Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

m_gocha 23:25, 10 paź 2018

Anitko! To, ze jestem zakochana w Twoim ogrodzie to już pisałam. I następnych ochów i achów powstrzymać nie mogę Cuuuudnie!

Co do rozmnażania rozchodników - zapewniam, że jeżeli w maju zetniesz część (kilkucentymetrowe) łodyżki i wetkniesz do ziemi (ja wrzucam do donicy) to po około miesiącu będziesz miała nowe roślinki. Na pewno zakwitną już w tym roku. Dodatkowo roślina mateczna nawet na tym zyska - trochę się rozkrzewi, będzie ciut niższa a przez to bardziej zwarta. No i oczywiście kwitnienie obfite

paulina_ns 06:17, 11 paź 2018

Anitka a u Ciebie jak zawsze pięknie ozdoby rdzą malowane bardzo mi się podobają ślicznie kolorowo u Ciebie jak zawsze zresztą
Kasia_CS 08:04, 11 paź 2018

Uwielbiam "chodzić" po Twoim parko-ogrodzie - tak go traktuje jest wspaniały, róznorodny, przemyślany niesamowicie..

Natchnęłaś mnie do przesadzenia green jewel - chyba na tą moją tarasową do rozplenic bym je dała
Anitka 10:01, 11 paź 2018

makadamia napisał(a)
Twój ogród nieustająco czaruje, ale - nie wiedzieć czemu - z ostatnich, przymrozkowych fotek najbardziej podoba mi się połać trawnika z czystymi liniami żywopłotków.
Niby niepozorna rzecz - a robi wrażenie

Te żywopłoty pojawiły się po wyprawie do Holandii kiedyś w celach zawodowych. Nie miałam wówczas pojęcia jak tamte ogrody wyglądają. A gdy je zobaczyłam, te prywatne, często nie ukrywane to byłam nimi zachwycona i bardzo spodobało się się u nich dzielenie takimi żywopłotami przestrzeni. Nie sadzone tylko wzdłuż granic działki, ale pośrodku, o różnych wysokościach i nie zawsze miały mieć funkcję przysłaniającą coś. Wręcz akcentującą i podkreślająca.

U udało mi się u siebie takie zastosować i w zimie właśnie to one fajne wrażenie dają. Wówczas uwidaczniają się różne bryły i formy geometryczne.
Anitka 11:42, 11 paź 2018

effka napisał(a)

Chcesz dobić człowieka, któremu się wydaje, że nawet ma juz fajnie w tym swoim ogródku a tu patrzy na taki ogród z królem i dworzanami i pada na .... Posadziłam takiego klona ale dopiero książątko z niego małe, do dojrzałości pozostalo mu wiele lat

Ten król to już kilkuletni, ani się obejrzysz jak twój "dojrzeje".
Szczerze to jedna z najmniej obsługowych roślin u mnie. Zero nawożenia, ciecia , okrywania, podlewany tylko w ekstremalne susze. Tylko na jesień liście dmuchawą wciągnąć trzeba.
AgnieszkaW 12:10, 11 paź 2018

Podziwiam jeden z moich ulubionych ogrodów na Ogrodowisku
Anitka 12:17, 11 paź 2018

Urszulla napisał(a)
Poidełko o którym piszemy kupiłam. Też go lubię. A do Ciebie zaglądać aż miło gladicze mam na liście, nawet teraz ładna na fotkach. Czy późno zrzuca liście?

Śliczne to poidełko.
W zeszłym roku sprawdzałam po zdjęciach w trzecim tygodniu października jeszcze liście miała, zaczęła zrzucać w czwartym tygodniu. Wówczas też zrzucały klony, graby, brzozy znacznie wcześniej. Już teraz liście mi zrzucają.
Glediczje dopiero zaczynają się przebarwiać. Dwie już złociste, dwie dopiero się namyślają, ale one mniej słońca mają teraz.

Wrzucam na pokuszenie

Anitka 12:23, 11 paź 2018

Magleska napisał(a)
Mało mnie tu ,ale na fotki wieczorami wpadam ..........
Uwielbiam Twój ogród w jesiennej szacie wyjątkowo,cudownie ,bajecznie ...... napatrzeć się nie mogę

Przepraszam ,za jeżówki ......mam nadzieję ,że je gdzieś u siebie ulokowałaś ,bo w przyszłym sezonie mam nadzieję ,że do Ciebie dotrę .....
Buziaki

Madzia nie tłumacz się i nie przepraszaj. Życie to nie tylko ogród i ogrodowisko. Jeżówki przetrzymam, będzie pretekst do spotkania Buziaczki i tulam mocno. Kusi mnie klonik a wiesz gdzie rok temu kupowałam Bardzo blisko ciebie Może będzie drugi pretekst.
Chyba polubię go i ja w tej jesiennym wydaniu
Anitka 12:30, 11 paź 2018

kasiek napisał(a)
Piekne kolory i zestawienia roslin Paprotki świetne!

Kasiu dzięki.
Nieraz coś się nie zestawia. Róża 'Leonardo da vinci' troszkę mi to w tym złocistym zestawieniu zgrzyta. Za wysoka, zagląda do kręgu.

Anitka 12:34, 11 paź 2018

m_gocha napisał(a)
Anitko! To, ze jestem zakochana w Twoim ogrodzie to już pisałam. I następnych ochów i achów powstrzymać nie mogę Cuuuudnie!

Co do rozmnażania rozchodników - zapewniam, że jeżeli w maju zetniesz część (kilkucentymetrowe) łodyżki i wetkniesz do ziemi (ja wrzucam do donicy) to po około miesiącu będziesz miała nowe roślinki. Na pewno zakwitną już w tym roku. Dodatkowo roślina mateczna nawet na tym zyska - trochę się rozkrzewi, będzie ciut niższa a przez to bardziej zwarta. No i oczywiście kwitnienie obfite

Toż to już zboczenie

Będę próbować z tymi rozchodnikami do skutku.

Widziałam u ciebie dorodne hakonechlonki. Moje kolorki jesienne łapią.