Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 21:54, 14 lip 2018

Do góry
Następne porównanie: tak było

tak jest
Moja działka na Dębowym Lesie 21:54, 14 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Bardzo lubię dalie, ale u mnie w tym roku cieniasy. Może jeszcze pokażą na co je stać. Sadzę ich zawsze dużo.
Ja jeżówki kupuję w szkółkach koło siebie. One nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej, ale SB już nie mają.
Aniu, po wakacjach zachorowałam na maki. Jak długo taka kępa kwitnie tzn czy warto je sadzić? U mnie już miejsca brak!

I ja lubię dalie.Mam je w kilku miejscach .I tez są różne .
O to już wiem,że będą u ciebie ładne widoczki daliowe, jak ich sadzisz dużo.Będzie pięknie .
Fajnie,że masz taką dobrą szkółkę z jeżówkami.U mnie raczej NN i zwykłe.Zawsze jakieś konkretne, to trzeba przez internet.I to też trzeba wiedzieć gdzie jakie kupić, aby nie było pomyłek
wiesz nidy nie sprawdzałam ile taka kępka kwitnie.Tydzień,,,
Ja dokładam to między rośliny, to mi nie przeszkadza,że krócej.
I potem przycinam nisko i tyle .
U mnie miejsca też nie wiele .
Ale trochę muszę pozmieniać.
Ale nasionka maków i tak zbiorę, jak trochę zechcesz, to c się podzielę
W ogródku emerytki 21:50, 14 lip 2018

Do góry
Moje lilie się rozmożyły

to moja druga trzmielina / kiepskie zdjęcie z tel. /

bluszcz Goldheart, mam w trzech miejscach, czasem gubi żółty kolor
Ogródek Iwony II 21:48, 14 lip 2018

Do góry
szemusia napisał(a)
Moja lawenda już przekwitła... A u ciebie jeszcze taka piękna
W ogóle nie widać suszy. Wszystko takie bujne...
I leżaczek doszukałam - faktycznie niemal identyczny. Mi udaje się czasami poleżeć

I pytanie mam - czy ten trawniczek pomiędzy rabatami pełni też rolę użytkową? Tzn, czy chodzicie po nim?

Leżaczek jeszcze raz

Beatko, tak, chodzimy po trawniku. Trawniki u mnie robią za ścieżki. Inaczej bym nie miała miejsca na trawę. Wiesz, ze mam wąsko i ciasno.

Ale skoro Danusia ma małe trawniki, to ja też mogę
Susza była przeogromna. Już mnie takie zniechęcenie dopadło, ze jeszcze chwila i trawnik by przepadł. 2 dni mnie nie było, młody nie podlał i nie byłam w stanie nadgonić strat, było strasznie sucho. Teraz pada już trzeci dzień, tzn. jest pochmurno i przepaduje. Trochę to krzyżuje plany, zwłaszcza, jak pranie bym chciała w ogrodzie wysuszyć, ale cieszę się z tych opadów...
Zobacz Beatko, tak było sucho, na podjeździe już nie walczyłam o trawę.

Postanowiliśmy, ze kiedyś tam położymy na podjazd kostkę. Ale jeszcze nie teraz. Brak środków...
Po trzech dniach opadów to samo miejsce (trochę inna perspektywa) wyglądało już tak:

Nie jest jeszcze idealnie, ale wszystko odżyło ...
Moja działka na Dębowym Lesie 21:45, 14 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Cuudne zdjęcie

Aniu, u Ciebie tyyyyle pięknych kwiatów, że już trzeci raz cofam strony i oglądam
Gutlandia 21:44, 14 lip 2018

Do góry
Hej Aniu, przytoczyłam Twój ogród bo taka jest prawda. Jesteś w nim tylko w czasie weekendów a masz w nim piękniej niż wiele osób w ogrodach przydomowych. Sąsiedzi zawsze pomogą. Taki tutaj zwyczaj, że gdy ktoś wyjeżdża to reszta pilnuje dobytku, podlewa, wyprowadza psa, karmi zwierzaki i zamyka kury na noc. Staramy się sobie pomagać wzajemnie.
Plan przewiduje jedynie destrukcję A majątku to ja raczej nigdy nie zbiję. Przepuszczę wszystko w ogrodniczym . Trawnik eMa... Ehhh.... On na prawdę jest dumny że swojego dzieła

Podobno nie ma głupich pytań, więc pytam i udaję, że się nie wstydzę . Polon wysiewa się na taki piach czy najpierw trzeba przemieszać z obornikiem i całą resztą?

