Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 21:46, 24 lip 2019

Agania napisał(a)
Rudy jest super akcentem na rabacie
Pięknie hortensje już u ciebie rozkwitły
Rutewkowe kreacje spotykam w coraz częściej w ogrodach i u mnie się pojawiły

Ja rutewki też zgapiłam z jakiegoś ogrodowiskowego wątku i są .
Bo wcześniej nie wiedziałam, że takie rośliny istnieją .
Rudy vel Ptysiek jest u nas od czasu do czasu ale uciechę z nim mamy zwłaszcza jak przychodzi kot sąsiadów i go zaczepia .
Nowa12 21:47, 24 lip 2019

greg66 napisał(a)
Rutewki fajne takie zwiewne

I takie inne . Ciekawa roślinka. Ma coś w sobie .
Madia 21:54, 24 lip 2019

Nowa12 napisał(a)
Taki kawałek mi został do obsadzenia. Reszta na razie zostanie tak jak jest. Szałwia Caradonna jest wyżej. Jest przycięta na razie.

Ciężko nadążyć w Twoim wątku, dopiero teraz zauważyłam, że sadzisz na skarpie Myślałaś o irdze albo różach okrywowych np The Fairy? Są mało wymagające i fajnie zarastają takie skarpy, a kwitną do przymrozków. Będziesz dosadzać dalej hakone górą w jednej linii czy to już koniec?
Nowa12 21:55, 24 lip 2019

Dzisiaj ciepła noc. Aż przyjemnie było posiedzieć na tarasie. I nawet komary nie gryzły .

Nowa12 22:41, 24 lip 2019

Madia napisał(a)

Ciężko nadążyć w Twoim wątku, dopiero teraz zauważyłam, że sadzisz na skarpie Myślałaś o irdze albo różach okrywowych np The Fairy? Są mało wymagające i fajnie zarastają takie skarpy, a kwitną do przymrozków. Będziesz dosadzać dalej hakone górą w jednej linii czy to już koniec?

Bo wiesz Magda miało być zaplanowane i nienaćkane a wyszło jak zwykle. Zostało mi trochę roślin bo albo je wysadziłam z innej rabaty albo niepotrzebnie kupiłam a że tam było miejsce to je wsadziłam . No i jest tam hakonka Greenhills, All gold i turzyca Everlime wszystko po 1 sztuce więc bez sensu.
A w ogóle skarpy to nie moja bajka . Dramat i pat .
Ale skoro dałam plamę Red Barona to trzeba by było coś do tej plamy dać, co by pasowało .
Irgi jakoś nie lubię chociaż wiem, że się nadaje na skarpę do zadarniania.
Róże uwielbiam ale boje się, że mogłyby mieć za mało wody. Na pewno pomyślę nad tym rozwiązaniem .

Jeszcze mąż chce tam podciągnąć oświetlenie i chciałam od dołu tę skarpę podświetlić ale najpierw trzeba mieć co podświetlać .

Dziękuję za wszystkie pomysły.
eVka 15:15, 25 lip 2019

Nowa12 napisał(a)

Staram się nie lać po liściach ale czasem coś poleci .
Są w ogóle rośliny, które powinno się lać po liściach bo to lubią? Oczywiście wiadomo, że nie w pełnym słońcu.
Ja już z obawy o suchoty na skarpie nastawiłam się na rozchodniki bo te to chyba zniosą. I coś muszę do nich dobrać. Wam to tak wszystko idzie rach ciach a u mnie długie debaty i rozmyślania a i tak kończy się "a miało być tak pięknie" .

Ja też nie leję, chyba że przypadkiem coś skapnie na liście.
Rozchodniki rzeczywiście na skarpy idealne, jest tak dużo odmian, coś wybierzesz. Ja mam na jednej z rabat obwódkę z RB a dalej rozchodniki Matrona na przemian z jakimiś zielonymi. Nawet fajnie to wygląda.
eVka 15:16, 25 lip 2019

Nowa12 napisał(a)
Dzisiaj ciepła noc. Aż przyjemnie było posiedzieć na tarasie. I nawet komary nie gryzły .

Pięknie podświetlony ogród, bajka. Muszę w końcu kupić ten system oświetlenia z LM co jakiś czas temu w Mai w ogrodzie reklamowali. Fajny jest.
Nowa12 21:04, 25 lip 2019

Kolejne dni ogrodowe. I znowu zdjęcia żeby było co wspominać zimą, której szczerze nie znoszę .
Wczesne odmiany wrzosów już powoli będą kwitły .

Nowa12 21:15, 25 lip 2019

Mój szpaler wysokich hortek, w sensie 3 sztuki
I mój pseudo trawnik .

Nowa12 21:24, 25 lip 2019

I jeszcze taki obrazeczek z nowymi jeżówkami.