Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Kasiolaaa 08:29, 30 lip 2019

Przepiekne jezowki tez dokupuje co chwile jakies odmiany ❤
sarenka 08:57, 30 lip 2019

anna_t napisał(a)
Megi to jest średnica podawana w 10 roku moja 4 letnia ma może z metr, wstawię ja potem u siebie
Skoro dojdzie do 2m to musisz odsunąć drzewo o metr o gałązek tui, możesz dac ja np 20-30cm od brzegu rabaty
jak rabata 150 cm i tam ma być żywopłot z Cisa to nie wiem gdzie wtedy odsunąć?
sarenka 08:58, 30 lip 2019

Kasiolaaa napisał(a)
Przepiekne jezowki tez dokupuje co chwile jakies odmiany ❤

Dziękuję
Też bym kupiła, ale tylko online mi zostaje
sarenka 13:55, 30 lip 2019

Naszła mnie taka myśl, że te moje hortensje może słabe są bo one z patyczków są?

Kupiona chyba dwa lata temu, wygląda tak,posadzone w inne miejsce tak myślę, że to limelight bo kupowałam ja jako sundae

Chyba, że to jakaś inna odmiana. Póki co nie jest wysoka. Może to odmiana karłowa?

Myślę, że może to być bobo
sarenka 14:18, 30 lip 2019

Co sądzicie o Ożance? Ładnie rośnie? Ma jakieś wymagania specjalne?

Zastanawiam się czy ja kupić, ale z drugiej strony nie chce przesadzić z ilością roślin... Bo to na ta wąska, gdzie na żywopłot.ppjdzie cis, a tak to rudbekie, białe jeżówki, Perovskia i odwodka z seslerii jesiennej. Wąskie to bo na obsadzenie zostanie max 100 cm szerokości ( 50 cm dla Cisa)
Ewentualnie czy coś fioletowego niskiego dosłownie 3-5 krzaczków - szałwia takie co ma niebieskie kwiaty ( deep blue? ?
anna_t 14:31, 30 lip 2019

sarenka napisał(a)
jak rabata 150 cm i tam ma być żywopłot z Cisa to nie wiem gdzie wtedy odsunąć?
od cisa metr
Megi skaczemy z rabaty na rabate, może po kolei planuj, rysuj żeby zawsze nawiązanie było do całości
sarenka 15:08, 30 lip 2019

anna_t napisał(a)
od cisa metr
Megi skaczemy z rabaty na rabate, może po kolei planuj, rysuj żeby zawsze nawiązanie było do całości

Głównie ta właśnie jest teraz u mnie na tapecie.

To jak od cisa metr, do do brzegu zostanie nie całe 50 cm bo jeszcze obrzeże będzie wkopane żeby się ziemia nie osypywala

Wczoraj co wspominałam drzewa to tak mnie coś tknęło bo puste miejsce jest między hortensjami a ML.
AnnaMS 16:10, 30 lip 2019

Megi czytałam ostatnie trzy strony, pytałaś o drzewa tutaj się trzeba zastanowić gdzie mogą być normalne, duże, może takie jedno - jako ozdoba, pozostałe kolumnowe i szczepione na pniu - te łatwo jest wkomponować w rabatę jest bardzo wiele odmian jak masz plan /bo już nie pamiętam/ to narysuj sobie gdzie w rządku mogą być, gdzie pojedyncze. Uwielbiam drzewa, ja już nie mogę z nimi poszaleć a Ty masz możliwość więc najpierw szkielet drzewiasty potem rabaty
sarenka 16:13, 30 lip 2019

AnnaMS napisał(a)
Megi czytałam ostatnie trzy strony, pytałaś o drzewa tutaj się trzeba zastanowić gdzie mogą być normalne, duże, może takie jedno - jako ozdoba, pozostałe kolumnowe i szczepione na pniu - te łatwo jest wkomponować w rabatę jest bardzo wiele odmian jak masz plan /bo już nie pamiętam/ to narysuj sobie gdzie w rządku mogą być, gdzie pojedyncze. Uwielbiam drzewa, ja już nie mogę z nimi poszaleć a Ty masz możliwość więc najpierw szkielet drzewiasty potem rabaty

Mam jedno miejsce gdzie nie ma rabaty i będzie można posadzić drzewa, ale najpierw muszę tam skończyć czyszczenie
Kiedyś nie chciałam drzew
Drzewa nie mogą być wielkie bo takich nie chcemy, na takie to działka raczej ejst za mała są też ograniczenia jak druty wysokiego napięcia itd 1

Edit.
Narysuje w wolnej chwili bo poprzedni nie wiem na której stronie jest, wtedy co Ewa i Makadamia mi pomagały.

Ewa, a jakie drzewa Ty byś poleciła na taką wąska rabatę 150 cm? Zmieści się coś? Równolegle na tej rabacie co mi ppmagalas z tymi rozplenicamo mają być dwie umbry
Toszka 21:47, 30 lip 2019

Jesli byś sadziła cis baccata, to spokojnie można go sadzić co metr i wtedy drzewa można posadzić pomiędzy szpaler cisów. Oczywiście, na żywopłot będzie trzeba poczekać z 5-6 lat i doskonale przygotować ziemię na rabacie.

Z Hicksii lub Hilli ta opcja nie jest możliwa, bo trzeba je gęściej sadzić.