Wydaje mi się, że dojrzewam ogrodniczo . Dotarłam dzisiaj do swoich pomidorów i zobaczyłam zielony busz. Rzuciłam się bez żadnych skrupułów na golenie nóżek. Pourywałam wszystko co wydawało się nie stanowić warstwy pomidoronośnej i po raz pierwszy się nie bałam, że pozabijam te biedne roślinki. Tak było:

Tak jest:

To są pomidory koktajlowe i nie wiem czy dobrze zrobiłam tak je opitalając ale przynajmniej owocki nie rosną w cieniu. Jakby co, to mówcie bo połowa czeka na poranne golenie. I jeszcze jedno pytanie. Czy pomidory można ściółkować tymi oderwanymi liśćmi? Wydaje mi się, że gdzieś na forum czytałam, że tak ale wolę się jeszcze upewnić.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:44, 14 lip 2018

Do góry
Figielka napisał(a)
Moja hortensja ma blade liście, połowa jest ciemnozielona a połowa blada.

Figielko u mnie to samo,pH 7,5
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:44, 14 lip 2018

Do góry
Gdyby Asia-Makadamia nie reflektowala, to wrzucam fotkę przetacznikow do przygarnięcia. Część zawedrowala do mojej Mamy
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:35, 14 lip 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, już odnalazłam odpowiedż o sadzeniu lilii. Dzięki, ja kompostu nie mam ale jakąś urodzajną ziemię dam. Pozdrawiam serdecznie. .
Jak masz dobrą ziemię, to sadź.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:30, 14 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
mnie teraz w domku nie ma, to z deszczu się cieszę, bo się samo podlewa gdzie te anabelki planujesz, nie pisałaś czy nie doczytałam?

Myślę, że ładnie Ci podlało
Na anabelki znalazłam piękne miejsce na małej rabacie, na której rośnie bordowa pęcherznica a w zasadzie dwie, bo dosadziłam tam drugą. Po prawej stronie, jak się wchodzi do ogrodu za domem, obok podokiennej.
Tu ją widać w głębi:

Czy zamiast tych dwóch jałowców nie wyglądałyby pięknie anabelki?
Ogródek Iwony II 21:29, 14 lip 2018

Do góry
Aniu, jak pięknie napisałaś. Dziękuję.

Minęły cztery lata, jak jestem na forum. W tym roku jakoś mniej czasu było, praca pochłonęła mnie na amen. Teraz inne sprawy wołają.
Ale kiedy mam czas, uciekam do ogrodu. Poleżeć na leżaczku, wypielić zielsko, przesiać kompost, podwiązać pomidorki, zwyczajnie wypić kawę w cieniu na ławeczce i podumać.

Trochę mnie mniej było na forum, taka kolej rzeczy.
Nie miałam czasu na udzielanie się u młodszych ogrodniczek, czasami z telefonu czytałam, co nowego na wątkach, nie mniej zaległości są. Ale też chyba innych stałych bywalców było mniej.
Kiedy tu trafiłam, powstawało kilka nowych ogrodów, razem się wspieraliśmy i uczyliśmy od starszych stażem. To było dla mnie bardzo ważne doświadczenie. Teraz jest sporo nowych wątków, mało osób tu do mnie zagląda, a kilka osób, które ceniłam za dobre rady rzadziej teraz bywa na O...
Aniu, zawsze lubię twoje wpisy i zdjęcia zarówno w twoim wątku, jak i u innych. Tak ciepło się robi w sercu ...
Ogródek Iwony II 21:26, 14 lip 2018

Do góry
Moja lawenda już przekwitła... A u ciebie jeszcze taka piękna
W ogóle nie widać suszy. Wszystko takie bujne...
I leżaczek doszukałam - faktycznie niemal identyczny. Mi udaje się czasami poleżeć

I pytanie mam - czy ten trawniczek pomiędzy rabatami pełni też rolę użytkową? Tzn, czy chodzicie po nim?
Iwk4 napisał(a)

Wśród brzóz i dębów 21:21, 14 lip 2018

Do góry

Basiu wypatrzyłam to cudo,co to za hortka?
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:13, 14 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotka ja to twoje fotki powiekszam i duzo widze. Widze piekne maki czerwone na 1 fotce zrob fotki jutro w zblizeniu.
Masz tez piekne cynie tez mam takie.
Co tu pisac wszystko piekne.
U nas przeszly dzisiaj 3 ulewki krotkie ale rzesiste.

Maki kończą już kwitnienie, te zdjęcia są zrobione kilka dni temu. Dobrze, że i do Was dotarł deszczyk, bo ziemia i roślinki bardzo spragnione.

Ogródek Iwony II 21:07, 14 lip 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Ładna ta lawenda
Wiesz jaka to odmiana?
Ja mam raczej tę drugą ale ta mi się bardziej podoba, kwiecie ma od samego dołu, chyba, że to kwestia cięcia.?

Reniu, ja ją kupiłam w Obi jako lawendę Viva. Ale to była pomyłka, bo kolejnego roku też kupiłam sześciopak Vivy i jest brzydsza. Taka wyciągnięta ...
Obie fotki z dzisiaj.

Tą pomyłkę lubię, Niestety po zimie byłą w kiepskiej kondycji. Dwie nie mogly się zebrać ...

W kwietniu myslałąm, ze nic z niej nie będzie po zimie. Dwie najgorsze wykopałam.

W maju już wypuszczała młode listki

A teraz taka ładna. niedługo będę ją cięła.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:05, 14 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota ty masz jakies ciemne bordowe roze. Co ty na to gdzie je sadzic, bo u mnie na otwartym słoncu zaczynaja platki sie smażyć.
Mam ten sam problem, też mi przypala bordową różę, zauważyłam, że jak ją więcej podlewam to jest w stanie się obronić.

Ta petunia to prawdziwa terminatorka, sama wysiała się w kostce. Podlewana sporadycznie i wygląda na prawdę dobrze. W przyszłym roku sypnę tam nasionek białych drobnych surfinii zobaczymy, czy będą rosły.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:56, 14 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Dorcia kocham ten Twój świat. Jest tak piękny i przytulny, że człowiek najchętniej by od Ciebie nie wychodził . Nieustannie podziwiam .
O jak miło Ja praktycznie cały czas w domu i w ogródku. Jesteś zawsze mile widziana w tym moim świecie.

Babciowanie
Ogród kwiatowy 20:52, 14 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Ania, te żółte to też maki. Akurat te są bylinami. Tych niebieskich to miałam w tym roku nasiona, ale jak pisałam wyżej maczki padły. Fakt, że były ostatnimi wysiewami i mi się już nie chciało przy nich skakać. Siejąc je, nie miałam pojęcia jak wyglądają w realu. Gdybym je widziała wcześniej na żywo na pewno bym o nie zadbała lepiej.

W życiu takich maczków ani niebieskich, ani zółtych nie widziałam.
Są cuuudne
A one wysokie są ?I jak długo kwitną ??
a nasiona gdzie kupowałaś ??
Ogród w remoncie 20:50, 14 lip 2018

Do góry
Maleńkie jeszcze liriope spicata wypuściły kwiatuszki

Miśkiewicz polarne na rondzie ładnie zaczynają,niektóre kwiatostany są naprawdę wielkie

Seslerię kocham
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:43, 14 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Szaleję za biało- cytrynowymi liliowcami ale ten ciemny burgund przecudny
Czysto białych liliowców podobno nie ma, ale czasem trafiają się takie. Ten burgundowy jest piękny, muszę go bardziej wyeksponować, bo taki trochę schowany.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies