Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:44, 14 lip 2017

Do góry
malkul napisał(a)
miskant gracilimus

Ach, kupiłam dziś 42
Jutro będę im ścieliła łóżeczko
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:12, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry
Ja też się podpiszę, tym bardziej, że szkoda siedzieć plecami do hortek, lepiej na nie patrzeć choćby z boku .

Amen

malkul napisał(a)
to mądry argument

Mądry Amen

ogrodrenaty napisał(a)
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.

Amen po raz trzeci!

I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?

Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje

Och, dzięki Wam
Ogród w remoncie 14:02, 14 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.

Też tak "przewożę" rośliny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:35, 14 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Sprytne. Muszę swojemu taki pomysł podsunąć

Weź mi przypomnij co za trawy masz wzdłuż ogrodzenia. Gracillimus i co...?
miskant gracilimus
Ogród w remoncie 08:41, 14 lip 2017

Do góry
Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.

Obkopałam go jakoś ale jak przenieść go w docelowe miejsce? M w pracy,ja sama i wielgachny miskant do przewiezienia. Jest pomysł!

Jakoś go dowlokłam. Tu już na nowym miejscu.
Zaraz idę przesadzić jeszcze świerka i dwa berberysy.
Migawki z ogródka 21:23, 13 lip 2017

Do góry
Jak zobaczyłam te trawki, to najpierw pomyślałam, że to hakone, złapałam doniczkę i zonk... napisane miskant. No to odstawiłam. Ale spokoju mi to nie dawało, dziś byłam i zrobiłam fotki...

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:18, 13 lip 2017

Do góry
filipendula

rutewka

budleja pozno ruszyla

miskant pokazal kwiatostan

Migawki z ogródka 18:37, 13 lip 2017

Do góry
obejrzałam, podoba mi się. jeśli będę coś kupować, to biorę

dziewczyny od traw, co to jest? na doniczce było, że carex

i miskant

może to być?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:33, 13 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Widzę że chyba z Albamar zamawiałaś. Sadzonki przychodzą nie za wielkie ale myślę że łatwiejsze do ukorzenienia i przewiezienia. Cenę mają dostosowaną do wielkości sadzonek. Będzie dobrze.
Jeśli chodzi o rozplenicę to ja się krzywię na samą myśl o niej bo u mnie słabo rośnie, późno odbija i wkurza. W tym roku ją wywalam. Dlatego kupiłam seslerię jesienną.

Tak, w Albamar. Cena rzeczywiście atrakcyjna, choć i miskant i rozplenice nie przypominają tych ze zdjęć przykładowych sadzonek i stąd moje rozczarowanie. Ale nic, najważniejsze żeby dobrze się przyjęły to i urosną .
Mam nadzieję, że u mnie rozplenica będzie dobrze rosła bo ma być na frontowej rabacie... Sesleria z kolei pójdzie na rabatę za domem, zamieszka przy berberysach.
A Twoja rozplenica na jakim stanowisku rośnie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:58, 13 lip 2017

Do góry
Uwielbiam Twoje opisy do zdjęć- laik jak ja wie, co ogląda przynajmniej
Stary miskant (tfu! najstarszy!)piękny jest! Kiedy moje takie będą?
Katalpa mi nigdy nie kwitła, ale może to ta druga? Bardziej w parasol mi idzie.
Wiklasia z popiołów powstała
A truskawki, to trzeba ciąć bez względu na odmianę? Mam senge i "powtarzającą owocowanie"- jeszcze mają owoce- i zielone i zdarzy się czerwona. No i sadziłam je wiosną, mają te pędy- kiedy mogę te pędy rozpędzić na nowy krzaczek? Tzn. kiedy mogę ciachnąć? Jak będą wskazywać okoliczność ukorzenienia?

PS. Właśnie do mnie dotarło, że w piątek po południu zamiar mam już być smagana deszczem, wiatrem i falami
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:53, 13 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Który to miskant? Ja tu widzę trzy gatunki roślin i każda niczego sobie

No widzisz, taki ogromny jest, że nie odróżnia się od rozplenicy.
Zbliżenie - dla porównania postawiłam słoik z dżemem . Miskant to to maleństwo z wbitym kijkiem. Nie rozpakowuję na razie, bo zaraz wychodzę, niech sobie stoi.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:44, 13 lip 2017

Do góry
Który to miskant? Ja tu widzę trzy gatunki roślin i każda niczego sobie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:40, 13 lip 2017

Do góry
Przyszły rośliny .
Ładnie zapakowane, nie przesuszone, podpisane .

Sesleria ładna i rozchodnik też.
Ale rozplenice bardzo małe a miskanta to w ogóle nie widać. Trochę jestem rozczarowana, bo rozplenice mają iść na frontową i zginą tam kompletnie, nie wiem ile będę czekała na efekt. Miskant ma może z 10cm...
Jurajski Ogród 08:24, 13 lip 2017

Do góry
Polinko, dziękuję

Aniu, z traw u mnie dają radę: Miskant Morning light, którego sadzę prawie na każdej rabacie, jakaś stara odmiana rozplenicy (wielka jest), rozplenica Hammeln też daje radę, choć lepiej rośnie podlewana, Miłka Eragrostis Spectabile (niższa, to moje odkrycie, jest zjawiskowa w okresie kwitnienia, a przed po prostu zielona), kiedyś miałam hakone, ale nie pasowała mi kolorem, no i ostnica Pony Talis, która raz posadzona - sama co roku się wysiewa, ale są inne, wieloletnie odmiany ostnicy, uwielbiają wprost zasadowe gleby.

Basiu, hi, bałagan przy domu??? Proszę bardzo, specjalnie dla Ciebie:
fajnie?

a tu wdzięczny błękitny odcień maszyny do zaginania blachy

Tylko proszę nie cytować tych fotek.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:10, 12 lip 2017

Do góry
Asiu, Iwonko, Małgosiu, Kami, Sylwio, dziękuję, że zaglądacie mimo mojej nieobecności.

Mirelka, cisy kocham i cieszę się, że miłością odwzajemnioną

Aniu, bardzo dobra nowina Martwiłam się, że obdarowałam Cię nic nie wartymi berberyskami...

Daria, najwyższe piętro na rabacie to miskant Morning Light (biało-zielona trawa z tyłu za Red Baronem) a najniższe trawe to carex Ice Dance.
Ogrodowy song 11:42, 12 lip 2017

Do góry
Miks różano - jeżówkowo - trawkowy. Trawka, miskant Morning Light.

Z floksem

Ogród w remoncie 11:27, 11 lip 2017

Do góry
Witaj Asiu, proponuję przy ścieżce jeden z gatunków niskich berberysów, zdobią od wczesnej wiosny po późną jesień (o ile będą miały dużo słońca). Z fajnych gatunków mogę polecić: Bagatelle - purpurowy, Admiration - pomarańczowo-czerwony, Concorde - fioletowy. Jeśli chcesz posadzić limonkową hakone, to proponuję fioletowy Concorde, będzie cudnie. Do tego srebrzysty delikatny miskant "Morning light", by nadać rabacie lekkości. Red Baron bardzo się "rozłazi" rozłogami, nawet może sobie przejść na trawnik i go nie wyplenisz potem, szałwia jest ładna tylko chwilowo, potem ją trzeba ściąć i wygląda jakiś czas nieciekawie, co przy tak centralnej rabacie może wyglądać...średnio
Osiedlowy ogródek 09:03, 11 lip 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Fajne kulkowisko.

Berberysa bym przesadziła - nawet jak go przytniesz, to w przyszłym roku zrobi się dużo większy. A i miskant też urośnie

W zeszłym roku go przycięłam i już zrobił się dużo większy.
Taki rozłożysty mi tu jednak nie pasuje, bardziej chyba kolumnowy.
Na rabacie miałam 4 takie berberysy, dwa już przesadziłam do przechowalnika i te dwa zostały, nie mam na nie pomysłu na razie.
Osiedlowy ogródek 07:48, 11 lip 2017

Do góry
Fajne kulkowisko.

Berberysa bym przesadziła - nawet jak go przytniesz, to w przyszłym roku zrobi się dużo większy. A i miskant też urośnie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:05, 10 lip 2017

Do góry
Agnieszko znalazlam, ze ten miskant dorasta do 2 metrow to za duzo, 1m ewentualnie ciut wyzej by pasowal ale wiecej juz nie, bo ten kamien z przodu jest i by zalonila ta trawa caly skalniak.
Popatrzylam na polskie ceny i sa super u nas conajmnie w € tyle samo albo i wiecej. W sobote widzialam red barony po 15€ za doniczke. Dostalam od Irenki 3 takie doniczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies