Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 15:31, 10 paź 2018

MartaKM napisał(a)
Przeczytałam cały Twój wątek już jakiś czas temu i pomógł mi on w podjęciu kilku różanych decyzjiPodczytuję Cię na bieżąco i myślę, że nadzszedł czas żeby wyjść z ukrycia i się przywitać, no bo ile tak za płotem można się czaić Więc oficjalnie się witam i od razu o radę pytam Stoję przed kolejnym dylematem rózanym pomiędzy Artemisem i Tranquillity. Chciałabym róże w odcieniach kremu, długo kwitnącą i chociaż trochę pachnącą-którą z nich byś poleciła? A może coś innego?

Cześć, Marto, fajnie ze się ujawniasz
Jeżeli chciało Ci się przeczytać cały ten wątek, to pewnie niezła wielbicielka róż z Ciebie: bo u mnie to głównie cały czas o różach się pisze

Zarówno Tranquillity (pachnie zielonym jabłuszkiem), jak i Artemis (słabo pachnie ziołowym aromatem) to są fajne róze. Artemis późno zakwita, chociaż kwitnie obficiej i ma wyprostowany kształt krzaczka oraz kwiatuszki-kółeczka które z niczym nie pomylisz. Przez to ża obficie kwitnie, mocno śmieci spadajacymi płątkami.

Tranquillity to angielska róża parkowa o nostalgicznym kształcie kwiatków. Nie jest tak obfita jak Artemis, u mnie łapie plamki. Ale i Artemis w tym roku została zaatakowana przez rdzę. Trudny rok był.

Mogę jeszcze polecić Desdemonę - ona też ładnie, świeżo pachnie. Też jest angielską różą krzaczastą, zdrową, sądząc po 3 pełnych sezonach u mnie. Bardzo ładnie powtarza i wcześniej zaczyna kwitnienie. Kolor raczej bardziej morelowy, niż żółty, jak ma w sobie Artemis czy Tranquillity.

Nawet dzisiaj jeszcze kwitnie (T. i A. - nie):

Poppy 15:51, 10 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Zawsze będziesz mogła wymienić na coś innego to również ekscytujące

. Tym bardziej róże Austina - Ani F., Ani RZ, ani RP czy RS sami róż DA nie szczepią (licencja, z tego co wiem, jest baaardzo droga), tylko kupują, głównie z zagramanicy.

Janko, akurat Lady of Shallot wolalabym nie wymieniac
Ale inne,to kto wie, w kocnu to srednia przyjemnosc nie moc kupowac nowych roslin, prawda

Za chmure zawilcow dziekuje, wielbie je, zwlaszcza te biale!

To co napisalas wyzej niejako odpowiada na moje pytanie w moim watku, super. Czyli w sumie nie ma znaczenia, gdzie kupie sadzonki, skoro szczepione sa raczej u Austina (nie wiem, czy ktos w uk je szczepi poza nimi) Ale roznica w cenie jest kolosalna, tak na marginesie

PS Kciuki trzymam niezmiennie
Kasia_CS 18:07, 10 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Kasiu, co się odwlecze... Na wiosnę Alekxandra może znowu się pojawi - szkółki ściagają w ramach współpracy sadzonki również od innych szkółkarzy i w ten sposób uzupełniają swój asortyment, nie tylko sami je produkują. Tym bardziej róże Austina - Ani F., Ani RZ, ani RP czy RS sami róż DA nie szczepią (licencja, z tego co wiem, jest baaardzo droga), tylko kupują, głównie z zagramanicy.

Co do tej QoS - to niespodzianka gratisowa jakaś była, czy zamawiałaś i bez etykiety przyszła? To bedziesz miałą porównania do tej co już masz - najlepiej posadź może ją gdzieś obok pierwszej.

Chodziło mi, że to w ogrodniczym mieli dostawę ja nie kupowałam QoS, wystarczy mi ta jedna może w końcu się zbierze w sobie i pokaże klasę. Ale sadzonki były naprawdę słuszne

A na Alexandrę spokojnie zaczekam.

Ciekawi mnie, bo sobie przypomniałam, że miałaś taki plan. Szczepiłas w końcu samodzielnie róże na podkładce?
tulucy 20:17, 10 paź 2018

Janko, masz podobny termin jak ja z pierwszym, miałam na 26, zdążyłam jeszcze w październiku, 31 mam "helołinowe" dziecko... Fatalnie, bo nie ma kiedy zrobić mu urodzin, wszystko kręci się wokół cmentarzy...
adkawi 20:49, 10 paź 2018

Janko trzymam kciuki za Ciebie.Jeszcze raz dużo zdrówka i niech dziecina przyjdzie na świat zdrowo i szczęśliwie.A jeśli chodzi o różyczki to u mnie nieustannie kwitną Munstead Wood i graham thomas.Roze jak narazie nie do zdarcia.
MartaKM 21:44, 10 paź 2018

Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Jednak będzie Artemis Morelowy kolor niestety mi nie pasuje na tej rabacie. Wiem, wiem, że u Ciebie to o różach głównie i super, bo jesteś kopalnią wiedzy! To Ty mnie tą różaną pasją zaraziłaś kiedyś bałam się róż, a dziś jestem posiadaczką ponad 70 krzaczkówi to wszystko w większości przez rok, bo tyle ma mój ogródU mnie roślinki jakoś to okropnie suche i upalne lato przetrwały, w zasadzie tylko 2 pnące NN, pomimo wiosennego oprysku miedzianem, złapały plamki, ale miały je też w zeszłym roku więc chyba taki ich urok. Pozdrawiam cieplutko!
inka52 11:13, 11 paź 2018

Witaj Janeczko -czytam codziennie Twoje rady w sprawie róż, a jednocześnie,piszesz ze dobrze się czujesz .Cieszę się , że to już bliżej końca , życzę pomyślnego rozwiązania.
Janeczko parę kupiłam , ale nie jestem w pełni z nich zadowolona.
Mam zamówiona desdemonę , podczytywałam o niej u Ciebie , chwalisz ją , a jakoś mam obawy ,gdyż nie lubię róż pustych .Moje róże w tym roku są zdrowe , ale ja wiosną pryskałam miedzianem i co 4 tygodnie na grzyba , stoja zielone i teraz dopiero zbierają się zakwitnienie ,ale ich czas już minął.
Zagajanka 11:50, 11 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Chodziło mi, że to w ogrodniczym mieli dostawę ja nie kupowałam QoS, wystarczy mi ta jedna może w końcu się zbierze w sobie i pokaże klasę. Ale sadzonki były naprawdę słuszne

A na Alexandrę spokojnie zaczekam.

Ciekawi mnie, bo sobie przypomniałam, że miałaś taki plan. Szczepiłas w końcu samodzielnie róże na podkładce?

A no widzisz, zamiast "Dzisiaj byłam w moim ogrodniku" przeczytałam "ogródku", dlatego pomyślałam, że coś Ci przywieźli nowego różanego do domu

Co do eksperymentu z okulizacją (podziwiam Twoją pamięć ) - faktycznie, kupiłam trochę sadzonek dzikich róż (caninę i multiflorę) na podkładki, ale na razie na tym się skończyło. Czekają na przyszły rok
Zagajanka 11:54, 11 paź 2018

tulucy napisał(a)
Janko, masz podobny termin jak ja z pierwszym, miałam na 26, zdążyłam jeszcze w październiku, 31 mam "helołinowe" dziecko... Fatalnie, bo nie ma kiedy zrobić mu urodzin, wszystko kręci się wokół cmentarzy...

Ja mam termin na 24.10, w same urodziny małża dwa dni później są urodziny mojego chrzestniaka, a kolejnego dnia - teścia. Nie ma kiedy się rozrodzić, by się daty nie nałożyły heh
Zagajanka 12:02, 11 paź 2018

adkawi napisał(a)
Janko trzymam kciuki za Ciebie.Jeszcze raz dużo zdrówka i niech dziecina przyjdzie na świat zdrowo i szczęśliwie.A jeśli chodzi o różyczki to u mnie nieustannie kwitną Munstead Wood i Graham Thomas. Roze jak narazie nie do zdarcia.

Dzięki, Aduś
Moja Munstead Wood też nadal całkiem fajnie tłoczy, tak samo jak Mariatheresia, Granny, Olivia Rose Austin, Sunblaze i para innych: