Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 12:14, 11 paź 2018

Poppy napisał(a)
To co napisalas wyzej niejako odpowiada na moje pytanie w moim watku, super. Czyli w sumie nie ma znaczenia, gdzie kupie sadzonki, skoro szczepione sa raczej u Austina (nie wiem, czy ktos w uk je szczepi poza nimi) Ale roznica w cenie jest kolosalna, tak na marginesie

Ceny są niejako dopasowane do poziomu rynkowego i dochodu obywateli danego kraju

Chociaż można kupić u nas angielki już od 26 zł (z gołym korzeniem), to zdarzało mi się kupować je i bezpośrednio od DA, kiedy wychodziło coś około 100 zł/szt z dostawą. No ale to kwestia dostępności rzadkich lub nowych odmian i mojej pasji (szaleństwa?) różanej heh

Olivia tym razem dla Ciebie (w tle Jubilee Celebration):

Zagajanka 12:17, 11 paź 2018

MartaKM napisał(a)
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Jednak będzie Artemis Morelowy kolor niestety mi nie pasuje na tej rabacie. Wiem, wiem, że u Ciebie to o różach głównie i super, bo jesteś kopalnią wiedzy! To Ty mnie tą różaną pasją zaraziłaś kiedyś bałam się róż, a dziś jestem posiadaczką ponad 70 krzaczkówi to wszystko w większości przez rok, bo tyle ma mój ogródU mnie roślinki jakoś to okropnie suche i upalne lato przetrwały, w zasadzie tylko 2 pnące NN, pomimo wiosennego oprysku miedzianem, złapały plamki, ale miały je też w zeszłym roku więc chyba taki ich urok. Pozdrawiam cieplutko!

70 róż w jeden rok! No nieźle

Pochwal się moze co już posadziłaś i które najbardziej lubisz?
Zagajanka 12:25, 11 paź 2018

inka52 napisał(a)
Witaj Janeczko - czytam codziennie Twoje rady w sprawie róż, a jednocześnie,piszesz ze dobrze się czujesz .Cieszę się , że to już bliżej końca , życzę pomyślnego rozwiązania.
Janeczko parę kupiłam, ale nie jestem w pełni z nich zadowolona.
Mam zamówiona desdemonę, podczytywałam o niej u Ciebie, chwalisz ją, a jakoś mam obawy, gdyż nie lubię róż pustych. Moje róże w tym roku są zdrowe, ale ja wiosną pryskałam miedzianem i co 4 tygodnie na grzyba, stoja zielone i teraz dopiero zbierają się zakwitnienie, ale ich czas już minął.

Cześć, Tereso, prosta do finiszu już przede mną, to prawda Ubolewam nad swoja niemocą fizyczną, że ani cebulek, ani nowych różyczek tej jesieni nie posadzę, no ale z cebulkami obiecała mi pomóc teściowa (czekamy na ochłodzenie się i jakiś deszczyk, bo ziemia znowu jak kamień), a róże nie uciekną - wiosną weselej się kopie

Czym pryskasz róże na grzyba zazwyczaj?

Fajnie, że skusiłaś sie na Desdemonę. Ona w sumie wcale nie jest "pusta", ma co prawda trochę luźniejszy kształt kwiatka, ale to tylko dodaje jej delikatności i uroku:

Dominika11 13:14, 11 paź 2018

przepieknie Ci kwitną róże i nic a nic nie chorują - tfu tfu tfu
Zagajanka 09:59, 12 paź 2018

Dominiko, powyższe dwa zdjecia Desdemony są z czerwca, więc tu jest całkiem ładnie i zielono. Oczywiście że o tej porze roku róże już w większości chorują, u mnie też, co bedzie trochę widać na późniejszych zdjęciach, jak wstawię.

Na razie ogólne widoczki jesiennego ogrodu:

Zagajanka 10:01, 12 paź 2018

Zagajanka 10:11, 12 paź 2018

Para Ciekawostek:

Po sierpniowym cieciu laurowiśnia postanowiła ponownie zakwitnąć:

Grujecznik tak szybko traci liście, że nie nadążam by w pełni delektować się jego karmelowym zapachem:

To chyba siewki lawendy?

A to już czosnki główkowate (ciekawe jak przetrwają zimę...):

Szalony różanecznik kwitnie:

Jabłonka po raz drugi zawiązała w tym sezonie owoce:

Przyroda w tym sezonie zadziwia...
Zagajanka 10:14, 12 paź 2018

Kilka październikowych portretów różanych:

Sunblaze

Playful Rokoko

The Dark Lady

Zagajanka 10:20, 12 paź 2018

Williamek 2000: