Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 17:33, 17 lip 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Mi się podoba Baden Baden moje lilie niskie bo za płytko wsadzone i takie niewielkie są ale pachnące, w tym roku je wykopie i posadzę głębiej, kupię też ich więcej. Uwielbiam zapach lili
Powiem Ci ze Twój trawnik w porównaniu do mojego (a raczej jego brak) to jak położony świeżo z rolki

Może musisz nawieźć? Lilie na 3 krotność wielkości cebuli w głąb. I nie za gęsto obok siebie. Szybko się kocą i znowu przesadzanie, bo słabo kwitną. A one nie lubią częstego ruszania. Ja też lubię ich zapach. Właśnie mi jeden taki wielki żółtek obok w wazonie stoi 7 kwiatów, jest co pachnieć Lilie warto ciąć do wazonu jak pierwszy kwiat jeszcze w pąku jest, długo stoją, dwa tygodnie

Jestem ciekawa czy coś pomógł deszcz z soboty i niedzieli, nie było tego jakoś dużo, ale zawsze coś. Zobaczę czy nieco mi trawnik zzieleniał
Ogród z łezką II 17:12, 17 lip 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Ale eleganckie cięcie! Ja się boję do tego zabrać
Dużo narobiłaś się z czyszczeniem rabat po cięciu?
Piękne lilie, znasz odmianę tej białej z bordowym środkiem?

Myślisz, że się nie bałam pierwszy raz? Dziewczyny mi wtedy napisały : "to nie zęby, odrośnie". I tnę aż furczy
Podkładam stare ręczniki, ale i tak poleci niejednokrotnie poza. Tych drobinek nie zbieram do czysta. Przymykam oczy.

Nie pamiętam żadnych nazw moich lilii. Niestety.
Liliowo i kolorowo:) 10:54, 17 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

U mnie orientalne się skurczyły, w nowym sezonie albo do nich wrócę, albo do tych zwykłych, ale które mocno pachną, ja uwielbiam te ich mocne, duszące wonności

Też lubie ich zapach ale tylko w ogrodzie, musze na wiosne nowe lilie pokupić bo resztki mi pozostały.

Ogród na tle lasu malowany 10:11, 17 lip 2019

Do góry
Madia napisał(a)
Tym razem przybywam bez zdjęć, bo przez suszę rośliny nie prezentują się najlepiej. Podlewam co mogę, ale słabo to wszystko wygląda. Trawa wypalona i gdyby nie to, że mamy pełno koniczyny, to już by zupełnie było brązowo.
Skończone są wreszcie schody na skarpie, formujemy też teren wokół tarasu, ale końca tych prac nie widać. Od wczesnej wiosny grzebię w tym ogrodzie i chyba powoli osiągam przesyt Jeszcze co chwila odnotowuję straty w nowo zakupionych roślinach. Nie mogę poradzić sobie z nornicami: zeżarły mi 5 z 9 ostróżek, 3 liliowce ( które z taką radością wiozłam z targów w Pszczynie). Ślimaki wtrąbiły niektóre lilie i większość szałwii (przy dzieciach boję się sypać środkami na ślimaki). A do tego przy robieniu schodów musiałam wykopać 3 róże i 2 dorodne lawendy, które przy takiej suszy mają mizerne szanse na przeżycie.
Do tego już widzę, że czeka mnie we wrześniu wiele wysadzeń, bo jest za gęsto nawet jak na mnie...Aaa!
To wszystko byłby pikuś gdyby się na głowie miało tylko ogród, ale niestety nie ma tak dobrze.

Jak będziesz mogła wrzuć jakies fotki. Postępy na pewno są duże i warte oglądania. Też czasem mam przesyt bo wokół sporo szeregówek więc ludzie mają mini ogródki, w których nie ma za bardzo co robić a ja na okrągło mam robotę . Ale szybko mi zapał wraca .
Ogród z łezką II 10:07, 17 lip 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)

Jolcia...nie masz lilii? Matko, błąd Wiosną sadź, warto

Muszę jeszcze sobie kupić lilię św. Józefa, nie mam jej i przymierzam się do niej już lata. Najwyższy czas. Gdzieś ją upchnę, albo ze dwie

Kupiłam w tym rok wiosna - troche w Obi a troche w Leroy M, było ich razemze 12-14 sztuk, posadziłam wiosna, pilnowałam, podlewałam........i wyszły mi 3 sztuki, dosłąownie 3 i do tego jakies takie rachityczne, niewysokie. Oczywiscie jeszze nie kwitną - chyba lilie u mnie to nie jest dobry pomysł - a szkoda
Moja działka na Dębowym Lesie 09:44, 17 lip 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

przepięknie

to niebieskie to mikołajek ?
cudnie wygląda w tym zestawieniu

Aniu lilie i liliowce masz prześliczne co roku podziwiam
w tym roku wreszcie mam nadzieję dokupić trochę lilii!

Witaj Kamilko!!
Tak ten niebieski to mikołajek.
No jakoś tych liliowców i lilii mi się uzbierało.
Lilie dosadzaj, zmieszczą się wszędzie. Ja je dosadzam w różne miejsca

Nowy , po 2 latach od k6upienia zakwitł.

Liliowiec Destined To See
Moja działka na Dębowym Lesie 09:25, 17 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

przepięknie

to niebieskie to mikołajek ?
cudnie wygląda w tym zestawieniu

Aniu lilie i liliowce masz prześliczne co roku podziwiam
w tym roku wreszcie mam nadzieję dokupić trochę lilii!
Moja działka na Dębowym Lesie 08:05, 17 lip 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Twoje lilie i liliowce są przecudne Nie wiem co się dzieje, ale u mnie lilie zanikają. W pierwszym roku są piękne, wysokie, w drugim już dużo mniejsze, a w kolejnym już ich wcale nie ma W czym tkwi sekret?

Trudno mi powiedzieć , co się dzieje z twoimi liliami.
Może szukaj dobrego miejsca dla nich .A może cos je podjada ??
Moje rosną w różnych miejscach. Orientalnych już nie kupuje, bo te u mnie przepadają.
Ale Azjatki i wszelakie drzewiaste , czy OT, mieszańcowe rosną dobrze.

Ogród na tle lasu malowany 22:07, 16 lip 2019

Do góry
Tym razem przybywam bez zdjęć, bo przez suszę rośliny nie prezentują się najlepiej. Podlewam co mogę, ale słabo to wszystko wygląda. Trawa wypalona i gdyby nie to, że mamy pełno koniczyny, to już by zupełnie było brązowo.
Skończone są wreszcie schody na skarpie, formujemy też teren wokół tarasu, ale końca tych prac nie widać. Od wczesnej wiosny grzebię w tym ogrodzie i chyba powoli osiągam przesyt Jeszcze co chwila odnotowuję straty w nowo zakupionych roślinach. Nie mogę poradzić sobie z nornicami: zeżarły mi 5 z 9 ostróżek, 3 liliowce ( które z taką radością wiozłam z targów w Pszczynie). Ślimaki wtrąbiły niektóre lilie i większość szałwii (przy dzieciach boję się sypać środkami na ślimaki). A do tego przy robieniu schodów musiałam wykopać 3 róże i 2 dorodne lawendy, które przy takiej suszy mają mizerne szanse na przeżycie.
Do tego już widzę, że czeka mnie we wrześniu wiele wysadzeń, bo jest za gęsto nawet jak na mnie...Aaa!
To wszystko byłby pikuś gdyby się na głowie miało tylko ogród, ale niestety nie ma tak dobrze.
W kamiennym kręgu od początku 22:07, 16 lip 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Trawnik widze u ciebie "standad" jak na tegoroczne suche lato. U mnie tez taki wysuszony ale chyba u wszystkich w centralnej Polsce taki sam lichy i zżółkniety. Jedyny plus jaki zauważyłam w tej sytuacji to to że na tle tych suchych żółtych źdżbeł widac wyrażnie chwasty w trawniku typumniszek czy babka lancetowata, bo odcinaja sie zielonym kolorem na żóltym tla i łątwiej je wyłuskac i usunąc - szukam pozytywów tej sytuacji bo innych pozytywów nie znajduje...

Ale róże masz piekne i lilie też a gipsówka urzeka ta swoją mgiełką, pieknie

Małgosiu, trzeba szukać jakiś pozytywów
Myślę, że przetrwamy to jakiś...oby do deszczu
Choć prawdę powiedziawszy, to teraz, kiedy zaczęły się żniwa.....lepiej, żeby nie padało

Buziaki
Ogród wśród pól i wiatrów 17:36, 16 lip 2019

Do góry
Z róż jeszcze larissa przed cieciem. Póki co dosyć ładnie tłoczy

A poniżej w trawach szykują się lilie U mnie to jest raczej nowość, ale wynalazłam im zakątek odpowiedni i mam zamiar zaliliować się w tym miejscu mocniej O ile oczywiście będzie się nam współpraca układać
Ale lilie chyba nie są jakieś problemowe, więc może damy radę

Moja działka na Dębowym Lesie 16:16, 16 lip 2019

Do góry
Twoje lilie i liliowce są przecudne Nie wiem co się dzieje, ale u mnie lilie zanikają. W pierwszym roku są piękne, wysokie, w drugim już dużo mniejsze, a w kolejnym już ich wcale nie ma W czym tkwi sekret?
Wszystkiego po trochu 13:55, 16 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Bergamotka ma bardziej intensywny kolor, ciemniejszy niż na zdjęciu, w realu jest piękniejsza, tylko nie potrafię nastawić tak aparatu żeby nie przekłamywał kolorów bordowych i burgundowych Ta róże też ma zupełnie inny kolor, może wiesz jak wygląda Lincoln, ma cudny burgundowy kolor, a na tym zdjęciu jest jaskrawo czerwona
Lilie u mnie już zaczęły kwitnienie a niektóre nawet kończą

Też mnie zachwyciła ta bergamotka, że o hortkach i powojnikach nie wspomnę A pamiętasz może nazwę? Jak wysoko rośnie u Ciebie?
Moja działka na Dębowym Lesie 22:33, 15 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Aniu, pochodziłam po Twoim ogrodzie, śliczne kwiaty teraz u Ciebie kwitną, podziwiam jeżówki, lilie, liliowce No i warzywka, u mnie ogórki dopiero zawiązują owocki, u Ciebie już pierwszy zbiór,

Witaj Mirko!
Dzięki teraz kwitnacych liliowcom i lilii jest be ogrodzie kolorowo i ladniej. To lubię.
Ogórki to ja już dawno mam, zbieram i przerabiam.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:17, 15 lip 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Lilie bosskie
Ja w tym roku spróbowałam z liliami pierwszy raz - kupiłam w znanym markecie na O i na L kilkanaście cebul ( może to był błąd i tyrzeba było sie poradzic gdzie i jakie kupić ?) posadziłąm i....wyszły mi 3 - słownie 3 sztuki na kilkanacie. Sa nieduże, rachityuczne i nie wiem czy w ogóle pokażą kwiat.
Porażka na całego....

Moje są piękne. Jeszcze nie wszystkie pokazalam . Nie wszystkie jeszcze rozkwitly .
Ja swoje kupowałam w różnych miejscach.
I w marketach i większość w ogridniczych .
Kilka też nie ma.
Najlepiej na początek kupić Lilie azjatyckie. I drzewiaste.
Może twoje muszą podrosnac w cebulach.
Im większa cebula to lepsze kwinienia .
Może na drugi rok zakwitną ??
A jakie kupowalas ?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:38, 15 lip 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Jak zawsze Twój ogród wygląda zachwycająco... Aniu, ilekroć widzę Twój wpis u siebie, to od razu przypomina mi się, że obiecałam Ci przysłać jakieś roślinki...Adres mam i pamiętam, ale z wysyłką przeciągam dlatego, bo przy tych temperaturach pewnie nie wytrzymałyby "poczty". Czekam więc na chłodniejsze "czasy" i wówczas wywiążę się z danego słowa.

Elisko dziękuję bardzo. Teraz kwitną Lilie i liliowce.
I w ogrodzie jest kolorowo i energetycznie.
Ale zaraz bardziej się rozwina i rozkwitna hortensje i dalie
Daj sobie spokój z tymi roślinami.
Na razie i tak nic ani nad stawem ani gdzie indziej nie robię.
Brak funduszy. .
A muszę to wszystko dobrze przemyśleć. ..
Moja działka na Dębowym Lesie 21:21, 15 lip 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Twoje lilowce jak paniusie kwiaty wychylają a i liliom niczego nie brakuje.Burza kwiatóa.

Czy dębolistną też nisko tniesz .Moje od Ciebie na razie stoją i zastanawiają się czy rosnąć .

Załamana jestem bo moje buksy chyba szlak trafi po tylu latach hodowania.

Sporo nam liliowcow. Dużo młodych jeszcze się nie porozrastaly.
Muszę je poprzesadzać bo napchalam za gęsto.
Lilie nie zawodnie kwitną rok w rok.
Moja hortensje debolistna nie przycinalam. Sama tak się rozrasta .
Moja w pierwszym roku też stała. Także spokojnie niech w tym się dobrze ukorzeni.
Ok szkoda bukszpanow .może jakieś opryski ?
Może jeszcze są się uratować ?
Moja ostoja 21:08, 15 lip 2019

Do góry
Fajne to przedszkole hortensjowe
Lilie piękne
Moja działka na Dębowym Lesie 11:06, 15 lip 2019

Do góry
Aniu, pochodziłam po Twoim ogrodzie, śliczne kwiaty teraz u Ciebie kwitną, podziwiam jeżówki, lilie, liliowce No i warzywka, u mnie ogórki dopiero zawiązują owocki, u Ciebie już pierwszy zbiór,
Moja działka na Dębowym Lesie 10:21, 15 lip 2019

Do góry
Lilie bosskie
Ja w tym roku spróbowałam z liliami pierwszy raz - kupiłam w znanym markecie na O i na L kilkanaście cebul ( może to był błąd i tyrzeba było sie poradzic gdzie i jakie kupić ?) posadziłąm i....wyszły mi 3 - słownie 3 sztuki na kilkanacie. Sa nieduże, rachityuczne i nie wiem czy w ogóle pokażą kwiat.
Porażka na całego....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies