Przejrzałam zdjęcia w necie tych czterech odmian. Mimo jasnych kwiatostanów (początkowo zakładałam, aby wybrać odmianę o ciemnym kolorze) to masz rację - najlepiej tam będzie pasować „Lady U”. Jeden wybór z głowy. Na brzozowej z przodu w 7 miejscach dałam Hameln, zostały mi trzy miejsca wokół rzeźby gdzie chciałam dać wyższą niż Hameln rozplenicę. Może tam ją powtórzyć? Byłby podobny kolor „puszków”. Dla przypomnienia o jakie 3 miejsca mi chodzi.
Na stronie nr 51 u mnie są cytaty dot. zalet i wad oraz pielęgnacji takiego trawnika. Siany w maju 2023, więc to bardzo młody trawnik. Z daleka różnicy nie widać, ale jak się chodzi to koniczyna przeważa w odbiorze.
Dla Ciebie być może nie będzie to najlepszy wybór. Wiem jak lubisz mieć ładny trawnik, pamiętam ile pracy włożyliście w jego dwukrotne zakładanie i że część chwastów wyrywałaś ręcznie. Nie wiem czy dobrze kojarzę, że pryskasz go preparatem antychwastowym. Mając trawnik z mikrokoniczyną to nie przejdzie, bo ten preparat by ją uśmiercił razem z chwastami. Jest to jeden z tych minusów wymienionych u mnie na stronie 51 lub 52. Dla mnie jego wady były do zaakceptowania, bo korzyści dotyczące nawozów, podlewania, koloru, ilości zabiegów corocznych mnie zachęciły wystarczajaco.
Z daleka wyglada jak inne trawniki. Kolor ładnie zielony. Przyglądając się zauważysz tu i tam białe kropki - kwiaty mikrokoniczyny. Pojawiają się przy dłuższej przerwie od koszenia.
31 grudnia 2023 rownież ładny kolorystycznie.
Zimowa szata.
Stan obecny po pierwszym w tym roku koszeniu 1,5 tygodnia temu. Zrobię zdjęcia jak wygląda świeżo po koszeniu, ale to dopiero w ten weekend.