Też mam takiego lilaka przed wejściem do domu, ale myślałam, że on nazywa się Palbin. Dla mnie nie jest ważna nazwa, najważniejsze, że pachnie i kwitnie
Tak Dorota to Palbin. Lilaki Majera Palbin tak brzmi piękna nazwa.
Konam że zmęczenia ale jeszcze coś wstawię.
Ta sciezka prowadzi do przyszlej rabaty rododendronowej pod sosnami.
Juz wszystko (trawa, liscie, wiory z rozdrabniacza, kompost oczyscilismy przewrocilam), teraz przykryje siatka od kretow nastepnie ziemia, nasadzenia i kora.
Prosze aby sie z tym wszystkim uporac w maju. Jeszcze mam jedna rabate do zrobienia rozana przy jukach ktore sie rozrosly bardzo tez potrzebuja rozsady.
Zrobilam fote po ukosie tak slonko operowalo wschod. Jakbym zrobila od poludnia czosnki by byly nad tawulami. Piekne tawulu liscie cytrynowe nie dlugo beda kwitlu na rozowo. Za tuwalami rosna trawy tez piekne kwiaty kiscie maja rozowe.
Czosnki posadzilam po raz pierwszy ostatniej jesieni, ale posadzilam pojedynczo wg mnie to blad tez trzeba w grupie. Wysokie nizsze i najnizsze, musze poznaczyc wykopac i posadzic w grupie.
Staram sie sama kropie nawozami organicznymi i do azalii.
Moze kiedys sie doczekam. Robie z tylu w lesie sosnowym rabate i tam beda posadzone rododendrony, azalie, hosty i swiecznice.
Jak posadze w tym roku (eM sie buntuje przekroczylam delikatna nitke nerwowa u niego z wydawaniem forsy i nakladu pracy) to za 2 3 lata powinny byc efekty.
Trawiasta na żwirze rośnie wczoraj usuwałam z niej kepe prosa przeszkadzala mi. Proso ma bardzo wiotkie źdźbła i przy opadach deszczyk ciężkie kłosy się pokładaja przesadzila w inne miejsce.
Ile się natargalam, ręce mnie bolą musiałam korzenie siekierą potraktować.
Tutaj za Kalina. Wsadze dla kontrastu trawę z białym pióropuszem obok z bordowym pióropuszem zamówiłam w albamarze porządna szkółka przesyłki i produkty jak trzeba.
Wszędzie na działce u mnie panosza się jednokolorowe Orliki różowe. Kiedyś jak nic nie miałam przywloklam je od znajomej która tak chętnie się ich pozbywala teraz ja się z nimi mecze są wszędzie na każdej rabacie. Jeszcze nie kwitna.
Pewne azalie muszę wysadzić bo nie rosną, nie mam metki nie wiem czy to taka ich uroda wsadze gdzie indziej może będzie im lepiej. Np ta jest piękna z kwiatu ale szkoda, że ich nie ma więcej.
A rośnie tutaj. Jeszcze jest tam jedna pomarańczową też maleństwo widać na focie jeden kwiatek z lewej strony.
Jeszcze jedno znowu ukrop leje sie z nieba 28 w cieniu i slonce swieci bezchmurne niebo.
Jest pieknie, ale deszczyk potrzebny. W miescie wysycha trawa zreszta na wsiach tez.