Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:15, 11 lip 2019

Do góry
TAR napisał(a)
dziewczyny wezcie mnie uswiadomcie, dzis obcielam czesc szalwi ale przy samej ziemi. nie tylko kwiatostany. dobrze??? bo zawsze wiosna suszki scinalam.

w zeszłym roku też cięłam nisko, a w tym roku cięłam metodą Ewy-Andy z Doświadczalnej, choć zaczęłam ciąć dopiero w fazie przekwitania, a nie już na początku kwitnienia...
wklejam z moim notatek:
"Pierwsze gałązki szałwii, te zewnętrzne, przycinam do przedostatniego listka zaraz na początku kwitnienia. Po kwitnieniu część pozostałych gałązek przycinam do ostatniego listka lub jeszcze niżej, a część wyżej. Gałązki, które zostały przycięte na początku kwitnienia teraz kwitną. Reszta dojdzie, jeśli ślimaki nie zjedzą młodych listków."
Mam nadzieję, że praw autorskich nie naruszam i że szałwia mi się odwdzięczy, bo przy tym przycinaniu narobiłam się jak głupia
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:58, 11 lip 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ewuniu, mam pytanie o tą ożankę - mam ją już w koszyku, ale zastanawia mnie jedno - mam mieszankę seslerii jesiennej i szałwii, pomiędzy tym główkowate. Po wycięciu szałwii mam miesiąc pustki, czy ta ożanka wypełni tą pustkę, czy lepiej dosadzić przetacznika?

Ożanka sie bardzo wysiewa. Co roku mam kożuszek siewek naokoło i troszkę dalej. To tak na początek ostrzegam
U mnie ożanka zaczyna kwitnąć po szałwi, więc u Ciebie tez powinna, ale... ja mam trochę inny klimat jednak. Ożanka ma ten plus, że długo kwitnie. Chyba nawet dłużej niż szałwia.
Mój ogrodowy pamiętnik 12:42, 11 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No pięknie kwitnie. I tak długo to super.
A co to za odmiana ??

Aniu, pisało tylko szałwia omączona. Nie wiem czy ten rodzaj szałwii ma jeszcze jakieś odmiany.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:00, 10 lip 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeżówkowo i szałwiowo u Ciebie .Z jeżówkami nie mam doświadczenia zbytniego ale je uwielbiam .Szałwia faktycznie wspaniały wypełniacz .Ostatni szukam compaktowej szałwi i perowskiej też niskiej.

Cudowny dywan masz z wrzosów u mnie nie chcą rosnąć

Mnie jakoś ciągnie do fioletów. Perowskia też mi chodzi po głowie.
Kompaktową szałwię dokupowałam w tym roku .
Wiem, że część osób nie lubi wrzosów i nie jest z nich zadowolona. Ja nigdy nie miałam z nimi kłopotu więc może dlatego je tak bardzo lubię. A w zasadzie oprócz cięcia wiosną to nic przy nich nie robię, czasem jak mi się przypomni to nawiozę.
Wrzosy przezimowały mi też w donicy.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:52, 10 lip 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Wszystko pięknie się rozrasta i kwitnie, szałwia boska, a jeżówkę Raspberry Truffle uwielbiam

No to może w końcu się zdecyduję na jeżówki ale chodzą mi też po głowie białe zawilce .
A już myślałam, że wiem czego chcę .
Mój ogrodowy pamiętnik 07:47, 10 lip 2019

Do góry
Jeżówkowo i szałwiowo u Ciebie .Z jeżówkami nie mam doświadczenia zbytniego ale je uwielbiam .Szałwia faktycznie wspaniały wypełniacz .Ostatni szukam compaktowej szałwi i perowskiej też niskiej.

Cudowny dywan masz z wrzosów u mnie nie chcą rosnąć
Mój ogrodowy pamiętnik 23:51, 09 lip 2019

Do góry
Wszystko pięknie się rozrasta i kwitnie, szałwia boska, a jeżówkę Raspberry Truffle uwielbiam
Ogród wertykalny w mieszkaniu do hodowli ziół - nawadnianie 23:24, 09 lip 2019

Do góry
Hej,

Jestem na etapie "budowy" ogrodu wertykalnego w kuchni. Jako podstawę wykorzystam donice modułowe do ogrodów wertykalnych Pixel Garden. Na start ogródek będzie miał wymiary 1m x 1m. Mam problem z doborem konfiguracją systemu nawadniania. Wymyśliłem że wykorzystam linię kroplującą Gardena. Na kilku dostępnych filmikach Pixel Garden linia kroplująca (Gardena micro-drip) jest montowana na najwyższym module donic i woda grawitacyjnie zasila niższe donice. Czy takie rozwiązanie jest sensowne? Może lepiej zasilać każdy rząd osobną linią?
Czy ktoś z was wykonywał taki ogród z wykorzystaniem donic Pixel Garden i może się podzielić doświadczeniami?

Mam więcej dalszych pytań, ale na chwilę obecną to jest najbardziej nurtujące. Nie wiem też (czekam na dostawę donic) czy system umożliwia odprowadzanie nadmiaru wody z każdego rzędu czy tylko z ostatniego rzędu (w tej kwestii wysłałem zapytanie do producenta, a po otrzymaniu donic sprawdzę empirycznie).

Zioła które chcę posadzić to: pietruszka, mięta, bazylia, koper, rozmaryn, szczypiorek, szałwia, tymianek, kolendra, oregano.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 21:23, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Jednoroczna szałwia omączona. Niepopularna bo jednoroczna. Ja ją lubię bo kwitnie do jesieni bez przycinania. Na sianiu się nie znam więc kupuję na wiosnę sadzonki po 7 zł, z których każda tworzy sporą kępę.

Naprawdę tak długo kwitnie? Bez przerwy? To ja bym chętnie co roku kupowała, ha. Piękna jest.
Przerwa na kawę... 19:32, 09 lip 2019

Do góry
kwartet napisał(a)
Przymierzam się żeby adekwatnie skomentować twoje poczynania i obawiam się że nie dam rady,że solidnie ,że pięknie ,że ciężka robota ,że unikatowo i jeszcze wiele że...a ile samozaparcia to tylko ty wiesz.
Ogród w nowej odsłonie(lilie ,jeżówki)zmienia się jak w kalejdoskopie.
Pytanko o szałwię co ją masz na rądzie(taki ciemny lila) ,kładzie ci się,bo moja to leżąca jest.
normalnie się rumienię. Choć przydałoby się wasze oko na niektóre rabatki i podpowiedzi zmian. Częściowo busz mi się zrobił. Częściowo łysawo. Tetris nieprzerwany. Szałwia Plumosa to wersja leżąca i u mnie. Zamierzam w środku ją lekko podnieść to z boków wypuści nowe kwiaty. Ośmiornica ale kolor daje przedni.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:38, 09 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Taka szałwia to super jest jako jakiś wypełniacz mniej lub bardziej tymczasowy .

Jak się znudzi to sama znika .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:25, 09 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.

Uwielbiam białe jeżówki.

A ja w ramach akcji "Ratujmy kwiaty z marketów" nabyłam goździki. Wrzosy mi w tym miejscu wyginęły.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:54, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Wiem, że to odstrasza. Ale to jest jedyna moja jednoroczna roślina na rabacie więc te kilka sadzonek wsadzam. Z jednej sadzonki w pojemniku P9 (dosłownie jeden badylek) rośnie kępa 40-50 cm szeroka. Nie tnę, nie nawożę i wsadzam do byle jakiej ziemi a kwitnie prawie do zimy. Taki fajny wynalazek .

Taka szałwia to super jest jako jakiś wypełniacz mniej lub bardziej tymczasowy .
Mój ogrodowy pamiętnik 17:08, 09 lip 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Omszona nie czasem ?
Ha ha
Konkretnie Paniusia te granatowe to szałwia ?czy przetaczniki ?

Bogusiu kochana masz rację . Więc do konkretów.
Jednoroczna szałwia omączona. Niepopularna bo jednoroczna. Ja ją lubię bo kwitnie do jesieni bez przycinania. Na sianiu się nie znam więc kupuję na wiosnę sadzonki po 7 zł, z których każda tworzy sporą kępę.

Przetaczniki Marietta wysokie a z przodu niskie First Glory, które dopiero zaczynają kwitnąć.

I przetaczniki Christa też dość wysokie. Szałwie omszone pocięłam po kwitnieniu więc czekam na kolejne kwitnienie.

Mój ogrodowy pamiętnik 16:41, 09 lip 2019

Do góry
Omszona nie czasem ?
Ha ha
Konkretnie Paniusia te granatowe to szałwia ?czy przetaczniki ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 08 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zawsze w lipcu mam wrażenie, że mi ogród zmizerniał. Po tej majowo- czerwcowej eksplozji jakoś tak dziwnie się robi. Muszę się przyzwyczajać do nowych widoków.

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:34, 08 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

O mamo, jak cudnie!!!
Wszystkie odmiany lawendy zimują u Ciebie???

Dzięki Fajnie, że Ci się podoba. Wszystkie te lawendy zimują. Ogólnie nie mam problemów z zimowaniem lawendy. Nawet ta szałwia różowa zimuje. Jedynie Lavandula stoechas nie zimuje.
Mirkowy ogród (początki) 21:58, 06 lip 2019

Do góry
Szałwia przycięta ,bałam się na tę suszę ciąć niżej.

Oregano bardzo mi się rozrosło ,podzielę go na wiosnę i zrobię z niego żywopłot w warzywniaku.

Rozchodnik nn.

Kocimiętka Wolkers Love jeszcze kwitnie.Zwykła już przycięta .

Ogródek warzywny na balkonie 21:25, 06 lip 2019

Do góry
Dzisiejsze zakupy: miniatura budleja Dawida buzz lavender, osteospermum i szałwia omączona 2 szt
Ogrodowo zakręcona. 07:57, 06 lip 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.

Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.

Ostatnie zdjęcie z 30 października
ale cudna! Dorii mogłabyś wysłać mi nasiona? Jak wysoka rośnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies