Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

malgol 10:12, 20 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)
Gośka, g..wna pewnie za mało A najlepiej owczego.

No ale one niby preriowe trawy to sucho i ubogo lubią!No nie nadążę za tym ogrodem
alis 10:13, 20 sie 2018

Iza, Kochana jesteś-dziękiAle przyjemnie się biega po mokrej trawce, co
Rzeczywiście super się rozrosła i pewnie jeszcze masy nabierze, piękne są te jeżówki, tak naprawdę to wszystkie uwielbiam.
malgol 10:16, 20 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)
Hania, Ania, Kaśka, Gosia, dzięki
Gośka, to akurat śmiałki i molinie hihi

Alicja, pognałam specjalnie dla Ciebie po mokrej trawie;D Fotka z komórki, ale widać co trzeba. To jest z najświeższej rabaty, za dużo jej jeszcze nie pokazuję. Jeżówka sadzona bardzo niedawno z jednym pędem.

A te jeżówki to masz posadzone na brzegu rabaty czy w głębi? masz jakąs obwódkę przed nimi? Bo ja mam na samym brzegu i póki kwiatów nie ma albo po kwitnieniu denerwuja mnie te samotne liscie i łodygi bez obwódkin
UrsaMaior 10:17, 20 sie 2018

malgol napisał(a)

No ale one niby preriowe trawy to sucho i ubogo lubią!No nie nadążę za tym ogrodem

To o jeżówkach było!
UrsaMaior 10:20, 20 sie 2018

alis napisał(a)
Iza, Kochana jesteś-dziękiAle przyjemnie się biega po mokrej trawce, co
Rzeczywiście super się rozrosła i pewnie jeszcze masy nabierze, piękne są te jeżówki, tak naprawdę to wszystkie uwielbiam.

Tak, szczególnie jak owa trawa usiana jest żołędziami hahah. Leci ich cała masa z tego wielkiego dębu, oszaleć można!
Ja też kocham jeżówki, z tymi zielonymi jakoś nie mogłam się oswoić, ale teraz podobają mi się coraz bardziej i bardziej. Pasują do wszystkiego!
malgol 10:21, 20 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)

To o jeżówkach było!

No coś Ty?! O sporobolusach tez tak czytałam, serio...

np. to:
Naturalnie porasta prerie wschodniej części Ameryki Północnej.

Trawa o delikatnym, zwiewnym pokroju dorastająca do ok. 60 cm wysokości.
Zachwyca jesienią, kiedy na szczycie cienkich łodyg pojawiają się delikatne jak mgiełka wiechy kwiatowe pachnące kolendrą, a liście zmieniają barwę.
Soczystozielone liście wybarwiają się na kolor złoty z odcieniami pomarańczowymi przechodzący zimą w brąz.
Sporobolus heterolepis najlepiej rośnie na glebach przepuszczalnych, kamienistych na stanowiskach suchych i mocno nasłonecznionych.

P.S. fakt o qpie nic nie piszą...poza tym owce po preriach chyba biegają
UrsaMaior 10:27, 20 sie 2018

malgol napisał(a)

A te jeżówki to masz posadzone na brzegu rabaty czy w głębi? masz jakąs obwódkę przed nimi? Bo ja mam na samym brzegu i póki kwiatów nie ma albo po kwitnieniu denerwuja mnie te samotne liscie i łodygi bez obwódkin

Ta rabata jest głęboka, a one są o ok. jeden krok od brzegu. Przed nimi jest Cardinal Hume i coś tam pewnie jeszcze powsadzam.
UrsaMaior 10:29, 20 sie 2018

malgol napisał(a)

No coś Ty?! O sporobolusach tez tak czytałam, serio...

P.S. fakt o qpie nic nie piszą...poza tym owce po preriach chyba biegają

Stara, jak dasz pod jeżówki owczy obornik, to zaraz się obudzą No chyba, że masz zaprzyjaźnione stadko za miedzą, to i świeżynkami nie wzgardzą;D
malgol 10:32, 20 sie 2018

To Ty o jeżówkach a propos qpy pisałaś?? no to pogadałyśmy jak głuchy ze slepym o kolorach, hi, hi
Dobra, jeżówkom coś zapodam.Ale niedawno posadzone...to tez można?
alis 10:49, 20 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)

Tak, szczególnie jak owa trawa usiana jest żołędziami hahah. Leci ich cała masa z tego wielkiego dębu, oszaleć można!
Ja też kocham jeżówki, z tymi zielonymi jakoś nie mogłam się oswoić, ale teraz podobają mi się coraz bardziej i bardziej. Pasują do wszystkiego!

Oj tam, oj tam Masażyk stópek miałaś z rana