Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:15, 31 lip 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Co się tutaj wyprawia?

No właśnie nic bo wątek odpoczywa w te upały suszę, skwar, duchotę, burze i ulewne deszcze.

mira 22:24, 31 lip 2019

Drodzy, tak jak napisałam wakacje,spotkania, ogród dom długie dni, nie ma szans na siedzenie przed komputerem.

Pogoda dyktuje zakres prac ogrodowych i ograniczony czas wakacyjny.
Fotki robię sporadycznie.
Stale coś zakwita i przekwita i stale mnie coś cieszy i wkurza.Dziś ucieszył mnie ulewny deszcz i wkurzyło zbieranie masy ślimaków - nie sypię zbieram.

Teraz zaczyna mieć właściwe rozmiary moja rabata bylinowa, rośliny są wyższe ode mnie i o to mi chodziło

pysznogłówki niestety już przekwitają - muszę je rozmnożyć

kłosowce to moje ulubione byliny na zimę cudnie zastygają
dzisiaj pikowałam siewki które czekały, ciekawa jestem czy będą rosły

mira 22:28, 31 lip 2019

paniprzyroda napisał(a)
Ani leniwie, ani lajtowo, dziś kostkę układałam Lilię posadziłabym, jeszcze zdąży wykorzystać nowe składniki pokarmowe i nawet jeżeli nie zakwitnie, to lepszą bryłę korzeniową wytworzy i lepiej przezimuje. A jak ja przechowasz? W balii zostawisz?

Z przechowaniem to sama nie wiem ale chyba zostawię w balii, pontederia zimowała to i lilia przezimuje

ja jeszcze do tej pory tego nie zrobiłam, jak byłam u bylinowego teraz to zapytałam i mi to samo powiedział żeby zrobić, miałam to dziś nawet zrobić ale mi burza przeszkodziła, o deszczu nie wspominam bo jak lało otwarłam drzwi i słuchałam tej muzyki z upojeniem

mira 22:33, 31 lip 2019

sierika napisał(a)
Z chęcią spędziłam popołudnie przy książce, mam dość ogrodu chwilowo.....teraz idę na mecz, pytanie tylko czy nie usnę w trakcie.

Ja miałam dość podlewania - na razie były dwie plagi komary i susza z wiatrem i skwarem
teraz duchota ale...właśnie pada, niech pada znów otworze okno
zobaczę jak pomidory to wytrzymają, u mnie większość już dojrzewa, degustacje są
ten pomidorek od Ciebie ma najładniejsze liście ale jeszcze rośnie

mira 22:41, 31 lip 2019

Urszulla napisał(a)

A mnie właśnie chłodniejsza pogoda zachęciła do cięcia. Ale oczywiście na cięciu się nie skończyło tylko przekopywaniu betonu i plewieniu. Kto kopie i sadzi w lipcu ??? 2 razy mnie dziś deszcz straszył, nie dałam się wygonić od roboty. Za 3 razem o 20- tej chętnie poszłam. Cieszę się że moje ręce odpoczną jutro od prac ziemnych bo ma wreszcie padać.

Piękne focie dałaś. Mogłabyś częściej się tak poobijać fotkowo

Na pierwszej co na jasno kwitnie?

A liliowiec w buszu mnie zauroczył. Też bordowego przesadzę jeszcze w tym sezonie po kwitnieniu. I sobie przypomniałam że miałam opisywać kolory liliowców.

Rdest piękny może pod moim murem miałby się nieźle z liliowcami, Red Baronem i werbeną??

Ula to na pierwszej fotce to kwiatostany przekwitłej już rutewki orlikolistnej - mam z nasion sama siałam więc radość była wieeeelka
mogę Ci nasiona zebrać

Rdest lubi mokro to pewnie by się miał z jaką werbeną, aa z imperatą nie bo jest większy i by zdlamsił

mira 22:44, 31 lip 2019

Basilikum napisał(a)

a jak ta liste zrobisz to sie podziel. Ja Ci moge wpisac Clarkie, sialam super wzeszla, super sie przjela na rabacie, super kwitnie. Ciekawa tylko jestem czy sie wysiewa czy mam ja za rok znow siac.

Mi chyba podl (usechl) moj buczek tricolorek ach ta susza, choc u mnie niby nie jest az tak zle jak u Was

Pewnie że się podzielę

wyleci lewkonia, za to będzie szałwia szkarłatna
więcej wyżlinu no i posieję cynie do gruntu żeby ich było dużo

melduję że kwitnie fasolka

pokaz mi klarkę - chyba ją kiedyś miałam

mira 22:48, 31 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Przestudiowałam z 10 stron, Sierikę zobaczyłam, warzywniczek, ale ten kolor mnie powalił normalnie. Jagody w śmietanie. Czekam na kolory moich cynii z siewu Będzie taki kolor albo nie. Zamartwiłam się.

Posiałam titonię w warzywniku, Ola miała nie pielić warzywnika, a wypieliła i z titonii ostała się tylko jedna Taka jest cena pomocy pielącej

Co zrobić, pomoc potrzebna, wyuczy się, czasem sama sobie coś wyplewię i też brr

tak cynie to żelazna roślina w ogrodzie, stale je zbieram i robię bukieciki

najpiękniejsze są chwile oczekiwania

mira 22:52, 31 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mireczko serdecznie dziekuję za możliwość zobaczenia( przyjedziemy kiedyś w dzień - wprosimy się) cudownego ogrodu, wiedziałam, że prześliczny bo już na fotkach widać, ale atmosfery miejsca fotki nie oddadzą, a ta była mimo zmroku Podziękuj gorąco Emusiowi za światło dla nas, musiały Go ramiona boleć bo chwilę nam zeszło, bez burzy wróciłyśmy, ale wiało bardzo. Mam nadzieję, że do Was nie dotarło jednak bo groźne szło.
Ogród tak bogaty i tak pomyślany cudnie, tajemniczy, układ wiele razy mnie zaskoczył inaczej myslałam, że jest, juz od samego progu
I te Twoje cudowne nasadzenia w donicach, ach jakbym chciała, ale może kiedyś jak zamieszkam, będzie więcej czasu na podlewanie
Buziak ogromny za wszystko

Sylwia bardzo dziękuję za miłe słowa - muszę przyznać że chyba po raz pierwszy pokazywałam ogród przy latarkach

To ja Wam dziękuję że się Wam chciało do mnie choć na chwileńkę zajechać
podziękowania dla m. przekazane - ucieszył się że lampa rowerowa doceniona została rower ważna rzecz

mira 22:53, 31 lip 2019

Mala_Mi napisał(a)
Nie umiem jak Sylwia pięknie pisać, ale zajefajnie, że się w końcu wybrałaś..dzięki takim ludziom jak Ty świat zawsze jest piękniejszy.. I nie chodzi mi tylko o Twój ogród
Fotek, nie mam, tylko przy stole, ale to nie do pokazywania publicznie ..

Było jak za starych dobrych czasów.

Ania no nie wiem co napisać, to ja dziękuję i cieszę się że się wyrwałam.
Tak super było - dziękuję

mira 22:59, 31 lip 2019

Anitka napisał(a)
Mira miło było poznać w realu. Pisałam u Małej Mi, że jak zakładałam wątek nawet nie śniłam, że będę miała możliwość kiedyś u niej na tarasie siedzieć a tym bardziej Wasz ogród oglądać. I to w takich okolicznościach - nie ma to jak na spontanie po zmroku ogród oglądać. Podziękowanie dla Ema za obsługę oświetlenia

Czujemy niedosyt i wpraszamy się na kolejne podziwianie, ale już za dnia. Musimy po tych wszystkich cudnych, tajemniczych zakątkach porządnie pobuszować

Anitko też się ucieszyłam, że mogłyśmy się poznać i że mogłam pokazać ogród . Podziękowania przekazane .

Już się biorę za pucowanie zakątków Mam nadzieję że wprosicie się z czasowym wyprzedzeniem

Lubisz niebieskości