Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
U mnie w okolicach w co najmniej 6 szkółkach bywam i nie ma
ML pięknie się prezentuje, myślałam, że to jakiś szerszy miskant w sensie szersze liście.
A tak z doświadczenia jak Ty uważasz i czy to prawda ,że molinia v. lubi mokro a sesleria jesienna sucho może mieć? To aż taka różnica może być?
Moja znajomość traw jest praktycznie na poziomie zerowym, ale z tego co podpatrzyłem w necie, to pod nazwą miskant gracillimus występuje trawa zielona. Trawa jak każda roślina może wyglądać różnie w zależności od warunków (ilość światła, wilgotność, rodzaj gleby) w których rośnie np. na stanowisku słonecznym może wybarwiać się inaczej. Niektóre rośliny normalnie występujące na terenach suchych i mające małe liście posadzone na stanowisku wilgotnym tają się dorodne o dużych liściach. Na początek poszukaj może więcej informacji na temat tej konkretnej odmiany - kształty i wybarwiania się liści i porównaj z Twoją. Jeśli się nie uda, to pozostaje sprawdzenie najpopularniejszych odmian miskantów w ten sam sposób.
Basiu dziękuję za oddanie głosu, decyzja podjęta będzie kolejny szpaler z hortkami Phantom z tego co patrzyłam wejdzie mi tam 6 krzaczkow szpaler będzie rozpoczynał i kończył miskant gracillimus, a obwódka przed hortkami będzie z żurawek
nie tego nie mam ;( mam silberspinne - uważam ze jest najpiekniejszy z miskantów!!!! delikatne wąskie liście takie miskanty lubie najbardziej drugim ulubiencem jest proso rózgowate northwind - magiczny, sirene, gracymillus, adagio no i piekny grosse fonatnne o tych moge cos napisac
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?
A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone
Witaj u mnie thuja smaragd przed nia lime hort + miskant gracymillus ten zestaw jest boski na innej rabacie thuja smaragd gold przed nią hotr limelight +miskant sirene przed nimi bukszpany równie pięknie!
I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?
Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje
Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.
Obkopałam go jakoś ale jak przenieść go w docelowe miejsce? M w pracy,ja sama i wielgachny miskant do przewiezienia. Jest pomysł!
Jakoś go dowlokłam. Tu już na nowym miejscu.
Zaraz idę przesadzić jeszcze świerka i dwa berberysy.