Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Monia81 08:42, 10 maj 2018

makadamia napisał(a)

Jaśmin też mam w pąkach ale azalie niestety - nie pachnące.

A propos azalii: na początku kwietnia robiłam zamówienie na kwaśną i JESZCZE nie dotarło! Taka obsuwa jeszcze mi się nie zdarzyła przy zakupach internetowych:/. A z tego konkretnego sklepu już kilka razy kupowałam:/

U mnie to samo, liliaki i głóg jeszcze kwitną, choć to już ich końcówka, kalina i akacje kwitną... jedno goni drugie..
Asia też czekam na paczki, jedną mam dostać dzisiaj, dwie kolejne jeszcze info nie mam a zamaiałam ze 3 tygodnie temu... obsuwa że hej...
makadamia 09:12, 10 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Mam natomiast kwitnące sosny - nie pachną, ale za to powlekają wszystko warstewką żółtego pyłu...

Ooo tak! W połączeniu z pyłem z suchej, nieutwardzonej ulicy powodują, że nawet jeśli rano sprzątnę taras, to do obiadu i tak muszę go znowu powycierać:/
makadamia 09:13, 10 maj 2018

Monia81 napisał(a)

U mnie to samo, liliaki i głóg jeszcze kwitną, choć to już ich końcówka, kalina i akacje kwitną... jedno goni drugie..
Asia też czekam na paczki, jedną mam dostać dzisiaj, dwie kolejne jeszcze info nie mam a zamaiałam ze 3 tygodnie temu... obsuwa że hej...

Uprzedzali, że mają wiosenne spiętrzenie i realizują "wedle kolejności zamówień" ale bez przesady...
Gosiek33 09:15, 10 maj 2018

makadamia napisał(a)

Ooo tak! W połączeniu z pyłem z suchej, nieutwardzonej ulicy powodują, że nawet jeśli rano sprzątnę taras, to do obiadu i tak muszę go znowu powycierać:/

Nie wycieram, czekam aż skończą pylić. Kiedyś z tym walczyłam co chwilę.
Monia81 09:16, 10 maj 2018

makadamia napisał(a)

Uprzedzali, że mają wiosenne spiętrzenie i realizują "wedle kolejności zamówień" ale bez przesady...

Też takie info dostałam... masakra...a już bym chciała sadzić i mieć ogarnięte...
Asia pytanko jaką masz odmianę orszeliny na kwaśnej? bo się zastanawiam nad nią...
eVka 09:29, 10 maj 2018

Wszędzie mają takie obsuwy, ponoć przez marcowe spore mrozy, wszystko jest przesunięte o miesiąc, bo musze sprawdzić, czy rośliny sa w dobrej kondycji po zimie. Zazwyczaj w marcu już były wysyłki a w tym roku dopiero w kwietniu.
makadamia 09:58, 10 maj 2018

To co, chyba parę zdjęć by się przydało?

Ciągle sobie powtarzam, że jak będę w końcu miała "porządny" ogród i będę miała co fotografować, to wtedy będzie chciało mi się wyciągać porządny aparat i robić porządne zdjęcia. Póki co, to mój "zalążek ogrodu" na taki wysiłek nie zasługuje

Na początek rabata kwaśna, która czeka na dodatkowe azalie. Rozplenice (podjadane przez kotkę, która woli je od kocimiętki) zostaną przesadzone w głąb rabaty, bo jak są duże, to nie wyglądają dobrze na skraju rabaty. W środku rabaty rosną jeszcze niewidoczne zawilce jesienne. Nie jestem pewna, czy rośliny bardziej "preriowe" z charakteru (rozplenice i zawilce) będą pasowały do "leśnych" kwaśnolubów ale trudno. Chciałam, żeby ta rabata miała bardziej całoroczny charakter: wiosną kwitną azalie i rh, latem - orszeliny, jesienią - rozplenice, zawilce i wrzosy. Jak wyjdzie - zobaczymy.

Na razie dwie różowe żarówy w morzu kory wyglądają wręcz komicznie

Przy okazji powiem Wam, że zamówiłam jednocześnie rośliny na drugą część rabaty, na lewo od świerka (zdjęcie ze stycznia):

Tam już nie będzie kwasolubów, tylko typowa leśna rabata.
W tej chwili rośnie tam bez czarny variegata (aktualna wysokość - 40 cm), - nie wiem, czy tam zostanie, bo jest żółto-zielony, a nie biało-zielony - oraz makrobiota (to ta brązowa kupka nieszczęścia - jak się nie ogarnie to ją wyeksmituję).
Docelowo mają tam być jeszcze paprocie, hosty, bodziszki. Może jakąś kulkę bukszpanową dołożyć, dla nadania sznytu?
makadamia 09:59, 10 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)

Nie wycieram, czekam aż skończą pylić. Kiedyś z tym walczyłam co chwilę.

Podjazd, ścieżki i parapety sobie darowuję, ale obiad jednakowoż to wolę w czystym miejscu zjeść
makadamia 10:00, 10 maj 2018

effka napisał(a)
Wszędzie mają takie obsuwy, ponoć przez marcowe spore mrozy, wszystko jest przesunięte o miesiąc, bo musze sprawdzić, czy rośliny sa w dobrej kondycji po zimie. Zazwyczaj w marcu już były wysyłki a w tym roku dopiero w kwietniu.

Coś chyba kręcą, bo w zeszłym roku zima przecież do długiego weekendu trwała. Cały kwiecień mroziło!
Wani 10:02, 10 maj 2018

makadamia napisał(a)

Spoko, my zamówiliśmy w zeszłym roku ekogroszek na zimę na początku października. Dotarł..... w lutym