Co sądzicie o Ożance? Ładnie rośnie? Ma jakieś wymagania specjalne?
Zastanawiam się czy ja kupić, ale z drugiej strony nie chce przesadzić z ilością roślin... Bo to na ta wąska, gdzie na żywopłot.ppjdzie cis, a tak to rudbekie, białe jeżówki, Perovskia i odwodka z seslerii jesiennej. Wąskie to bo na obsadzenie zostanie max 100 cm szerokości ( 50 cm dla Cisa)
Ewentualnie czy coś fioletowego niskiego dosłownie 3-5 krzaczków - szałwia takie co ma niebieskie kwiaty ( deep blue? ?
Megi czytałam ostatnie trzy strony, pytałaś o drzewa tutaj się trzeba zastanowić gdzie mogą być normalne, duże, może takie jedno - jako ozdoba, pozostałe kolumnowe i szczepione na pniu - te łatwo jest wkomponować w rabatę jest bardzo wiele odmian jak masz plan /bo już nie pamiętam/ to narysuj sobie gdzie w rządku mogą być, gdzie pojedyncze. Uwielbiam drzewa, ja już nie mogę z nimi poszaleć a Ty masz możliwość więc najpierw szkielet drzewiasty potem rabaty
Mam jedno miejsce gdzie nie ma rabaty i będzie można posadzić drzewa, ale najpierw muszę tam skończyć czyszczenie
Kiedyś nie chciałam drzew
Drzewa nie mogą być wielkie bo takich nie chcemy, na takie to działka raczej ejst za mała są też ograniczenia jak druty wysokiego napięcia itd 1
Edit.
Narysuje w wolnej chwili bo poprzedni nie wiem na której stronie jest, wtedy co Ewa i Makadamia mi pomagały.
Ewa, a jakie drzewa Ty byś poleciła na taką wąska rabatę 150 cm? Zmieści się coś? Równolegle na tej rabacie co mi ppmagalas z tymi rozplenicamo mają być dwie umbry
Jesli byś sadziła cis baccata, to spokojnie można go sadzić co metr i wtedy drzewa można posadzić pomiędzy szpaler cisów. Oczywiście, na żywopłot będzie trzeba poczekać z 5-6 lat i doskonale przygotować ziemię na rabacie.
Z Hicksii lub Hilli ta opcja nie jest możliwa, bo trzeba je gęściej sadzić.