Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród Basi 23:08, 18 lut 2018

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia z ogrodu. Irga i kalina koralowa mają jeszcze owoce. A kalina sztywnolistnawa taka jak w lecie.
Mój zielony salonik :) 18:32, 12 lut 2018

Do góry
Sylwia, Fasolka, witajcie
Zapisuję świdośliwę, lubię rośliny ozdobne cały rok, stąd ta kalina, która cudnie kwitnie wiosną i przebarwia się jesienią, tylko owoców nie zawiązuje. A miało być pięknie cały rok
Niestety musiałam usunąć wiąza drobnolistnego, bardzo duży urósł, zaczął się pokładać na brabanty, zdominował salonik. Przycinałam go ale niewiele to dało.
Może spróbuję z klonem, a wokół niego jakieś kępki karmnika ościstego, niskich traw, trochę kamieni
Późnym latem - klon nadal w donicy...
wieeem, muszę popracować nad trawnikiem

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:21, 10 lut 2018

Do góry
Basiu troche kolorow juz mam, krokusy u mnie juz kwitly (teraz zamknely platki i czekaja na slonko, ranniki kwitna i oczar i bratki i kalina zaczyna (z miesiac nie moze sie zdecydwoac ale paki maja taki piekny rozowy kolor. Mysle, ze za miesiac bedzie tych kwitnacych wiecej. Deren ma juz napuchniete paki wiec lada dzien zacznie. Teraz tylko roche slonka i are cieplejszych dni.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:24, 09 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Hejka potrzebuję porady co mam posadzić w miejscu lekkiego nachylenia działki i tam jest pod trawnikiem mokro a czasami po obfitych opadach pod wierzcnia warstwą jest niecka z wodą .
Może znajde fotkę to pokażę zaraz

Drzewa na tereny podmokłe, okresowo zalewane np.:
- olsza pomarszczona, piłkowana lub czarna
- bez czarny
- brzoza omszona lub drobna
- cypryśnik błotny
- sosna błotna
- dąb błotny
- dereń świdwa
- kalina koralowa
krzew - dereń biały
...uDany ogród 20:47, 08 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Widoki będziesz miała bajeczne bo już takie są Kurs Ci nie potrzebny bo zdjęcia robisz cudowne
A czy ta kalina nie łapie Ci mszycy???

Chciałabym podglądać ogród z bliska, jednak dojazdowo to nie to samo, ale to wiesz prawda?
Miło mi bardzo, ale wielu rzeczy nie wiem a jak Ktoś wytłumaczy to człowiekowi od razu łatwiej. Ja próbuję wszystkich ustawień sama i zdjęcia robię wyłącznie na manualu ale chciałabym wiedzieć wszystko , fotografia to wiedza tajemna
W sumie nie zauważyłam, pryskam na wiosnę zapobiegawczo i z reguły to wystarcza w zeszłym sezonie musiałam powtórzyć ale kwitły cudowanie. Ciekawa jestem co będzie w tym roku

...uDany ogród 20:34, 08 lut 2018

Do góry
Widoki będziesz miała bajeczne bo już takie są Kurs Ci nie potrzebny bo zdjęcia robisz cudowne
A czy ta kalina nie łapie Ci mszycy???
...uDany ogród 20:06, 08 lut 2018

Do góry
Kalina aż ugina się od kul kwiatowych

Sylwuś kocham kaliny, a Roseum szczególnie. Ona jest taka polska.
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez niej mam 5 sztuk w ogrodzie i myślę o kolejnych

W każdej fazie jest piękna

...uDany ogród 19:56, 08 lut 2018

Do góry
Kalina aż ugina się od kul kwiatowych
Igielnik 15:38, 08 lut 2018

Do góry
Październik w 2014 r. kolorowa jesień

kalina i dereń jadalny

trzmielina

Fotergilla

Perukowiec

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:13, 06 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Jeszcze jeden kamyczek - a może kalina albo oczar - kwitnące zimą, kaliny pachną do tego...

raczej nieeee. Kwitną wczesną wiosną i nie są zimozielone.

Pszczelarnia napisał(a)
Janko, czytam i nie kombinowałabym za bardzo: mnie się ta rabata "przed" bardzo podobała (rozumiem, że poszukujesz i zmieniasz), dodałabym tylko bukszpana - żeby był strukturą łączącą (obok są 3 kulki) i pomysł z głogownikami super, jeśli tam jest wyjątkowo zacisznie. Konwalnik byłby pięknym wykończeniem.

Poszukuję, to prawda Niestety ta wersja "przed" zachwycała może z 2 tygodnie w czerwcu. Potem było zbyt zielono...
Myślałam tez o elementach buksowych - może skarpetki lizakom bym zrobiła?

Konwalnik u mnie zbytnio się rozłazi.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:27, 06 lut 2018

Do góry
Jeszcze jeden kamyczek - a może kalina albo oczar - kwitnące zimą, kaliny pachną do tego...
Ogród Nebel 19:40, 05 lut 2018

Do góry
Zima w tym roku u mnie jest wyjątkowo łagodna. Niemniej były takie dni, gdy spadł śnieg...i wtedy ptaki / kosy, sikorki, wróble/ bardzo chętnie zjadały owoce i nasiona z roślin, które znajdują się w moim ogrodzie.

Pomyślałam, że posadzę nieco więcej tego typu roślin w swoim ogrodzie.

Zwróciłam się z prośbą o podpowiedź do Danusi.

To jest ściąga

Dzika róża

Głóg

Golteria

Jarząb

Kalina koralowa

Ognik

Rokitnik

Danusiu, bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Znowu na wsi 16:14, 05 lut 2018

Do góry
Piękna ta kalina U mnie podobnie przysypało
Ogród w mieście-ogrodzie 15:08, 05 lut 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
I gdzie zima? Kalina dawn już kwitnie? U mnie ciągle w pąkach
W takie łagodne zimy to od grudnia udaje, że kwitnie. Porządnie zakwitnie w marcu

Fajnie pokazane z góry widać jak alejki między żywopłotkami przebiegają. Działka bardzo duża drzew dużo to i ptaków pewnie cała masa. Kalina świetna, nie mam takiej, mus nabyć Pachnie?
W przeciwieństwie do kalin kwitnących wiosną pachnie bardzo delikatnie, ale sam zapach jest podobny np. do zapachu k. angielskiej albo koreańskiej
Bawarka 16:48, 04 lut 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ładna ta kalina, może się skuszę, poradźcie.

Goniu, nie mam ani jednej kaliny, nie potrafie odpowiedziec na Twoje pytanie. Podziwiam je jednak w innych ogrodach, sa piekne, napewno gdybym miala wiekszy ogrod, to jakas odmiane zaprosilabym do siebie Moze zapytaj Danusi w Udany ogrod, ma kilka odmian i pieknie je prezentuje
Bawarka 16:44, 04 lut 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Obejrzałam dzisiaj moje. Stan mniej zaawansowany niż na przedostatnim zdjęciu. Natomiast kalina Dawn rwie się do rozkwitu. Planuję wyciąć kilka gałązek do wazonu. Taki eksperyment.

Jolu, az jestem ciekawa czy eksperyment sie udal, zajrze do Ciebie
Ogród w mieście-ogrodzie 08:50, 04 lut 2018

Do góry
Fajnie pokazane z góry widać jak alejki między żywopłotkami przebiegają. Działka bardzo duża drzew dużo to i ptaków pewnie cała masa. Kalina świetna, nie mam takiej, mus nabyć Pachnie?
Ogród w mieście-ogrodzie 08:22, 04 lut 2018

Do góry
I gdzie zima? Kalina dawn już kwitnie? U mnie ciągle w pąkach
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:06, 01 lut 2018

Do góry
Kalina

kolejni wędrowcy
Kiedyś będzie tu ogród 21:19, 31 sty 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie już wszystkie krzewy objedzone. Paź zachwycający!
Haniu u mnie tylko kalina uchowała pojedyncze kuleczki. Większość owocowych objedzona zanim dobrze dojrzały. Pomału będę się starać powiększać ilość naturalnej ptasiej stołówki.

Kuropatwy- część wleciała do ogrodu, część wylądowała przed siatką. Trochę trwało ale obcykały jak wejść...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies