Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Iwona100 23:39, 15 lip 2017

Witam. Myślę o wymianie liliowców na rabacie na inne rośliny /może kolumnowe /, ale nie bardzo mam pomysł jakie . Czytałam, że cisy ,nad którymi się zastanawiałam lubią wilgoć w powietrzu ,a tam jest strona południowa ,więc gorąco i jeszcze ściana domu. Chciałabym trochę zasłonić podmurówkę domu. A może zostawić tak jak jest teraz ? Proszę o radę.

kasiab 07:27, 16 lip 2017

madeczkam napisał(a)

piekny dom z nasadzeniami hmm tu potrzeba czasu i przemyslen bo latwo kupic,aleczy efekt bedzie ok... jezeli chcesz zrobic cos w rodzaju zywopłotu to pieknym tłem dlainnej roslinnosci bedzie swierk serbki thuja plicata i mysle ze własnie od takich nasadzen mozna by zaczac

Dziękuję w kwestii żywopłotu dzięki Madżence zakochałam się w grabach i taki żywopłot chciałabym mieć wokół domu. Nie wiem czy dobrze wyglądałby żywopłot mieszany a jeśli tak to jaki musiałby być na froncie by dobrze komponowal się z grabami. Od granicy działki do schodów jest ok 6,5-7m także może być ciasno tak mi się wydaje
madeczkam 09:07, 16 lip 2017

Eleeri napisał(a)
Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę.

Witaj u mnie thuja smaragd przed nia lime hort + miskant gracymillus ten zestaw jest boski na innej rabacie thuja smaragd gold przed nią hotr limelight +miskant sirene przed nimi bukszpany równie pięknie!
madeczkam 09:09, 16 lip 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Myślę o wymianie liliowców na rabacie na inne rośliny /może kolumnowe /, ale nie bardzo mam pomysł jakie . Czytałam, że cisy ,nad którymi się zastanawiałam lubią wilgoć w powietrzu ,a tam jest strona południowa ,więc gorąco i jeszcze ściana domu. Chciałabym trochę zasłonić podmurówkę domu. A może zostawić tak jak jest teraz ? Proszę o radę.

jest pieknie! liliowce bardzo tam pasują żywa kwitnąca rabata
Eleeri 09:41, 16 lip 2017

Madeczkam dziękuję. Masz może jakieś zdjęcie?

Ja na razie mam tylko jedną rabatę, 10-cio metrową.
Na niej chcę umieścić jak najwięcej się da, tylko nie wiem, czy połączenie które ja chcę jest dobre i w ogóle możliwe

Mam już kupione liliowce Stella de Oro, niebieskie dzwonki bellefleur i dzwonki karpackie, chciałbym tam także posadzić biało-zieloną turzycę.

No i te magnolie, na razie są małe, ale czy się tam pomieszczą jak urosną mając z tyłu tuje?

Dlatego pytam bardziej doświadczonych, czy mogę posadzić różne odmiany hortensji w odległości metra od siebie.
Jak będą wyglądały jak zakwitną?
Mogą rosnąć w takiej odległości od siebie?

A magnolie?

Ma to w ogóle sens?

madeczkam 10:10, 16 lip 2017

Eleeri napisał(a)
Madeczkam dziękuję. Masz może jakieś zdjęcie?

Ja na razie mam tylko jedną rabatę, 10-cio metrową.
Na niej chcę umieścić jak najwięcej się da, tylko nie wiem, czy połączenie które ja chcę jest dobre i w ogóle możliwe

Mam już kupione liliowce Stella de Oro, niebieskie dzwonki bellefleur i dzwonki karpackie, chciałbym tam także posadzić biało-zieloną turzycę.

No i te magnolie, na razie są małe, ale czy się tam pomieszczą jak urosną mając z tyłu tuje?

Dlatego pytam bardziej doświadczonych, czy mogę posadzić różne odmiany hortensji w odległości metra od siebie.
Jak będą wyglądały jak zakwitną?
Mogą rosnąć w takiej odległości od siebie?

A magnolie?

Ma to w ogóle sens?

zdjecia musze cyknąć jak dla mnie zasada i mmniej tym lepiej sprawdza sie liliowce sa piekne natakiej kwitnacej rabacie bedzie pieknie! i magnola również bedzie ok jak Ci sie podoba - sadz w temacie hort to wole 1 gatunek obok siebie mojaulubiona to własnie lime mam tez vanile frise na pniu oraz 8 letni krzew który po zakwitnieciu ma ponad metr szerokości zalezy od ciecia im nizej przytniesz wiosną tym bardziej utrzymasz je w odpowiedniej wielkosci a ile masz magnoli?

kasiab 10:52, 16 lip 2017

Zastanawiam się nad kształtem rabat...
Chciałabym aby były w nich posadzone hortensje, strzyżone cisy i bukszpany, myślę też o jakichś trawach tylko jakie dadzą radę od strony północnej?
madeczkam 10:54, 16 lip 2017

kasiab napisał(a)
Chciałabym aby były w nich posadzone hortensje, strzyżone cisy i bukszpany, myślę też o jakichś trawach tylko jakie dadzą radę od strony północnej?

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy
11:22, 16 lip 2017
kasiab napisał(a)

Może dobrze byłoby założyć swój wątek, linie rabat można zaplanować, ale bez zdjęć się nie da.

I nie tutaj
kasiab 12:25, 16 lip 2017

MonikA napisał(a)

Może dobrze byłoby założyć swój wątek, linie rabat można zaplanować, ale bez zdjęć się nie da.

I nie tutaj

Prawda tylko za bardzo nie ma co pokazywać stronę wcześniej wrzuciłam zdjęcie domu jakbyś miała ochotę coś podpowiedzieć