Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

paulina_ns 06:09, 17 maj 2018

Cześć Gosiu czosnkami się pozachwycałam, u mnie już większość przekwita, piwonie widzę u Ciebie lada dzień i będą, moje jeszcze trochę, zimno się zrobiło, więc pewnie jeszcze trochę na nie poczekam. A bukszpany no cóż mogę napisać oprócz wielkiego WOW
Anitka 07:53, 17 maj 2018

J też nie ogarniam teraz wszystkiego. Więc witam się w klubie niewyrabiających.
A maj to moja ulubiona pora roku. Pachnie świeżością, bzami i konwaliami. Po pracy siedzę i się choć przez chwile próbuję nacieszyć tym co nas dookoła otacza. Przez tą pogodę wszystko tak ruszył, że chyba trzeba wcześniej ruszyć z cięciem. I chyba w tym roku na jednym cięciu się nie skończy.
Ten duży bukszpan z wielkim ślimakiem mi się skojarzył. Jego cięcie to musi być wyzwanie. Bez drabiny to się chyba nie obywa.
jolka 21:10, 19 maj 2018

m_gocha napisał(a)

Nie no!! Padłam!! Szacun Kobieto!
Jak można coś takiego z żywej rośliny wystrzyc!!
Mistrzyni jesteś!!
21:15, 19 maj 2018
m_gocha napisał(a)
WItaj Ewela Chyba u mnie jesteś po raz pierwszy
Bukszpany wyglądają dobrze Ostatnio nawet zerknęłam czy jakiś oznak żerowania ćmy bukszpanowej nie widać, ale odpukać wygląda że jest OK.
Bukszpany tnę na przełomie czerwca i lipca. Czasem lekko koryguje odrosty końcem sierpnia. W tym roku planowałam wczesną wiosną drastyczne cięcie bo już są tak ogromne, że zaczynają się wzajemnie pożerać. Niestety najpierw było długo zimno a potem nagle wszystko ruszyło w takim tempie że już było za późno
Fotki moich największych bukszpanów z przed tygodnia

Po tych ostatnich deszczach ruszyły jak szalone i już są zdecydowanie bardziej "zarośnięte". Mus za kilka tygodni za fryzjerstwo się zabrać
Od dwóch lat mam czosnki i jestem nimi nieustannie zauroczona

a tutaj oprócz czochów widać też moje buksowe kulki i obwódki

nie wytrzymam upasłaś go solidnie nie wiem czy bym umiała tak go ładnie wyżłobić
jolka 21:31, 19 maj 2018

m_gocha napisał(a)
Oj Jola! Popiół na głowę Dawno Cię u mnie nie było. Powiem Ci, że czasowo nie wyrabiam. Zerkam na forum - nawet ostatnio stojąc w tych wariackich korkach dla ukojenia nerwów przeglądałam O. Ale tutaj też można się sfrustrować, bo jak widzę że na niektórych wątkach, które lubiłam podczytywać codziennie przybywa nawet po kilkadziesiąt stron, a do tego czytam, że ktoś ogarnia ogród, dom, pracę dzieci... Bzy musowo nabyć i zasadzić tym bardziej, że ogród masz duży Zapachy ostatnio chłonę i staram się zakodować na cały rok. Zwłaszcza pod wieczór niesamowicie pachną bzy i konwalie. Dobrze, że trochę się ochłodziło bo dłużej będziemy cieszyć się wiosną Widziałam u Ciebie cudną koralową piwonię i pomyśleć, że miałam taką samą w ręce i nie kupiłam U mnie piwonie (zwłaszcza te babcine) mają ogrom pąków. Czekam na kwiaty i znów cudne piwoniowe zapachy Póki co pąki też zachwycają Nawet z takimi dodatkami

Gosia, to że nie piszę nie znaczy, że dawno mnie nie było Już co jak co, ale u Ciebie, Kamisi i Paulinki jestem na bieżąco Przynajmniej obrazkowo

Ja też nie wyrabiam, ale już się przyzwyczaiłam do tego stanu. J. pojechał, tak że sama z wszystkim zostałam. Jeszcze teraz po deszczu chwasty rosną jak zwariowane. Na dodatek w robocie muszę teraz sprawozdanie pisać ze stażu. Jakąś awersję mam do tego pisania. Może dlatego, że do ogrodu mnie teraz bardziej ciągnie

Korki mnie najbardziej dotykają w dwa dni, kiedy jadę rano do pracy. Ciężko jest sobie zaplanować czas przejazdu, nie wiem kiedy mam wyjeżdżać, żeby zdążyć, więc profilaktycznie wyjeżdżam wcześniej, ale potem spać mi się chce cały dzień

A w temacie bzu, chyba jednak się nie zdecyduję. Owszem, mam jeszcze jedno miejsce na potencjalne drzewo, ale się na miłorzęba nastawiłam. No chyba, że mi się koncepcja zmieni Piwonie w pąkach nawet śliczne, pewnie już się powoli rozwijają
MalGosia 23:33, 19 maj 2018

Gosiu
bukszpany zachwycają, ale nie tylko - czosnki, rh, tulipany są super!
pozdrawiam!
Margerytka40 22:59, 13 cze 2018

Małgoś ,co tu tak cicho? Pozdrawiam
m_gocha 23:42, 24 cze 2018

Dziewczyny kochane dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Nie było mnie trochę ale w ogromnym niedoczasie byłam. M.in. w pracy dziesiątki mocno absorbujących czas i siły spraw - z reguły "na wczoraj" do ogarnięcia, trochę różnych wyjazdów zawodowych i nie tylko...
Zdjęcia z ogrodu, które gdzieś tam w locie udało mi się zrobić z reguły już mocno nieaktualne Dodatkowo aura pogodowa spowodowała, że wszystko się pomieszało w ogrodzie i rośliny wręcz zadyszki dostają. Wszystko rośnie i kwitnie prawie w biegu. I już niekiedy człek miał wątpliwość czy to wiosna jeszcze, czy lato, czy już jesień u progu...

A skoro o wyjazdach wspomniałam to kilka fotek okołoogrodowych z wyjazdu w czasie weekendu bożociałowego na czeskie Morawy

Ogród Kwiatowy w Kroměříž (wpisany do rejestru światowego dziedzictwa UNESCO) - uczta dla oczu nie tylko dla miłośników bukszpanowych obwódek

m_gocha 23:45, 24 cze 2018

cd.

m_gocha 23:59, 24 cze 2018

Alejki wśród żywopłotów z grabów

A tu zupełnie już inny klimat ale nadal ten sam Ogród Kwiatowy w Kroměříž
Cudnie klimatyczne alejki