Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:04, 25 cze 2018

Do góry
Podpatrzone u Betki pergole- dzwony zakupione , 2 pomalowane na jedyny słuszny kolor... i postawione.Ale dostały je nie róże, ale będą próbować ujarzmić budleję i krzewuszkę która się jakoś pokładała.

Chyba muszę jednak równo trzymać aparat
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:59, 24 cze 2018

Do góry
Alejki wśród żywopłotów z grabów

A tu zupełnie już inny klimat ale nadal ten sam Ogród Kwiatowy w Kroměříž
Cudnie klimatyczne alejki

Wśród brzóz i dębów 23:59, 24 cze 2018

Do góry
marba napisał(a)

W różach znaduję takie chrząszcze. Ktoś wie co to takiego? Szkodnik jakiś? Hołubić, czy tępić?

Niestety, jakość fotki nienajlepsza, ale w tej chwili nie mam innej.

A tu moja ulubiona różyczka Elf.

Basiu, ten chrząszcz to kruszczyca złotawka. Ponieważ zdjęcie mało czytelne, Ewa pomyślała, że to ta obficie w tym roku występująca ogrodnica niszczylistka. Ale te chrząszcze róznią się zasadniczo, przede wszystkim wielkością i zabarwieniem. Niszczylistka, jak sama nazwa wskazuje, niszczy nie tylko liście, ale płatki kwiatów. Natomiast Kruszczycy nie przypisuje się aż takich zniszczeń. Ponoć żywi się pyłkiem, nie występuje tak licznie jak niszczylistka, a poza tym jest to wyjątkowo piękny chcrząszcz.

Tu znajdziesz trochę informacji i zdjęć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3334-kruszczyca-zlotawka

Róża Elf jest piękna!
Ogród z koniczynką 23:47, 24 cze 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Też zaciekawiło mnie jak to zrobiłaś, ja próbowałam do jesieni wyglądały dobrze. Po zimie zrobiły się patyczki czarne. Dodam, że były okryte igliwiem.

Sadząc, robię dość głęboką dziurkę, by mieć pewność, że tam na dole przy łodydze będzie zawsze wilgoć...jak do tej pory mnie się udawało takie ukorzenianie...Teraz np. mam w wodzie 2 łodygi róży,(były 3, ale jedna zczarniała), które dostałam od wnuka na Dzień Babci, czyli stoją od 21 stycznia, gdy kwiaty opadły postawiłam na parapecie i tylko dolewam wody (nie zmieniam jej)...zaczynają "wykluwać" się korzonki i jak nie będzie grzało w najbliższych dniach to posadzę je w ogrodzie... oto one...

a kwitnące wyglądały tak, trzeba wytężyć wzrok...stoją na stole...

kiedyś w podobny sposób ukorzeniła mmie się róża, która stała od sylwestra w butelce po szampanie...do lipca miała takie korzonki jak miotełki, że trzeba było rozbić butelkę, by nie uszkodzić korzonków...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:45, 24 cze 2018

Do góry
cd.

Wśród brzóz i dębów 23:42, 24 cze 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Basieńko, dziękujemy że znaleźliście czas aby spędzić z nami dzisiejsze popołudnie.
Buziaki.

Ewuś, cała przyjemność po naszej stronie. Już się cieszę, na kolejne spotkanie.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:42, 24 cze 2018

Do góry
Dziewczyny kochane dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Nie było mnie trochę ale w ogromnym niedoczasie byłam. M.in. w pracy dziesiątki mocno absorbujących czas i siły spraw - z reguły "na wczoraj" do ogarnięcia, trochę różnych wyjazdów zawodowych i nie tylko...
Zdjęcia z ogrodu, które gdzieś tam w locie udało mi się zrobić z reguły już mocno nieaktualne Dodatkowo aura pogodowa spowodowała, że wszystko się pomieszało w ogrodzie i rośliny wręcz zadyszki dostają. Wszystko rośnie i kwitnie prawie w biegu. I już niekiedy człek miał wątpliwość czy to wiosna jeszcze, czy lato, czy już jesień u progu...

A skoro o wyjazdach wspomniałam to kilka fotek okołoogrodowych z wyjazdu w czasie weekendu bożociałowego na czeskie Morawy

Ogród Kwiatowy w Kroměříž (wpisany do rejestru światowego dziedzictwa UNESCO) - uczta dla oczu nie tylko dla miłośników bukszpanowych obwódek

Wśród brzóz i dębów 23:34, 24 cze 2018

Do góry
Nowy nabytek:

W różach znaduję takie chrząszcze. Ktoś wie co to takiego? Szkodnik jakiś? Hołubić, czy tępić?

Niestety, jakość fotki nienajlepsza, ale w tej chwili nie mam innej.

A tu moja ulubiona różyczka Elf.

Ogródek Ewy 23:30, 24 cze 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Miło Was widzieć kobietki
Hortensjami niesamowite

Kwintet zwarty i gotowy na wszystko.

Snow Queen

Przedogródek pod dębem 23:30, 24 cze 2018

Do góry
i jeszcze dla miłośników rdzą malowanych

a na koniec facet wbił zęby w parapet
Ogród w dolinie 23:22, 24 cze 2018

Do góry
W projektowaniu niestety nie doradzę. Ale pogrubiłam nieco linię, bo słabo było widać.

Blaski i cienie nowego życia 23:10, 24 cze 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Widzę, że budleja wystartowała, u mnie lada moment zacznie, a przecież to czerwiec jeszcze. Zastanawiam się, co będzie u mnie kwitło w lipcu poza hortensjami, może jeżówki, bo traw nie mamBiałe jeżówki śliczne.

U mnie rabaty letnio-jesienne dzięki trawom i hortensjom. Budleja pierwszy raz taka wysoka ale kwiatostany ciągle za małe.
Do jesieni zdobią kosmosy, rozchodniki i czekam na ożankę ( chyba dopiero za rok zakwitnie).
Ciągle mam mało wiosny u siebie

Przedogródek pod dębem 23:09, 24 cze 2018

Do góry

w cieniu, pod drzewem hosty i liliowce rosną"
nad najwyższym stawem

I szkoda tylko, że jakość zdjęć nie taka i brak zdolności Doroty, Sylwii, Agaty czy innych forumowiczek do łowienia obrazów
No po prostu, trzeba tu przyjechać i uwieczniać
Ogrodowe skarby 23:02, 24 cze 2018

Do góry
Moja bajka 23:01, 24 cze 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Ależ masz cudne te hortensje. Znasz może nazwę tej ogrodówki? Okrywasz je na zimę?
Ciekawa jestem, czy zakwaszasz im ziemię a jeżeli tak to czym, że mają niebieski kolor? Ja próbuję zniebieścić swoje podlewając nawozem Niebieska hortensja ale one wciąż są uparcie pozostają różowe

PS. Busz piękny - lubię jak roślinki wzajemnie się przenikają
U mnie też "buszowato" . Ale jak ogród maleńki a chciejstw sporo to tak to się kończy
A i biżuterię ogrodową muszę pochwalić
A za bieganie podziwiam
Przedogródek pod dębem 23:00, 24 cze 2018

Do góry
arboretum rozciąga się na kilku wzgórzach które zachodząc na siebie dają zapierające dech widoki

Ogród zawiera narodową kolekcje liliowców należy również do amerykańskiego stowarzyszenia Liliowców
Blaski i cienie nowego życia 22:56, 24 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula czasem tak bywa pod górkę, ale przecież Ty nie z tych co się łatwo poddają

Nie poddaję się jak ten zawilec co postanowił kwitnąć w ciasnocie

Za drzwiami do ogrodu... 22:53, 24 cze 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Aniu, Twoja ceglana brama i biała architektura to coś w moim stylu- mam skromną białą kratkę z różą pnącą czerwoną i nic więcej . Twoje piękności chyba mnie zainspirowały i muszę to zmienić, choć nie wiem jeszcze co to będzie.Pozdrawiam

Chętnie służę, inspiruj się.Biel fajnie podkreśla roślinki
Też podobają mi się rojniki, ale nie mam ich zbyt dużoMam też trochę rozchodników ,ale muszę obfocić
Moja bajka 22:52, 24 cze 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
z miseczki i kija od miotły zrobiłam kolejne poidełko. Mam ich już srylion

dziurawe kamyki wprost z Chorwacji też wylądowały w ogrodzie

róże spowite w welonie ze stipy

Piękne nawet na kiju od miotły a nawet na kamyki ciekawy pomysł znajdziesz sedszko też mi się bez fugi podoba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies