Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 18:16, 10 sie 2020

Do góry
Aniu, w jakiej odległości od brzozy masz posadzone derenie?
Brzoza - Betula 13:42, 10 sie 2020

Do góry
@salad
Na wstępie chciałbym uporządkować: brzoza brodawkowata to gatunek, a nie odmiana.

Nie wiem czemu uważasz naszą brzozę za mniej szlachetną od innych.

Wszystkie brzozy posiadają taką samą budowę (kotki męskie i żeńskie) i zasadniczo podobnie "śmiecą", chociaż te z innych stref klimatycznych (np. B. utilis) nieco mniej.

Co do gatunków i odmian. Nie licząc naturalnie niskich gatunków (B. humilis, nana, pumila, megrelica itp.), które raczej nie przedstawiają wysokich walorów ozdobnych, wszystkie pozostałe rosną jako wysokie drzewa. Dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku będzie wybranie gatunku, który posiada odmianę "płaczącą", np.:
- B. pendula "Youngii"
- B. nigra "Summer cascade"
- B. utilis "Long trunk"

Brzoza - Betula 12:04, 08 sie 2020

Do góry
Witam,

Chciałem podpytać o jedną rzecz, bo nigdzie niestety nie znalazłem takiej informacji wprost. Wiem już, że brzoza brodawkowata to dość mocno pylący 'śmieciuch', a w dodatku z płytkim systemem korzeniowym i mocno pijąca i wyjaławiająca glebę - tyle wyczytałem z relacji forumowiczów No a do tego docelowo urośnie naprawdę spora. A czy inne odmiany wierzby, jak np. 'Long trunk', charakteryzują się podobnymi cechami?

Na wiosnę posadziłem blisko domu (5-6 metrów od ściany) kilka brzóz brodawkowatych do zacienienia tarasu i już wiem, że był to błąd - brzózki dostaną wylot w narożnik działki (25m od domu, więc już chyba będzie można się cieszyć ich widokiem bez doznawania uciążliwości z nimi związanych), gdzie w spokoju będą mogły sobie rosnąć, nie wiem tylko co dokładnie posadzić na ich miejsce. Delikatny cień oferowany przez brzozy bardzo mi odpowiada, dlatego też pytanie czy wszystkie brzozy charakteryzują się taką uciążliwością, czy też tylko brodawkowata, a szlachetniejsze odmiany jak najbardziej się nadają do sadzenia przy domu i przy rynnach.

Z góry dziękuję za pomoc
Bylinowa łąka 23:45, 07 sie 2020

Do góry
Rabata przed tarasem. Złotlina przekopię przed brzozy, bo strasznie dużo odrostów daje, a tam może rozrastać się do woli. Jeżówki w takiej masie są cudne. A ile na nich motyli.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:59, 06 sie 2020

Do góry

wymyśliłam dziś że drzewa muszę porządnie podlać, póki co wyglądają dobrze, brzozy mają tu i ówdzie żółty listek, jarząb wygląda tragicznie, ale prócz tego reszta jest oki
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:19, 05 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
O tak, brzozami z hostami. Tylko u Ciebie to połączenie. Super jest.
Ja mam brzozy z jukami. Eksperyment

Twój tulipanowiec to zwykły czy fastigiata że taki kolumnowy jest?

Mój chyba teraz jest taki jak Twój gdy kupowałaś więc jeszcze nie tniemy. Nie wiem czy dobrze robię. Może gdybym już cięła to by się zagęszczał od razu.

Co Ty robisz?

Aniu, przede wszystkim tnę z wysokości. Nie chcę wyżej niż jest bo jeśli przegapię to już wyżej go sama nie utnę. Taki zabieg przeprowadziłam trzy-krotnie. Z szerokości , tylko tam gdzie mi gałęzie zachodziły na żywopłot. Ja mam zwykłego tulipanowca amerykańskiego. Myślę, że ten mój jest gęsty i przycinanie go dla zagęszczenia raczej nie jest potrzebny. Tnij swojego tylko wówczas jeśli chcesz go ograniczać wówczas pień nie będzie przybierał na mocy. Ja zabrałam się za cięcie za późno Trapią mnie jeszcze moje umbraculiferki bo przyrosły na masie okrutnie. Ale jak je ogarnąć na około ?
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:48, 05 sie 2020

Do góry
O tak, brzozami z hostami. Tylko u Ciebie to połączenie. Super jest.
Ja mam brzozy z jukami. Eksperyment

Twój tulipanowiec to zwykły czy fastigiata że taki kolumnowy jest?

Mój chyba teraz jest taki jak Twój gdy kupowałaś więc jeszcze nie tniemy. Nie wiem czy dobrze robię. Może gdybym już cięła to by się zagęszczał od razu.

Co Ty robisz?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:50, 05 sie 2020

Do góry
Bardzo podoba mi się ta rabata, niestety nie udało się pobrać zdjęcia na komputer, stąd taka jakość. W jakiej odległości te brzozy mogą być posadzone od siebie? Może ktoś zna źródło, z którego to zdjęcie pochodzi bo ja je znalazłam przypadkiem na allegro
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:45, 04 sie 2020

Do góry
Witam.
Na gracilisach mam istną inwazję robaków. Obejrzałam brzozy na okolicznych dzałkach i to samo.
Czy ktoś byłbt w stanie doradzić co to za gagatki i jak się ich pozbyć?
Świerki rosną...co dalej 13:17, 31 lip 2020

Do góry
Chciałbym osiągnąć "ścianę żywopłotu" ze świerków, które już na działce rosną.
Czyli uważasz, że je usunąć i postawić na cis lub grab? Czy mowa tutaj o zmianie ligustra na grab?
Zależy mi na zimozielonym ogrodzie.

Najlepiej gdyby dookoła działki uzyskać wysoką 3-5 metrową, zwartą ścianę, a tutaj gdzie świerki rosną mogę mieć spokojnie ponad 10 metrów, tak jak ma sąsiad.

Rozważam również brzozy gdzieś na działce, które bardzo lubię, jednak nie wiem co z czym i gdzie połączyć, by nie wyszedł misz-masz.
Ogród w dolinie 12:46, 30 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Kochana miód na moje serduszko Brzozy są śliczne, te za płotem również.

Z tym podlewaniem mam problem, wystarczy raz na 3-4 dni? czy lepiej codziennie?
Trochę mam wyrzuty sumienia, że teraz sadziliśmy, bo tam generalnie jest cały dzień słońce, a w donicy stał w półcieniu, ale no wyjazd nas zmusił...

Na wyjazd pewnie, że lepiej zostawić go w gruncie niż w donicy. Co do podlewania - musisz sprawdzać. Jak ziemia mokra, to zostaw, ale jak masz podejrzenie, że przesycha, to podlej. Ciężko powiedzieć co ile dni podlewać. To zależy od wsiąkania wody i od pogody. Ale lepiej więcej niż za mało.
Ogród w dolinie 12:41, 30 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Brzózki wyglądają świetnie Będzie fajny zagajnik w przyszłości Tulipanowca podlewaj. Tego musisz pilnować. Drzewa sadzone latem często odchorowują, ale na wiosnę wypuszczą nowe listki.

Kochana miód na moje serduszko Brzozy są śliczne, te za płotem również.

Z tym podlewaniem mam problem, wystarczy raz na 3-4 dni? czy lepiej codziennie?
Trochę mam wyrzuty sumienia, że teraz sadziliśmy, bo tam generalnie jest cały dzień słońce, a w donicy stał w półcieniu, ale no wyjazd nas zmusił...
Ogród w dolinie 21:51, 28 lip 2020

Do góry
Dziś też posadzony został tulipanowiec przy domu, na drugim zdjęciu brzozy w tle

I doszłam do wniosku, że ten trawnik jest bez sensu, w ogóle z niego nie korzystamy, bo to południowa strona domu i jest tu straszna patelnia. Na fotkach widać, jak chwasty nas zarastają a ja nie mam czasu....
W cieniu uśmiechniętego anioła 16:33, 28 lip 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Sesleria i szalwia to troche malo, bo jak przekwitnie szalwia to bedzie pusto.Kulek bym tam nie dawala, bo ciezko bedzie je pomiedzy roslinami przycinac.Moim zdaniem kosodrzewiny, sesleria i roze i troche szalwi Jak szalwia przekwitnie ,to the fairy zacznie i z kwitnaca sesleria bedzie super jedyny minus- roze rosna rozlozyscie, zajmuja sporo miejsca. Nie wiem jak rosnie kosodrzewina. Cos by sie przydalo, co teraz kwitnie albo za chwile zakwitnie. Moze rozchodniki? Jagoda dobrze mysli- jak slonecznie bedzie jak brzozy urosna?Czy slonce z przodu pada czy z innej strony?U siebie w seslerii mam rozne rosliny, zeby zawsze cos kwitlo.

Na innej rabacie również mam brzozy i zaczęły mocno rosnąć - rzucają naprawdę dużo cienia i przycięłam kilka gałęzi. ML jednak sobie radzi, Red Baron nie wybarwiony, ale ogólnie jest ok. Brakuje mi tam czegoś...
Nie ukrywam, że mam problem z aranżacją rabat z brzozami i ciągle o tym myślę, że aż mam naprawdę dość, dlatego ostatnio ciągnie mnie w stronę minimalizmu nasadzeniowego.
Nowoczesny ogród ze skarpami 11:53, 28 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Dołączam się do podglądaczy brzozowej. My zaraz wsadzimy nasze do gruntu
Na jakiej wystawie masz te brzozy?

U mnie ogólnie przez cały dzień mało gdzie jest cień.. jak szukam cienia żeby zasadzić coś cieniolubnego to nie mogę go nigdy znaleźć
Brzozy posadziliśmy na wystawie południowej
Blaski i cienie nowego życia 11:53, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak do babci jade w góry facet ma cały szpaler wzdłuż ogrodzenia tak ogławianych brzóz, fajnie to wygląda, tyle, że on tnie je zimą. Ula były czasy, ze u mnie takich miejsc zaczętych i nie skończonych było kilkadziesiąt bo mi roślin brakowało, albo materiału i też w różnych częściach ogrodu, jak zdobyć się udało coś to wtedy kończyłam Nauczyłam się też, że czasem jak ma się miejsce gotowe, a chce byliny to warto sypnąć nasionami na wiosnę lub jesienią( w zależności jakie) prosto w grunt, sporo roślin tak pozyskałam, no i pamiętasz jak dzieliłam wszystko co tylko dało się podzielićMożesz z tymi nasionami jeszcze tak spróbować podziałać, często warto

Były cięte jesienią i wczesną wiosną te brzozy. Poszalały że hej. Z pnia też szły odnogi więc zostawiłam im tylko czuprynki. To było przyjemne z pożytecznym

A z nasionami u mnie to kiepsko. Więc się nie wysilam. Odpuściłam wogóle jednoroczne i delikatne kwiatki. Poza tym teraz mam bardzo dobrą sytuację, nie to co 5 lat temu mam mnóstwo bylin i mam co dzielić i przesadzać i w czym wybierać to wielkie szczęście
I nawet mam swoje kaprysy ogrodowe

A teraz z powodu zdrowia podjęłam decyzję że organizacyjnie podchodzę do rabat. Jesienią będę przygotowywać miejsce i okrywać. A potem jak będzie sprzyjający czas to sadzić. Ten rok jest ostatnim szalonym

Postęp prac, nie wiem czy na zdjęciu widać ile muszę podnosić poziom z poziomu szmaty. Praca w cieniu od 13

W cieniu uśmiechniętego anioła 16:41, 24 lip 2020

Do góry
To nie do końca po mojemu, ale jeśli chcesz miskanty na tej rabacie, to ja bym chyba podzieliła to na sekcje. Żeby wyższe rośliny były na środku rabaty, a niżesz po bokach. Czyli wyższe wychodzą między brzozami. I teraz pytanie ile jes miejsca od pni brzóz do brzegów rabat?

Mniej więcej coś takiego....

Nie wiem czy irgi chcesz zostawić. I czy to wszystko wejdzie przed brzozy? A jak jest tam dużo miejsca to można jeszcze coś dodać.

Miskanty lub trzcinniki na środku. Można między rzucić werbenę lub wysokie jeżówki... ale nie trzeba

Rozchodniki i rozplenice w tym miejscu, bo niższe rośliny zasłoniłaby obwódka z cisa?

Kosodrzewiny lub świerki lub bukszpany - albo kosodrzewiny i świerki?
To co w ramce to też opcjonalnie... no bo jeszcze raz... nie znam wymiarów
I do tego seslerie i szałwie.

Zimozielone będziesz miała na brzegach rabat, to nie będą się wydawały puste. Poza tym tulipany na środek i czosnki, szafirki i krokusy na brzegach. DO wyboru do koloru.
I gites.

Nie moja para kaloszy.... ale opcja jakaś jest
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:02, 24 lip 2020

Do góry
Dołączam się do podglądaczy brzozowej. My zaraz wsadzimy nasze do gruntu
Na jakiej wystawie masz te brzozy?
Tu narazie jest ściernisko... 08:11, 24 lip 2020

Do góry
Violu skarpa jest bardzo długa i podzielona na trzy jakby sektory bo przecina ją duży świerk i dwie brzozy. Posadzone jakieś 30 lat temu jak teren wyglądał zupełnie inaczej. Ale szkoda było wyciąć.
W pierwszej części od lewej są posadzone krzaczory ozdobne typu laurowiśnie, pęcherznice, tawuły, rododendrony, forsycja i jaśminowiec. W następnej części gdzie skarpa jest najbardziej strona jest posadzony barwinek. A w części trzeciej i największej, pasami są posadzone iglaki płożące, trzmieliny, lawendy, rozplenice, tawuły, berberysy, juki, irgi i ogniki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies