Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Do raju daleko - u Ewy 11:52, 06 kwi 2018

Do góry
Krzewy podatne na werticilioze :
berberys
bukszpan
dereń
wrzos i wrzosiec
ligustr
lilak pospolity
kalina
róża
porzeczka krwista
sumak octowiec
perukowiec

Drzewa podatne na werticiliozę
klon
judaszowiec
jesion
akacja, robinia
lipa
wiąz
magnolia

Walka:

-wymienić ok 20 cm ziemi wierzchniej
-zbierać jesienią liście zaraz po opadnięciu bo w ogonkach liściowych jest
najwięcej zarodników grzyba
-w okresach suszy podlewać obficie
- wczesną wiosną zasilać tylko takimi nawozami które mają w składzie azot w formie amonowej a nie azotowej! I jest go generalnie mało a więcej jest potasu i fosforu

czyli taki skład N: P: K jak 10:10:10

Są jeszcze grzyby pożyteczne, można nimi zaszczepić glebę ale jeśli to robić to po wymiane tej wierzchniej warstwy.

Taka to walka, też miałam werticiliozę na perukowcu i trzmielinie oskrzydlonej,
usunęłam je i bez wymiany ziemi sieję tam teraz werbenę i posadziłam miskanty
mam na tej rabacie jeszcze irgi i berberysy które mimo że są podatne u mnie są zdrowe

Zielona przestrzeń 09:35, 04 kwi 2018

Do góry
Kalina hordowina 'Aureovariegata'

Bez czarny 'Black Lace'

A mocno przycięte żurawki zaczynają wyglądać tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:10, 31 mar 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś dziś widziałam, że kalina od Ciebie ma pączki

Zobaczysz jak cudnie pachnie to jeden z moich ulubionych zapachów chyba nawet najbardziej ulubiony bo spycha na plan dalszy lilaki i konwalie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:07, 31 mar 2018

Do góry
Sylwuś dziś widziałam, że kalina od Ciebie ma pączki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 31 mar 2018

Do góry

dereń lada dzień

kalina Burkwoodi Anne Russel
Bawarka 21:03, 25 mar 2018

Do góry
abiko napisał(a)
nie wierze.. a to nie kalina?

Mam jeszcze jedno

Bawarka 20:51, 25 mar 2018

Do góry
nie wierze.. a to nie kalina?
Słoneczny Ogród 12:08, 25 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
widzę ,że plany coraz większe cały ogród przeorganizujesz
fajnie .....
a ten budynek co chcesz zasłonić świerkami -ile tam masz szerokości rabaty ? i słońce ,czy cień ?
bo może byś brzózki tam dała -na tle świerków ? rozbielałyby ten kawałek ?

chociaż widzę ,że Ewa zajrzała ,a ona mistrzyni w pomaganiu ,to pewnie lepiej doradzi

Miłej Niedzieli

Pomiędzy domami jest 5,5m a długości nie mierzyłam, potem zmierzę.
Mój dom stoi od południa ale nie daje tam cienia , cień jest tylko przy samej ścianie i na chodniku.
Po południu sumaki rzucają trochę cień .
I tak około 16-17 cień nachodzi od domu sąsiadów.

Każdy pomysł mile widziany.
Tam jest dosyć wąsko 5,5m w jednym rzędzie jest sporo juz drzew, duża wierzba mandżurska i ona daje dużo cienia, potem zaraz już spora kalina, 3 sumaki i krzew forsycji. Na tym przejściu jest już sporo drzew i cienia. Tylko tu gdzie rosną bzy jest trochę słońca, ale drzewa, które wymieniłam, coraz większe i od południa, więc zaczną niedługo je mocno zacieniać.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:10, 19 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kalina cuuuuudna

No i zastanawiam się czy pączki przetrwają bo kwitnienie cudne a zapach niesamowity ! jak nie masz to miej. Kalina anagielska.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 19 mar 2018

Do góry
Kalina cuuuuudna
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:13, 16 mar 2018

Do góry
Ktoś rozpozna???

coś tam siedzi

Kalina zapowiada spektakl
Ogród w remoncie 09:42, 16 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Asiu, wiesz, że osobiście nie jestem miłośniczką róż (za dużo roboty) i jestem ostatnią osobą (no, może oprócz Toszki), która by Cię do nich namawiała. Ale w tym miejscu mi pasują.

Spojrzyj na zdjęcia tego ogrodu.

Rzadko kiedy jest okazja zobaczyć ogród we wszystkich porach roku (poza forum). Zwłaszcza mało widać wiosennych zdjęć tych aktualnie modnych bylinowo-trawiastych rabat.
A właścicielka tak fantastycznie skomponowała ogród, że w każdym sezonie coś ciekawego się dzieje. A na przełomie wiosny/lata, najciekawsze są właśnie róże.

Więc tak sobie myślę, że ze dwie, trzy sztuki mogłabyś na tą rabatę dać. Jakieś wysokie pomiędzy okna. I do tego ze dwie, trzy niższe. Do tego szałwia, kocimiętka, czosnki, trochę buksów. Bliżej orzecha może kalina?

Tym sposobem, wiosną patrzyłabyś z okien na kwaśną rabatę pod ogrodzeniem, potem - pachnące róże pod samymi oknami, a potem - hortensje i trawy na okrągłej. Czy nie byłoby pięknie?

Podesłany ogród znam i często tam buszuję . Ja nawet lubię róże i nic do nich nie mam,fajnie się ogląda różane fotki u dziewczyn i nawet czasem mi było szkoda,że ja w tym czasie mam nie różano . Chyba mnie przekonałaś
Ogród w remoncie 09:03, 16 mar 2018

Do góry
Asiu, wiesz, że osobiście nie jestem miłośniczką róż (za dużo roboty) i jestem ostatnią osobą (no, może oprócz Toszki), która by Cię do nich namawiała. Ale w tym miejscu mi pasują.

Spojrzyj na zdjęcia tego ogrodu.

Rzadko kiedy jest okazja zobaczyć ogród we wszystkich porach roku (poza forum). Zwłaszcza mało widać wiosennych zdjęć tych aktualnie modnych bylinowo-trawiastych rabat.
A właścicielka tak fantastycznie skomponowała ogród, że w każdym sezonie coś ciekawego się dzieje. A na przełomie wiosny/lata, najciekawsze są właśnie róże.

Więc tak sobie myślę, że ze dwie, trzy sztuki mogłabyś na tą rabatę dać. Jakieś wysokie pomiędzy okna. I do tego ze dwie, trzy niższe. Do tego szałwia, kocimiętka, czosnki, trochę buksów. Bliżej orzecha może kalina?

Tym sposobem, wiosną patrzyłabyś z okien na kwaśną rabatę pod ogrodzeniem, potem - pachnące róże pod samymi oknami, a potem - hortensje i trawy na okrągłej. Czy nie byłoby pięknie?
Ogród w remoncie 14:03, 12 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia, bo widziałam u Ewci pytanie odnośnie kaliny, kiedyś szukałam po internecie rzuciła mi się w oczy kalina wonna NANUM, rośnie podają 0,8-1,3 metra i podobna szerokość... może się przyda

Przydało się i to bardzo,dziękuję. Gdzieś mi umknęła ta kalina jak szukałam a będzie idealna
Ogród w remoncie 13:51, 12 mar 2018

Do góry
Asia, bo widziałam u Ewci pytanie odnośnie kaliny, kiedyś szukałam po internecie rzuciła mi się w oczy kalina wonna NANUM, rośnie podają 0,8-1,3 metra i podobna szerokość... może się przyda
...uDany ogród 16:55, 11 mar 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
To już wiem czemu u mnie ich nie ma, krokusy ledwo z ziemi mi powyłaziły i nie mają do czego się pchać, nic nie kwitnie u mnie. Nawet kalina New Dawn zmarzła i nie zakwitnie

Moja kalina tez zmarzła, ale reszta w te mrozy była przykryta śniegiem. Teraz kilka ciepłych dni i wszystko zaczyna żyć. Krokusy rozwinęły się wczoraj w południe. Dzisiaj było wręcz gorąco. Musiałam bezrękawnik ściągnąć, bo tak ciepło było
Widać kolejne łebki wystają, w zeszłym roku nasadziłam kilka setek cebul i nie mogę się doczekać tych widoków. Mam tez nadzieję, że nic im nie przeszkodzi
...uDany ogród 16:50, 11 mar 2018

Do góry
To już wiem czemu u mnie ich nie ma, krokusy ledwo z ziemi mi powyłaziły i nie mają do czego się pchać, nic nie kwitnie u mnie. Nawet kalina New Dawn zmarzła i nie zakwitnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:21, 03 mar 2018

Do góry
Ciekawe czy montany i kalina przeżyły

Ogród Nebel 21:39, 02 mar 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale Ty zdolna jesteś Fajnie Ci te rózne ozdoby wychodzą no i podziwiam pomysłów i cierpliwości Zapewne też Ci to pomaga w przeciwnościach losu. Ale kolorki a kalina jak porzeczka ma owoce Pozdrawiam i pokaż jak tam ozdoby wychodza?

Danusiu, dziękuję za miłe słowa.
Zimą szukam sobie po prostu jakiegoś zajęcia...
Pozdrawiam z zimowego Gdańska
Ogród Nebel 14:53, 22 lut 2018

Do góry
Ale Ty zdolna jesteś Fajnie Ci te rózne ozdoby wychodzą no i podziwiam pomysłów i cierpliwości Zapewne też Ci to pomaga w przeciwnościach losu. Ale kolorki a kalina jak porzeczka ma owoce Pozdrawiam i pokaż jak tam ozdoby wychodza?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies