Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Basi i Romka

Basieksp 08:48, 30 paź 2024

anabuko1 napisał(a)
Sporo tego czosnku.
Ale fajnie. Ja już też posadziłam czosnek. I też sadzę go sporo i mam cały czas swój.

My mamy tyły, jeszcze nie posadziliśmy może w weekend się uda
Basieksp 09:14, 30 paź 2024

Magara napisał(a)

To daj znać
Ja też mam dwa rodzaje - i ten zielony, i ten bardziej żółty (o liściach mówię)
Mam też z innego źródła kwitnący na biało, ten się strasznie wysiewa. Chociaż u mnie chyba wszystkie siewki padły bo jest na rabacie, której zawsze wody brakuje

Mój nie jest jakiś okazały, zostawiam go do wiosny, to co jest nawet jakiś kolor złapało zrobiłam rano fotki
A ten żółty to matecznej sadzonki prawie nie widać, ten, słabo mi rósł od początku, ułamało mi się go trochę i ukorzeniłam dwie sadzonki, te rosną są nawet dość ładnie, na wiosnę myślę, że może zakwitną
To te małe żółte.

antracyt 09:44, 30 paź 2024

Wielosiły trzeba co kilka lat odmładzać.
Ja moim liście z rabat usuwam późną jesienią(jak zrobią się bardzo brzydkie i mi przeszkadzają wizualnie) albo dopiero wiosną. One z reguły długo opierają się mrozom i ładnie na rabacie wyglądają.
Basieksp 09:48, 30 paź 2024

antracyt napisał(a)
Wielosiły trzeba co kilka lat odmładzać.
Ja moim liście z rabat usuwam późną jesienią(jak zrobią się bardzo brzydkie i mi przeszkadzają wizualnie) albo dopiero wiosną. One z reguły długo opierają się mrozom i ładnie na rabacie wyglądają.

A widzisz, nie wiedziałam, dobrze, że napisałaś o tym ten żółty już mam nowe sadzonki a ten zielony na wiosnę też sobie rozmnożę by mi nie zginął i na wiosnę go oczyszczę ze starych liści u mnie rośnie w takim miejscu, że mi nie przeszkadza
Zana 14:25, 30 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Mgła i pajęczyny dziś w ogrodzie[/img]

Cudeńko!
Wielosiły kiedyś te żółtolistne miałam (nie pomnę już nazwy odmiany), one u mnie trzymały liście przez całą zimę, nawet się wiosną zastanawiałam czy je ścinać. To bardzo ładne rośliny, naprawdę nie wiem co mi odbiło, że je wywaliłam. Przyszła zmiana koncepcji, musiały wylecieć z miejsca, w którym rosły i jakoś tak się zmarnowały. Muszę odnowić znajomość z nimi
Magara 23:42, 30 paź 2024

Basia, Zuza - dzięki Jutro chyba swoje wytnę - zielonego trochę w kompostowniku się przyda a mi będzie łatwiej cebulowe posadzić, już finiszuję
Basieksp 18:01, 31 paź 2024

Zana napisał(a)

Cudeńko!
Wielosiły kiedyś te żółtolistne miałam (nie pomnę już nazwy odmiany), one u mnie trzymały liście przez całą zimę, nawet się wiosną zastanawiałam czy je ścinać. To bardzo ładne rośliny, naprawdę nie wiem co mi odbiło, że je wywaliłam. Przyszła zmiana koncepcji, musiały wylecieć z miejsca, w którym rosły i jakoś tak się zmarnowały. Muszę odnowić znajomość z nimi

No właśnie tego żółtego chyba trochę sama zmarnowałam, dobrze, że te małe sadzonki rosną
Basieksp 18:12, 31 paź 2024

A my dziś mieliśmy wolne. No może nie tak zupełnie, bo rano zrobiłam wiązanki, zawieźliśmy je, trochę posprzątaliśmy. A potem znalazł się czas na grzyby Pierwsze rydze, w końcu udało nam na nie trafić, dość duże razem 10 sztuk trochę podgrzybków zbieraliśmy tylo te mniejsze, jakieś prawdziwki też się trafiły i pokazaly się gąski
Makao 18:48, 31 paź 2024

Jak fajnie że udało Wam się ruszyć na grzyby. U nas kolejny rok brak czasu totalny na tą przyjemność a tak lubimy je zbierać.
Brawo
Basieksp 19:59, 31 paź 2024

Makao napisał(a)
Jak fajnie że udało Wam się ruszyć na grzyby. U nas kolejny rok brak czasu totalny na tą przyjemność a tak lubimy je zbierać.
Brawo

Też bardzo lubimy ruszać na grzyby Chociaż to taki trochę złodziej czasu