Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

08:27, 01 cze 2018
Piękne sadzonki w rozmnażalniku i ile oszczędności
Patrzę na seslerię i fajnie wygląda, co to za odmiana i jaka duża rożnie?
Margerytka40 09:02, 01 cze 2018

MonikA napisał(a)
Piękne sadzonki w rozmnażalniku i ile oszczędności
Patrzę na seslerię i fajnie wygląda, co to za odmiana i jaka duża rożnie?

Muszę trochę ograniczac koszty bo inaczej ogród by mnie finansowo rozłożył na łopatki,trochę dłużej trwa przez to obsadzanie ale cierpliwie poczekam na efekt.
Sesleria to jesienna ,mam ją drugi rok i ciągle dzielę więc trudno mi na razie mówić o rozmiarach . Na wysokość chyba już większa nie będzie ,teraz starsze kępy mają 50-60 cm za to bardzo w obwodzie przerasta. W ubiegłym sezonie po dzieleniu to było parę źdźbeł a teraz już duże kępki.
Margerytka40 19:59, 02 cze 2018

Udało mi się przygotować na top top taki kawałek tej wielgaśnej rabaty między brzozami a trójkątny cyplem

Anda 20:02, 02 cze 2018

Niezle
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 20:16, 02 cze 2018

Może wydaje się,że niewiele ale od głazy do brzegu rabaty jest 2,80. Z tyłu za gałązek rosną dwa derenie Elegantissima,nie widać ich jeszcze zza tego kamiora. Wiem ,że to trudne dla nich miejsce ale póki co uparłam się na nie. Leję im wodę hektolitrami. Po prawej stronie głazu kalina Watanabe.Chciałam tam chyba jeszcze dosadzić kulki i myślałam o żółtej hakone Aureola i bodziszkach wspaniałych. I tak sobie myślę żeby zacząć już coś tam sadzić bo nim dojdę z przygotowaniem do końca ,czyli do cypelka to zarośnie mi to wszystko. Jak myślicie, dosadzić jeszcze jakieś kulki? Może być jeszcze przywrotnik ,runianka,nie wiem. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Margerytka40 20:25, 02 cze 2018

Do cienia mam jeszcze funkie różne tylko nie wiem jak to z tymi kulami by się komponowało.
Anda 20:29, 02 cze 2018

Funkie, kule i paprocie, tak oszczednie to widze Ewentualnie jakas kokoryczka jako pojedynczy wykrzyknik, zeby zbyt nudno nie bylo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 22:09, 02 cze 2018

Anda napisał(a)
Funkie, kule i paprocie, tak oszczednie to widze Ewentualnie jakas kokoryczka jako pojedynczy wykrzyknik, zeby zbyt nudno nie bylo.

Taki zestaw też przemknął mi przez myśl,nawet mam tam funkie już wsadzone takie limonkowe z białym później znajdę nazwę,nie wiem tylko co z paprociami ,mam te zwykłe paprocie ale obawiam się ,że one zbyt ekspansywne .
08:27, 03 cze 2018
Ale masz miejsca na rośliny
mrokasia 08:50, 03 cze 2018

O proszę, jaka robota wykonana. Nieźle. Zestaw kulki, hosty i paprocie fajny. Mogą być jeszcze bergenie. A co do paproci to przy Twoich areałach nie musisz się chyba obawiać ekspansywności ?
U mnie hosty porosły jak dzikie, w przyszłym roku będę musiała dzielić i szukać chętnych do wzięcia bo inaczej zarosną wszystko...