Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród wśród pól i wiatrów 08:03, 20 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Co to za trawy przy annabelkach, wysokie paskowane?

Miskant Variegatus
Ptasi gaj 13:57, 19 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu moj wpis wczesniej odczytaj.

Trawy sa bardzo wdziecznym eksponatem w ogrodzie. Tak prawde mowiac nie klopotliwe, nie choruja i robactwo tez nie gryzie. Wiosna scinam jesienia wiaze by sie nke rozsialy suche liscie po dzialce.

Jak bedziesz kupowala patrz na etykiety cze wysoka i jaki ma kwiatostan.

Troche wiecej napisze moze wieczorrm.

Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
Moja codzienność - ogród Oli 13:28, 19 lip 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Dziękuję
Molinia Variegata to najbardziej popularna po szkółkach molinia, nie mów że ciężko ją kupić ?
Pod oknem to miskanty Morning Light.

U mnie w okolicach w co najmniej 6 szkółkach bywam i nie ma

ML pięknie się prezentuje, myślałam, że to jakiś szerszy miskant w sensie szersze liście.
A tak z doświadczenia jak Ty uważasz i czy to prawda ,że molinia v. lubi mokro a sesleria jesienna sucho może mieć? To aż taka różnica może być?
Rozpoznawanie traw 12:18, 19 lip 2017

Do góry
KatarzynaMichalska napisał(a)
Witam,
kupiłam w necie muscant gracillimus. Ale coś mi się zdaje, że chyba to nie on. Ma ostre liście, tak że mogłyby skóre przeciąć i obrzeża liści przyjmują brązową barwę (nie wyglądają na chore). A może one takie są?

Odpowiadam na pytanie z tematu o hostach:

Moja znajomość traw jest praktycznie na poziomie zerowym, ale z tego co podpatrzyłem w necie, to pod nazwą miskant gracillimus występuje trawa zielona. Trawa jak każda roślina może wyglądać różnie w zależności od warunków (ilość światła, wilgotność, rodzaj gleby) w których rośnie np. na stanowisku słonecznym może wybarwiać się inaczej. Niektóre rośliny normalnie występujące na terenach suchych i mające małe liście posadzone na stanowisku wilgotnym tają się dorodne o dużych liściach. Na początek poszukaj może więcej informacji na temat tej konkretnej odmiany - kształty i wybarwiania się liści i porównaj z Twoją. Jeśli się nie uda, to pozostaje sprawdzenie najpopularniejszych odmian miskantów w ten sam sposób.
Moja codzienność - ogród Oli 16:53, 18 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miskant Krater jak Wulkan! A przedpłocie i zapłocie, może sąsiedzi mają jakieś robótki - szkoda taką kreatywność zamykać z jednym ogrodzie.

Sąsiedzi mają inny gust mam jeszcze z 30mb przedpłocia/rowu do obsadzenia irgą ale muszę ją rozmnożyć
Moja codzienność - ogród Oli 16:44, 18 lip 2017

Do góry
Miskant Krater jak Wulkan! A przedpłocie i zapłocie, może sąsiedzi mają jakieś robótki - szkoda taką kreatywność zamykać z jednym ogrodzie.
Małymi kroczkami do celu... 12:15, 18 lip 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Paulinko jeśli potrzebujesz wsparcia w decyzji to ja również jak najbardziej polecam Phantoma. Wysoka, mocna hortensja z pięknymi kwiatostanami.

Basiu dziękuję za oddanie głosu, decyzja podjęta będzie kolejny szpaler z hortkami Phantom z tego co patrzyłam wejdzie mi tam 6 krzaczkow szpaler będzie rozpoczynał i kończył miskant gracillimus, a obwódka przed hortkami będzie z żurawek
Ogród na glinie 12:00, 17 lip 2017

Do góry
umbra w lawendzie i miskant ML
wiosna 2015 rok

i lato 2015, troszkę gęściej jak to latem ale miskantów prawie nie widać

a teraz lato 2017
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:02, 16 lip 2017

Do góry
kasiab napisał(a)

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone

nie tego nie mam ;( mam silberspinne - uważam ze jest najpiekniejszy z miskantów!!!! delikatne wąskie liście takie miskanty lubie najbardziej drugim ulubiencem jest proso rózgowate northwind - magiczny, sirene, gracymillus, adagio no i piekny grosse fonatnne o tych moge cos napisac
Podmiejski ogród Cataliny 20:45, 16 lip 2017

Do góry
Moje pierwsze trawy:
Red Baron (sadzonka podzielona na 4 szt) i tawuły japońskie Goldflame

i Miskant Chiński w towarzystwie różowych jeżówek

Miejski ogród w wersji mini 14:18, 16 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?

Kupowałam jako berberys Red Rocket. Ale kto wie . Miałam już kilka pomyłek. A podsadzone są stipą.
Miejski ogród w wersji mini 13:10, 16 lip 2017

Do góry
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:30, 16 lip 2017

Do góry
madeczkam napisał(a)

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:54, 16 lip 2017

Do góry
kasiab napisał(a)
Zastanawiam się nad kształtem rabat...
Chciałabym aby były w nich posadzone hortensje, strzyżone cisy i bukszpany, myślę też o jakichś trawach tylko jakie dadzą radę od strony północnej?

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:07, 16 lip 2017

Do góry
Eleeri napisał(a)
Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę.

Witaj u mnie thuja smaragd przed nia lime hort + miskant gracymillus ten zestaw jest boski na innej rabacie thuja smaragd gold przed nią hotr limelight +miskant sirene przed nimi bukszpany równie pięknie!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:44, 14 lip 2017

Do góry
malkul napisał(a)
miskant gracilimus

Ach, kupiłam dziś 42
Jutro będę im ścieliła łóżeczko
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:12, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry
Ja też się podpiszę, tym bardziej, że szkoda siedzieć plecami do hortek, lepiej na nie patrzeć choćby z boku .

Amen

malkul napisał(a)
to mądry argument

Mądry Amen

ogrodrenaty napisał(a)
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.

Amen po raz trzeci!

I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?

Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje

Och, dzięki Wam
Ogród w remoncie 14:02, 14 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.

Też tak "przewożę" rośliny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:35, 14 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Sprytne. Muszę swojemu taki pomysł podsunąć

Weź mi przypomnij co za trawy masz wzdłuż ogrodzenia. Gracillimus i co...?
miskant gracilimus
Ogród w remoncie 08:41, 14 lip 2017

Do góry
Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.

Obkopałam go jakoś ale jak przenieść go w docelowe miejsce? M w pracy,ja sama i wielgachny miskant do przewiezienia. Jest pomysł!

Jakoś go dowlokłam. Tu już na nowym miejscu.
Zaraz idę przesadzić jeszcze świerka i dwa berberysy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies