Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mokradło... i mój ogród 07:41, 30 sie 2018

Do góry
I hortensje z własnej produkcji Tył domu:

Nie znoszę tui całych w szyszkach, widać w oddali Nie wiem dlaczego ostatnie tuje właśnie w tym roku tak zaszyszkowało. Muszę poczytać o tym w wątku o żywopłotach tujowych.

I to samo miejsce z drugiej strony:

Mokradło... i mój ogród 07:24, 30 sie 2018

Do góry
James Galway

Głowię się jaką różę dać mu do towarzystwa

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:18, 30 sie 2018

Do góry
Mokradło... i mój ogród 07:17, 30 sie 2018

Do góry
Hortensjowo

Blaski i cienie nowego życia 01:07, 30 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Połacie całkiem całkiem. Sekatora szkoda, ale ja bardziej się boję, że w takim przypadku dostanę rykoszetem. Hortensje pięknie wyglądają.

To jeszcze kilka detali z tego roku

Choroby róż 00:17, 30 sie 2018

Do góry
Adela napisał(a)
I ja jeszcze ze swoim problemem różanym.
Ewuś, spójrz, proszę:

przędziorek
Ogród Basi 23:55, 29 sie 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pospacerowałam sobie u Ciebie, Basiu z przyjemnością
Ślicznego masz wnusia
Ogród zadbany, wszystko rośnie grzecznie, w niczym właścicielce nie sprawia kłopotu.
Basiu, jak nazywa się ten atramentowy powojnik?
Czy on się wspina po irdze?

Moje powojniki, pod nieobecność właścicielki, zbuntowały się i nie kwitną
Niechby tylko sobie rozbudowały dobrze korzeń i w przyszłym roku pokazały, na co je stać.

Czy do Twoich bukszpanów jeszcze ćma nie doleciała? Kontroluj!
Pozdrawiam
Ogródek Iwony II 23:36, 29 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)

Iwonko, co to za hortensje? Pinki winky może? Ślicznie się wybarwiły i jak sztywno u Ciebie stoją. U mnie tylko limki sztywne - resztę muszą wiązać i mnie to wkurza. A wszystkie ścięłam tak samo nisko...
Pięknie ujęłaś na zdjęciach ten zakątek

I wiesz, od jakiegoś czasu chodzą i po głowie linie proste... Twój ogród stał się taki uporządkowany, spójny. Pewnie, że główną rolę odgrywają nasadzenia, ale myślę, że w małych ogrodach (a mój przecież też taki) te proste linie też się do tego przyczyniają. Jak już dojrzeję do decyzji, zwrócę się do Ciebie po pomoc

Pozdrawiam, już powakacyjnie

Beatko, zawsze lepiej, gdzie nas nie ma
U ciebie też pięknie
To prawda, że proste linie w małych ogrodach są ok.
Choć ja już nie sadzę w linii. Porządkują natomiast rabaty obwódki bukszpanowe
Uwielbiam je, a że u mnie na ten czas czysto, to nie pozostało mi nic innego, jak nie wypowiadać imienia napastnika, i cieszyć się bukszpanami, póki można

Te hortensje, to Vanilia Fraize
Ta przy szambie jest najwyższa Chyba z wilgoci korzysta
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:20, 29 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Pytanie do lepiej znających się na rzeczy ode mnie... jeśli te buksy mają tworzyć obwódkę, to... kiedy ciąć takie odrosty? Bo tak w ogóle to chciałabym, żeby źywopłocik nie był wyższy niż kreska na fotce, tyle że zagęszczony od dołu i bokach

W ogóle nie wiem, czy dobrze zrobiłam robiąc taką obwódkę, skoro zasłania mi częściowo trawy

Teraz, w sierpniu, to chyba już ostatni dzwonek na cięcie buksów, więc ciachaj z góry, nie żałuj
Ja kiedyś cięłam swoje młode kulki i obwódki 3 krotnie w sezonie (wczesną wiosną, w czerwcu i sierpniu), potem przeszłam na dwukrotne cięcie (wiosna i raz latem), teraz znajduje czas na ten proces tylko raz (w czerwcu lub lipcu)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:17, 29 sie 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
ktoś mi powie czemu te motyle zamiast na kwiatku to na trawie siedzą? całe masy motyli obległy mi stipy i seslerie. w dzień latają a popołudniu sie wylegują? i sa tak otępiałe że można je głaskać!

Naćpały się trawy...
Po nitce do kłębka ;) 23:16, 29 sie 2018

Do góry
malinia napisał(a)

tak dla przypomnienia mam do obsadzenia całą linię tarasu chciałabym aby pierwsza linia przy kostce była wyższa aby odgrodziła mnie lekko od wiatru i widoku sąsiadów bo taras jest lekko wyniesiony w stosunku do reszty ogrodu

Od sąsiadów i wiatrów osłoni tylko żywopłot...ciebie i ogród
Jesli posadzisz coś wysokiego koło samego tarasu to odboerzesz sobie widok na ogród...z okien też. Trochę to bez sensu.

Zastanawiają mnie tez te trzy drzewa posadzone w rządki...na trawniku. Czy nie lepsze by były na wprost tarasu pod żywopłotem?
Za drzwiami do ogrodu... 22:58, 29 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)

A to ujęcie niezmiernie mnie urzekło, chyba dzięki jabłuszkom. Urocze.
Za drzwiami do ogrodu... 22:57, 29 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Do bajkowej krainy skrzatów dołączyło parę dziwaków...

Zachwycałam się już domkiem skrzatów, a teraz dziwiaki. Świetne, zabawne, z humorem. Podoba mi się bardzo.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 22:47, 29 sie 2018

Do góry
Rano ścięłam zaatakowane gałązki. Były całe gniazda z jajeczkami. Znalazłam też gąsienice. Zauważyłam, że inwazja przyszła z jednej strony (mam posadzone w rządku). Na jednym końcu były mocno zaatakowane, a na drugim prawie wcale. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale po ścięciu, umyłam dokładnie wszystkie bukszpany. Wieczorem zrobiłam dokładne pryskanie decisem, a jutro odbieram ze sklepu pułapkę.
Bajkowy ogród Weroniki 22:44, 29 sie 2018

Do góry
marba napisał(a)
Urokliwie tu przez cały rok. Języczka świetnie się prezentuje. Czekam, aż moja rozrośnie się w taką okazałą kępę.

Jest olbrzymia i chyba trafiła na odpowiednie miejsce.
Choroby róż 22:43, 29 sie 2018

Do góry
I ja jeszcze ze swoim problemem różanym.
Ewuś, spójrz, proszę:

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:38, 29 sie 2018

Do góry
Pawlus napisał(a)
Widok ogólny na dobranoc

Znów dla przypomnienia koniec kwietnia, jest progres

Ależ wszystko szybko rośnie
Ogródek Iwony II 22:38, 29 sie 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
A mnie ciekawi czy stół był kupiony gotowy, czy robiony na zamówienie. Ogromnie lubię stoły z takimi krzyżakami zamiast normalnych 4 nóg.

Stół Haniu robiony i ławeczka też... Problem w tym, ze drzewo pracuje i mimo, że już kilka lat, nadal żywica wychodzi miejscami. Czyściłam benzyną.
A ostatnio zeszlifowałam nadmiar farby i chcę na nowo pomalować.

W cieniu - zacieniona 22:38, 29 sie 2018

Do góry
nebel napisał(a)

Bogusiu, Ty jak zwykle skromna.

Piękny jest ten Twój ogród, a zdjęcia - rewelacyjne

Ewuniu...ogródek maleńki,trudno zrobić zdjęcia.

Czarny bez Eva

Ogródek podwórkowy 22:37, 29 sie 2018

Do góry
Dziękuję Toszko,
w takim razie 'Everillo' nie ruszam. W zeszłym roku podzieliłam jesienią, przeżyły, ale łatwo nie było. Teraz wiem czemu te z zaogródka, gdzie zimą nie ma słońca wcale, są w lepszej kondycji.
'Everillo' u stóp baptysji.

Jeszcze specjalnie dla Mary hortensja 'Bobo'. Najpierw zielonkawa, potem biała, potem znów trochę limonki, a na koniec dostaje rumieńca.

Toszko, miałam zamiar wykopać i podzielić parzydło i wietlicę. Wyczytałam, że najlepiej dzielić parzydło latem, ale było za gorąco. Czy teraz jest dobra pora? Czy wietlicy nie zaszkodzi podział jesienią?
Bardzo dziwny jest ten rok, bo od razu w maju zrobiło się gorąco i nie było kiedy dzielić i sadzić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies