Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gabriela 21:20, 10 paź 2018

mira napisał(a)

Ja mam zamiar przechować koleusa - mróz zważył mi wielką donicę z koleusem - cudny był - na szczęście sadzonkę mam w domu z uszczykiecia.

Trzymaj koleusa w zimie w doniczce na oknie. Kiedyś to była roślina domowa bardziej, pamiętam z dawnych lat okna zastawione koleusami z liśćmi w zielonym, borodowo-brązowym i różowym odcieniu. Przy nich pelargonie i czasem fuksje były.
Gruszka_na_w... 23:21, 11 paź 2018

mira napisał(a)

Podlewałam dziś i wczoraj - ja wiem może z 1000 litrów wlałam - jakoś ożył ogród i wigoru nabrał za to dziwnie żółte igły się robią na jodle koreańskiej - schnie ?

Moja ma takie same objawy. Dzisiaj wypatrzyłam. Nigdy wcześniej tak nie miała.
I rododendronom tez więcej niż zwykle żółtych liści przybywa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 12:07, 12 paź 2018

mira napisał(a)
(...)

Czas zanurkować pod dalie i zrobić opisy, większość nowych jest pomylona - no trudno, wszystkie lubię - przyglądam się też moim sianym i karpki zostawię.

Zanurkowałam i ja w Twoim wątku, pokazuję palcem, to TA.

Pomponikowa (zegarowa, jak mówi Hania - Anabell).
anabuko1 14:24, 12 paź 2018

Ja też zrobiłam zbaczniki6 pod dalie .
Bo na wiosnę nie wiadomo gdzie którą posadzić. I jest na chybił trafił. Twoje ładne
laurowisnia 15:30, 12 paź 2018

Moja jodła koreańska jest zielona, nie podlewałam jej latem.
Oglądam bylinową, przymierzam się również do większych porządków na swojej tylko na wiosnę. Wolę wtedy dzielić byliny i przerzucać, w jesieni z potrzeby.
Persicarie dodają uroku, chcę je również wprowadzić tylko mój Fat Domino nie chce współpracować, Twój widać ładnie się rozrasta, znasz jego nazwę?
I co to jest dzielżan na różowej nodze? O niego też chcę zapytać choć nie będzie go na tej przerabianej, jakie masz przy nim rośliny, szukam coś mocnego trochę niższego i czego dzielżan nie pochłonie.
Anabell 21:10, 12 paź 2018

Ja też ciekawa spisu daliowego.

Moje wszystkie w piwnicy.
Przez cztery dni wykopałam wszystkie, łęty jeszcze nie sprzątnięte.
Część wykopanych układałam do góry bulwami do przeschnięcia, pod wieczór układałam w skrzynki z tworzywa i do piwnicy.
W taki sposób przechowuję od lat, w piwnicy temp. 8 st.
Pierwszy raz wykopałam tak wcześnie, wszystko mocno zważone, ani jeden kwiatek nie nadawał się do wazonu.

W ziemi zostały jeszcze z siewu.

W ciągu lata sprawdzałam czy nie pomylone i oznaczyłam ponownie.
Jednak pomyłki z nowo nabytych duże i potrzebne korekty.
Od Pana K. na 14 szt zakupionych 8 szt pomyłek.
Od L. na 14 zakupionych jedna szt inna, różni się od opisu.
Doranma 22:45, 13 paź 2018

mira napisał(a)

Miro, moją uwagę zwróciła róża obsypana kwiatami. Raczej o tej porze roku przyzwyczajona jestem widzieć pojedyncze pąki, a tu taka obfitość! Cóż to za jedna?
Pozdrawiam
ElzbietaFranka 23:49, 14 paź 2018

Witam Mira

Ty u mnie ja u Ciebie. Przegladnelam od konca watek i mysle jutro sie wpisze.,ale wracam.
Jutro usiade do stacjonarnego komputera to fotki z Rogowa pokaze.
Kocham dalie i wszystkie inne ktore sa kopane w jesieni. Ale wlasnje to kopanje i przechowywanie mnie denerwuje. Malo tego zawsze sadze dalie w oborniku i wyrastaly potezne,. Przyszedl wiatr polamal i po daliach.
Tak samo z gladiolami jak gleboko tym je nje posadzila zawszs sie przewracaja i ciagle podparte kolkami ze sznurkiem.
Wiec zaniechalam sadzenia dalii w tym roku.

Wiesz Miro wycofuje sie juz z wielu roslin ogrod mam duzy i juz nie wyrabiam a pomocy nie mam. Tylko z. EMem pracujemy w Ogrodzie nie odpoczywamy trzeba to zmienic.

Jestem czesto u ciebie ogladam co sie dzieje, zreszta na wielu innych watkach tak samo.
A nie wpisuje sie dlatego bo od razu nawijam i konca nje widac a czas biegnie i juz sie hamuje ze wpisami.

Pozdrawiam. Dam znac jak beda foty
mira 21:11, 15 paź 2018

Richie napisał(a)
Mira ale się u Ciebie porobiło Wody brakuje w okolicy a Ty ciągle podlewasz
Pozdrawiam prawie wiosennie

no już nie podlewam - nie mam siły i nie mam siły już do pracy w takim ogrodzie wysuszonym na pieprz - dziś wymyśliłam

jak 3 lata będą takie to likwiduję ogród - a przynajmniej rabaty
zobaczę jeszcze co będzie na wiosnę - jeszcze zima nie wiadomo jaka - dzieje się pogodowo

zacznę uprawiać rośliny domowe o !

pozdrawiam

mira 21:32, 15 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Cornelia i Open Arms bardzo w moim smaku.

Ja róże już nie kupuję jak ich nie zobaczę w realu - te miałam na oku już kilka sezonów - przyjdą w tygodniu - od czwartku ma się zmienić pogoda - czekam choć żal takich słonecznych dni ale nie czuję się dobrze w tym upale.

a taka nogę skąd wziąść