Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

W cieniu - zacieniona 20:05, 27 kwi 2018

Do góry
Kalina angielska i jagoda kamczacka.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:10, 27 kwi 2018

Do góry
Twój warzywnik startuje, a mój nawet do mety startowej się nie zbliżył.
Liczę, że jak dosadzę dalie i dosieję cynie, to będzie mógł się pokazać za 3 tygodnie aż coś wzejdzie, łącznie z moją wizją łanów i szpalerów bazylii.

Ta kalina to koreańska? Czy burkwooda?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:20, 26 kwi 2018

Do góry
Kalina pomponowa teraz najładniejsza

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:34, 26 kwi 2018

Do góry
Kalina w pąkach.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:40, 26 kwi 2018

Do góry
tawuła śliwolistna

Kalina Burkwooda ANNE RUSSELL

świerk Cincinata (to nie szyszki) .............................................................a to co ?????? zapytowuję ponownie
Na huśtawce miło płynie czas... 16:08, 26 kwi 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)

No właśnie nie bardzo. Mamy co prawda dwie skrzynie obsadzone bratkami, ale nimi też chyba specjalnie się nikt nie opiekuje.
Ja myślałam nie tylko o bylinach, ale też niskich krzewach na tyle rabaty, może lilak, kalina, krzewuszka?

Te niskie lilaki Palibin są fajne, krzewuszki też ładnie rosną, jeśli się je tnie po kwitnieniu. Kaliny są ładne bez cięcia i pachną np. burkwoodii . Cornus w odmianach, kwitnący lub z ładnymi liśćmi. Euonymus alatus ładnie się przebarwia jesienią. Nie jestem jednak pewna, czy przeżyją suszę latem, bo deszcz to towar coraz bardziej deficytowy.
Na huśtawce miło płynie czas... 14:17, 26 kwi 2018

Do góry
Anda napisał(a)
A bedzie to ktos podlewal latem, zwlaszcza przez wakacje?

No właśnie nie bardzo. Mamy co prawda dwie skrzynie obsadzone bratkami, ale nimi też chyba specjalnie się nikt nie opiekuje.
Ja myślałam nie tylko o bylinach, ale też niskich krzewach na tyle rabaty, może lilak, kalina, krzewuszka?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:50, 25 kwi 2018

Do góry
Drimeth napisał(a)

Na mojej kalinie już liście. Żadnego pąka w tym roku nie znalazłam
Jak myślisz, może jej czegoś brakuje?

Uprzejmie proszę o pomizianie Asystenta za uszkiem, pod bródką i gdzie też Asystent lubi najbardziej.

A jaka to kalina ? Bo aż niemożliwe
Asystent jest zawsze wymiziany
Ogródek Ewy 22:33, 24 kwi 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Mocno, mocno ściskam i z całego serca życzę zdrowia. Będzie dobrze, bo z Ciebie prawdziwa wojowniczka!

Kalina piękna. Ja mam zwyczajną, ale zawsze obłażą ją mszyce i nie cierpię tego.

Dziękuję Agnieszko
Zapomniałaś że kawałek tej Twojej zwyczajnej kaliny rośnie u mnie? A co najdziwniejsze to tylko ona ze wszystkich czterech kalin jakie mam nie ma mszyc.

Jak na wojowniczkę przystało poddawać się nie zamierzam.
Ogródek Ewy 22:02, 24 kwi 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Kalina rośnie u mnie ok trzynastu lat. Kiedy sięgała mi mniej więcej do pasa skróciłam jej odrobinę gałązki aby nadać jej bardziej "zgrabny" pokrój.
Od tamtej pory pozwalam jej rosnąć "dziko"

Tak wyglądała w maju 2009

A tak dziś.

Obłędna ja mam dwa maluszki, posadzone w odległości pi razy drzwi 8 metrów od siebie, jedna kwitnie drugiej pąki umarzły, a otulone były obie tak samo
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:59, 24 kwi 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
Alu, poczytałam o dereniu Rubrum, zaintrygował mnie. Cudny Ci on
Muszę pomyśleć, czy by mu nie poszukać dobrego miejsca i zaprosić do Kamiennego
Buziaki zostawiam

W ubiegłym roku byłam na ogrodowiskowym spotkaniu w Pęchcinie i tam właśnie zapłonęłam miłością (zobaczymy czy nie platoniczną) do tego jegomością
Jest moim najukochańszym drzewo-krzakiem
A ponadto - w zaufaniu - mam jeszcze jedną miłość, na razie niezrealizowaną , a mianowicie Kalina - Viburnum plicatum f.tomentosum.
W Pęchcinie okazy były nieprawdopodobnie piękne, były w trakcie kwitnienia
Ogródek Ewy 21:55, 24 kwi 2018

Do góry
Mocno, mocno ściskam i z całego serca życzę zdrowia. Będzie dobrze, bo z Ciebie prawdziwa wojowniczka!

Kalina piękna. Ja mam zwyczajną, ale zawsze obłażą ją mszyce i nie cierpię tego.
Skarbonkowy ogródek 21:35, 24 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oooo, jakie profesjonalne kopanie, pod sznurek .
A te choiny to będziesz sadzić pomiędzy tymi krzewami? Co to - forsycje są?
Kawał pracy, gratulacje .

Kasiu, ponieważ nie chce wwystawiać się na widok i ochronić troche od wiatru to krzewy na razie zostają.

Tak mierzyłam żeby mniej więcej między krzakami, lekko wysunięte do przodu, wypadały choiny.Liczyłam 1 na metr. Jedynie pierwsza będzie za krzakiem, bo ta (kalina) jest wysunięta do przodu i wypada poza rabatą.Drugi krzew to forsycja ale nie cięta i brzydka.

W miarę wzrostu choin będę cięła krzewy aż do ich całkowitego usunięcia.
Mam nadzieję że to się sprawdzi.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:20, 24 kwi 2018

Do góry
cudowny kwiecień mamy w tym roku
moja kalina też ma dużo pąków - w tym roku nie mam kataru to może poczuję czy pachnie

u mnie pada już od jakiś 2 godzin
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:07, 24 kwi 2018

Do góry
W warzywniku wykiełkowały buraki i marchew. Dzisiaj po raz pierwszy jedliśmy własną rzodkiewkę. Ładnie rośnie bób.

Kwiatostany formują kalina Roseum i hordowina. Fothergillę, choć to maleństwo, widać na rabacie.

Wszystkie klony maja już ładne liście. Na zdjęciu klon pensylwański na tle mocno przyciętego perukowca. Masy nabierają parzydła(na zdjęciu odmiana Kneiffii)

Zagęszcza się garażowa.Miałabym chyba problem z akceptacją wizualną dużej połaci turzyc. Później jest pięknie, ale początek sezonu nie wygląda najlepiej.

Ogródek Ewy 22:07, 23 kwi 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Miałam kiedyś kalinę Burkwooda Anne Russel.
Dostałam gratis w szkółce roślin, bo miała ułamany pęd i nikt jej nie chciał kupić. Ładnie przezimowała a wiosną eM przekopując ziemię nadepnął na nią i złamał nowe przyrosty wypuszczała już później tylko z podkładki.
Myślałam, że go ukatrupię, u mnie taka kalina kosztuje ok 50zł
Zapach ma obłędny, widziałam i wąchałam w ogrodzie botanicznym.
Ciekawe, czy można ją ukorzenić z patyczka?

Poskrzypkę mam i ja, zbieram każdego dnia.
Co do kaliny to kilka lat temu robiłam eksperyment który zakończył się sukcesem. Udało się ukorzenić gałązkę z piętką. Nowa roslinka trafiła do kolekcjonera kalin.

Pozdrawiam Waldka, wiem że tu zagląda
Ogródek Ewy 21:28, 23 kwi 2018

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Melduje że moje dzwonki od ciebie ładnie się zabrały. Kalina to to u mnie pierwszy krzew na którym pojawiają się mszyce. Jeszcze się dobrze listki nie rozwinęły a paskudy już są.

A widzisz...to tylko u Renatki zawiodły.
Walkę z mszycami czas zacząć nim przeniosą się na róże.
Ogródek Ewy 21:05, 23 kwi 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Aniu to kalina Burkwooda, mszyce też ją lubią.

Miałam kiedyś kalinę Burkwooda Anne Russel.
Dostałam gratis w szkółce roślin, bo miała ułamany pęd i nikt jej nie chciał kupić. Ładnie przezimowała a wiosną eM przekopując ziemię nadepnął na nią i złamał nowe przyrosty wypuszczała już później tylko z podkładki.
Myślałam, że go ukatrupię, u mnie taka kalina kosztuje ok 50zł
Zapach ma obłędny, widziałam i wąchałam w ogrodzie botanicznym.
Ciekawe, czy można ją ukorzenić z patyczka?
Co się stało kwiatom ... 20:58, 23 kwi 2018

Do góry
Kalina Koreańska Aurora,ślicznie pachnie.

Tawuła Śliwolistna nie pachnie, ale drobne kwiatuszki ma urocze.

Rubens cały w kwiatach

Mariken

Ogródek Ewy 19:56, 23 kwi 2018

Do góry
Melduje że moje dzwonki od ciebie ładnie się zabrały. Kalina to to u mnie pierwszy krzew na którym pojawiają się mszyce. Jeszcze się dobrze listki nie rozwinęły a paskudy już są.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies