Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kasiab 12:30, 16 lip 2017

madeczkam napisał(a)

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone
madeczkam 21:02, 16 lip 2017

kasiab napisał(a)

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone

nie tego nie mam ;( mam silberspinne - uważam ze jest najpiekniejszy z miskantów!!!! delikatne wąskie liście takie miskanty lubie najbardziej drugim ulubiencem jest proso rózgowate northwind - magiczny, sirene, gracymillus, adagio no i piekny grosse fonatnne o tych moge cos napisac
madeczkam 21:13, 16 lip 2017

kasiab napisał(a)

Dziękuję w kwestii żywopłotu dzięki Madżence zakochałam się w grabach i taki żywopłot chciałabym mieć wokół domu. Nie wiem czy dobrze wyglądałby żywopłot mieszany a jeśli tak to jaki musiałby być na froncie by dobrze komponowal się z grabami. Od granicy działki do schodów jest ok 6,5-7m także może być ciasno tak mi się wydaje

grab gubi liście i sprzatanie pomysl o zimozielonych mi bardziej odpowiada jednolity zywopłot bez mieszania gatunków mozesz wtedy poszalec z nasadzeniami przed zywoplotem np derenie pecherznica luteus red baron różaneczniki gdzies w cieniu i delikatne miskanty lawnda perukowiec i hortensje masz pole do popisu wszystko tworzysz od poczatku wiec warto pomyslec o roslinach drzewach "bezproblemowych" a na zywopłoty wybieramy cos comozna przycinac wiec sama bedziesz regulowala rozrost
22:33, 16 lip 2017
kasiab napisał(a)

Prawda tylko za bardzo nie ma co pokazywać stronę wcześniej wrzuciłam zdjęcie domu jakbyś miała ochotę coś podpowiedzieć

Tu chodzi o rzut z góry całej działki, domu, budynków itd, ze zdjęć trudno cokolwiek wymyślić, nie znając również twoich upodobań.
Wiadomo, że większość z nas zaczyna od niczego i nie ma na początku co pokazywać, tym się nie przejmuj, jest szansa, że więcej osób spróbuje ci pomóc u ciebie w wątku

Ale zrobisz jak uważasz, życzę wszystkiego dobrego
Gardenarium 07:47, 17 lip 2017

Elinka napisał(a)
Danusiu , zatkalo mńie jak trafnie zaproponowalas kilku osobom wyzej , zobaczysz na moj problem moze cos Ci sie nasunie i poradisz.

Nie miałąm czasu analizować widoku pustego miejsvca, ale takie coś mi się nasunęło.
Drzewo kolumnowe, ale złociste, czyli buk 'Dawyck Gold'.

I jeszcze jedno - rabata pod jałowcami jest za wąska, trzeba ją poszerzyć.Wtedy stanie się bardziej "mięsita" i pomieści jeszcze coś. Np. hortensje.

Linki do zdjęć

Instagram Ogrodowiska
Elinka 10:51, 17 lip 2017

Danusiu buki kocham i szukam dla nich miejsca i w tym miejsu rzeczywiscie pasuje dawyck gold -ale ... Tu sa trzy "dziury" miedzy jalowcami i przy pozostalych dwoch przedieraja sie wisnie pissardi sasiada i inne drzewa i nie ma jednolitego tla za plecami to tam tez beda pasowac buki bo powinny byc chyba trzy jednakowe nasadzenia.

Eleeri 10:53, 17 lip 2017

A co myślicie o "moich" hortensjach?

Jest sens tak mieszać z odmianami, czy lepiej posadzić jedną odmianę w szpalerze?

No i dalej nie wiem, co zrobić z magnoliami

Elinka 11:17, 17 lip 2017

A dla buka dawyck ale purple puki co znalazlam miejsce przy wejsciu na tle klinkieru obok platana- moze byc? Bedzie pasowal ?

madeczkam 13:01, 17 lip 2017

Eleeri napisał(a)
A co myślicie o "moich" hortensjach?

Jest sens tak mieszać z odmianami, czy lepiej posadzić jedną odmianę w szpalerze?

No i dalej nie wiem, co zrobić z magnoliami

1 odmiana w szpalerze magnolie lubisz - sadź
madeczkam 13:28, 17 lip 2017

Elinka napisał(a)
Danusiu buki kocham i szukam dla nich miejsca i w tym miejsu rzeczywiscie pasuje dawyck gold -ale ... Tu sa trzy "dziury" miedzy jalowcami i przy pozostalych dwoch przedieraja sie wisnie pissardi sasiada i inne drzewa i nie ma jednolitego tla za plecami to tam tez beda pasowac buki bo powinny byc chyba trzy jednakowe nasadzenia.

a moze pecherznica kalinolistna luteus szybko szeroko rosnie mozna przycinac formowac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies