Zagajanka
15:31, 10 paź 2018

Cześć, Marto, fajnie ze się ujawniasz

Jeżeli chciało Ci się przeczytać cały ten wątek, to pewnie niezła wielbicielka róż z Ciebie: bo u mnie to głównie cały czas o różach się pisze

Zarówno Tranquillity (pachnie zielonym jabłuszkiem), jak i Artemis (słabo pachnie ziołowym aromatem) to są fajne róze. Artemis późno zakwita, chociaż kwitnie obficiej i ma wyprostowany kształt krzaczka oraz kwiatuszki-kółeczka które z niczym nie pomylisz. Przez to ża obficie kwitnie, mocno śmieci spadajacymi płątkami.
Tranquillity to angielska róża parkowa o nostalgicznym kształcie kwiatków. Nie jest tak obfita jak Artemis, u mnie łapie plamki. Ale i Artemis w tym roku została zaatakowana przez rdzę. Trudny rok był.
Mogę jeszcze polecić Desdemonę - ona też ładnie, świeżo pachnie. Też jest angielską różą krzaczastą, zdrową, sądząc po 3 pełnych sezonach u mnie. Bardzo ładnie powtarza i wcześniej zaczyna kwitnienie. Kolor raczej bardziej morelowy, niż żółty, jak ma w sobie Artemis czy Tranquillity.
Nawet dzisiaj jeszcze kwitnie (T. i A. - nie):