówkę osobiście podziwiałam...Katku dla mnie też zdobędziesz takiego puchacza?

a uroczej Kasi Niespodziance dziękuję za wspólną wycieczkę do "Kolorowej Piaskownicy"

Handmade by Elka 12:08, 16 lip 2018

Do góry
chelll napisał(a)

Zachwyt pozostawiam, cudne zestawienia.
Wszystko od zera 11:59, 16 lip 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies