Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania na Żuławach 12:55, 14 kwi 2024

Do góry
Huśtawka zmieni miejsce, według pomysłu Andy.
Drzewo za nią to najprawdopodobniej będzie wiąz polny Jaqueline Hillier.
Na resztę nasadzeń pomysłu brak Albo inaczej - pełna dowolność.
Teraz w tym miejscu jest lawenda, stipa (ma ostatnią szansę), rozchodniki, rozplenica hemeln, czosnki i jeżówka cherry fluff.
I mam problem z wizualizacją roślin w otoczeniu huśtawki w tym nowym miejscu.
Na zdjęciu patio jest po prawej stronie za drzewem

Anda napisał(a)
Aniu, uważam że nie powinnaś sadzić drzew kolumnowych albo jeśli koniecznie jakieś chcesz, to nie tylko kolumnowe. Nie w rządku, nie w równych odległościach[...]
Moje propozycja, ale tak na szybko, to pogłębienie trochę twojego ogrodu. On wydaje się bardzo płytki przez tą jego szerokość. Brakuje mu nie tylko głębi, ale też wyższego piętra i drzewa to na pewno dobra decyzja.
Dorysowałam półokrągłą! rabatę Linie proste i okręgi doskonale się uzupełniają w ogrodzie. Wystarczy gdzieś postawić jakąś większą, okrągłą donicę na tarasie i będzie powtarzająca kształt forma.

Ten ciemny kwadrat to niby-huśtawka, za nią drzewo. Jedno drzewo zakrywające dom sąsiada i jedno bliżej tarasu - jako cieniodajny słońcochron. Mogłoby stać też z drugiej strony tarasu, niekoniecznie z prawej. Pod tym drzewem mógłby stać hamak - u mnie hamak pod drzewem świetnie się sprawdza Mam taki sam stojak jak ty

Moja propozycja może uwolni cię od myślenia jedynie w liniach prostych - albo cię w nich utwierdzi
Do raju daleko - u Ewy 12:53, 14 kwi 2024

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 12:32, 14 kwi 2024

Do góry
U mnie nadszedł vzas kwitnienia drzewek owocowych. Kwitnie jabłonka rajska i świdośliwa.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:12, 14 kwi 2024

Do góry
17 borówek rośnie. Podlane ale jeszcze nie zawiórkowane. Plus 5 aronii I 4 świdośliwy. I orzech włoski. Magnolia pewnie też gdzieś wyląduje na dużej działce żeby móc rosnąć wietrznie, nieprzyjemnue tak na mocnym wietrze. Drzewa się przydadzą żeby nas osłonić choć trochę

To ja, kopię

Potaczkowaliśmy też zrębków trochę. Linia dereni na froncie owiórkowana, 50+ grabów też. Jeszcze borówki chciałam zrobić ale opadłam z sił.

Niedziela, starczy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:01, 14 kwi 2024

Do góry
Dzień dobry
Nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie ale kilka dni temu zatesknilam za tym miejscem i za Wami, i postanowiłam reaktywowac wątek.
Na powitanie kilka dzisiejszych fotek najmłodszej części ogrodu, czyli atana i skarpa.

Cisy i graby sporo urosło przez te dwa lata jak mnie tu nie było.

W warzywniku zaplanowane jest malowanie skrzyń bo już potrzebują odnowienia ale najbardziej cieszy mnie zdrowa jabłoń o która walczyłam przez 4 lata.

Mam madzieje, ze systematyczny oprysk HT i proponianem wapnia na dobre pozwolił nam sie pożegnac z wszystkimi chorobami, które meczyly nasza jabłoń.

Od tamtego roku poważnie podeszłam do tematu warzywnika za jakiś czas będę mogła pokazać jak bardzo zmienił się drugi ogród, który już nie jest ogrodem trawiastym. Pomimo, że powierzchnia uprawy warzyw jest znaczna to i tak brakuje miejsca na wszystkie chciejstwa, dlatego wiele ziół poradzilam w donicach.
W altanie rośnie melisa cytrynowa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:01, 14 kwi 2024

Do góry

Bardzo ładne zdjęcia z tymi czosnkami, fajnie wkomponowane Zobacz u Was bez deszczu, u nas dość mokro, w niektórych miejscach na polach cały czas była jeszcze woda, dopiero teraz osuszają się te miejsca.
Szarobiałego ogrodowe początki. 11:32, 14 kwi 2024

Do góry
Trzeci

W tym roku numeruję bukiety
Szarobiałego ogrodowe początki. 11:31, 14 kwi 2024

Do góry
Drugi
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:14, 14 kwi 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)

Bardzo ładna jest, śliczny ma kolor I kształt kwiatów
Własny Vengerberg 11:05, 14 kwi 2024

Do góry
Wczoraj podziałałam na grabowej.
Najpierw wyrównanie terenu po zdjęciu darni. Żeby poziom trzymać.

Potem wyleciały hortki i miskanty, wyplewiłam póltora wiadra perzu.

Mogłam wyrównać teren i zacząć sadzenie. Hortki te same. Living Summer Snow. Tylko dokupiłam, żeby jeden rodzaj zajął całą rabatę.

Wykorować nie zdązyłam, bo zaczęło się ściemniać.
Muszę wymyślić jeszcze co posadzić przed hortkami.

Perukowiec pieknie rośnie. Podoba mi się jego położenie w towarzystwie roztrzepanych cyprysów.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:00, 14 kwi 2024

Do góry
Mrokasia ostatnio pisała, że wypadły jej żylistki Nikko. To niziutkie krzewy z kategorii tych "żelaznych". Zaczęłam uważniej przyglądać się swoim i ...też im coś dolega. Spora część najstarszych gałązek nie wypuszcza młodych listków. Na szczęście część gałązek żyje i może krzaczki się odbudują.

Żywopłot bukowy zrzucił już prawie wszystkie stare listki. Lada moment pojawią się młode.

Wczoraj ponownie wysiałam szpinak, bo z marcowego siewu nie wzeszło żadne ziarenko. Przyczyna takowego stanu jest nieznana. Zrobiłam też niewielkie dosiewki bobu i zielonego groszku. Ku memu zaskoczeniu najpiękniej wykiełkowała pietruszka naciowa.

W domowym rozsadniku wykiełkowała bazylia, czekam na wschody dyni i cukinii.

Dzisiaj zetnę zielony nawóz na jednej z rabatek i przekopię. Mam nadzieję, że też będziecie się cieszyć udaną ogrodniczo niedzielą.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:50, 14 kwi 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Były buksy, nie ma buksów
Cały dzień zajęło mi przerobienie rabaty.
Buksy wykopałam wczoraj, dzisiaj trzeba było usunąć żwirek, przesunąć ekobordy, zrobić kanciki, żeby ekobordy równo dopasować, wysadzić wszystko z rabaty, żeby potem posadzić w innym miejscu, przekopać, dodać kompostu oraz posadzić dodatkowo żurawki i hortensje Little Lime zabrane z rabaty, nad którą będzie rozkmina . Położyć kartony i posypać korą.

No i tak było po kolei:

Usunięte buksy i wybrany żwirek:

Kopanko:

No i porobione (są tu molinie Heidebraut, żurawki, hortensje i miskanty. Jesienią dodam tulipany.

Świetna metamorfoza!
Wierzę w pełni, że cały dzień mógł na tym zejść.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:49, 14 kwi 2024

Do góry
nicol21 napisał(a)
Alez juz masz zaawansowana ta wiosne! Super!

Dziwnie mi się patrzy na to, co dzieje się w ogrodzie. Kolory pokazują się tam, gdzie zwykle widać je było pod koniec maja i w w czerwcu.

piwonia

amsonia

kalina Mariesii

Rosnące naprzeciw tarasu krzewuszki Purpurea nana pokazują kolorek na pączkach kwiatowych. Czosnki rozwijają się o miesiąc wcześniej.

Od prawie miesiąca nie padało. Zaczyna mnie to martwić.
Ogród Basi i Romka 10:46, 14 kwi 2024

Do góry
Pigwowiec

I różne

I chyba wszystko miłej niedzieli życzę
Ogród Basi i Romka 10:43, 14 kwi 2024

Do góry
Pigwowiec

I różne

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:42, 14 kwi 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Pięknie wyglądają te tulipany u Ciebie w tych zakątkach koniecznie musisz po uzupełniać troszkę , jaki zawciąg masz dorodny bardzo urocza roślinka

Tulipanów już pewnie dosadzać nie będę, choć nie twierdzę, że to decyzja ostateczna. Wczoraj wycięłam większość pędów kwiatowych tulipków, szafirków i narcyzów. Szafirki ciachnęłam po całości, a tulipanom zostawiłam te najniższe i największe liście, żeby odżywiały cebulkę.
Kolorów na rabatach ubywa w zastraszającym tempie.

Ogród Basi i Romka 10:40, 14 kwi 2024

Do góry
Moja biało -różowa wiśnia wichura wylamama jej gałąź, już kilka lat temu, odrost jest biały, ale mi to nie przeszkadza, ciekawie to wygląda, białe zawiązują takie trochę marne owoce

Piwonie mają już pąki

Kwitnie serduszka
Ogród Basi i Romka 10:37, 14 kwi 2024

Do góry
A ogólnie mam takie widoki dziś mocno wieje, wszystko trochę się bujało na wietrze i krążą jakieś chmury
Ogród Basi i Romka 10:33, 14 kwi 2024

Do góry
Wychodzą ładnie hosty paprotki
Ogród Basi i Romka 10:31, 14 kwi 2024

Do góry
Ciemiężnica ładnie rośnie w zeszłym roku dobrał się do niej jakiś ślimak i dosłownie przegryzł jej łodygę, żal mi jej było bo został tylko wystający z ziemi kikut nawet jeszcze nigdy u mnie nie kwitła, może w tym roku się uda

Kopytnik też szaleje, pojawiają się u mnie jego siewki ,coraz więcej i więcej, nie mam aż tyle miejsca, on trochę potrafi zagłuszyć sasiedztwo, ale jest ładny na początku nie chciał u mnie rosnąć a teraz szaleje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies