Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Igielnik 15:38, 08 lut 2018

Do góry
Październik w 2014 r. kolorowa jesień

kalina i dereń jadalny

trzmielina

Fotergilla

Perukowiec

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:13, 06 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Jeszcze jeden kamyczek - a może kalina albo oczar - kwitnące zimą, kaliny pachną do tego...

raczej nieeee. Kwitną wczesną wiosną i nie są zimozielone.

Pszczelarnia napisał(a)
Janko, czytam i nie kombinowałabym za bardzo: mnie się ta rabata "przed" bardzo podobała (rozumiem, że poszukujesz i zmieniasz), dodałabym tylko bukszpana - żeby był strukturą łączącą (obok są 3 kulki) i pomysł z głogownikami super, jeśli tam jest wyjątkowo zacisznie. Konwalnik byłby pięknym wykończeniem.

Poszukuję, to prawda Niestety ta wersja "przed" zachwycała może z 2 tygodnie w czerwcu. Potem było zbyt zielono...
Myślałam tez o elementach buksowych - może skarpetki lizakom bym zrobiła?

Konwalnik u mnie zbytnio się rozłazi.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:27, 06 lut 2018

Do góry
Jeszcze jeden kamyczek - a może kalina albo oczar - kwitnące zimą, kaliny pachną do tego...
Ogród Nebel 19:40, 05 lut 2018

Do góry
Zima w tym roku u mnie jest wyjątkowo łagodna. Niemniej były takie dni, gdy spadł śnieg...i wtedy ptaki / kosy, sikorki, wróble/ bardzo chętnie zjadały owoce i nasiona z roślin, które znajdują się w moim ogrodzie.

Pomyślałam, że posadzę nieco więcej tego typu roślin w swoim ogrodzie.

Zwróciłam się z prośbą o podpowiedź do Danusi.

To jest ściąga

Dzika róża

Głóg

Golteria

Jarząb

Kalina koralowa

Ognik

Rokitnik

Danusiu, bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Znowu na wsi 16:14, 05 lut 2018

Do góry
Piękna ta kalina U mnie podobnie przysypało
Ogród w mieście-ogrodzie 15:08, 05 lut 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
I gdzie zima? Kalina dawn już kwitnie? U mnie ciągle w pąkach
W takie łagodne zimy to od grudnia udaje, że kwitnie. Porządnie zakwitnie w marcu

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie pokazane z góry widać jak alejki między żywopłotkami przebiegają. Działka bardzo duża drzew dużo to i ptaków pewnie cała masa. Kalina świetna, nie mam takiej, mus nabyć Pachnie?
W przeciwieństwie do kalin kwitnących wiosną pachnie bardzo delikatnie, ale sam zapach jest podobny np. do zapachu k. angielskiej albo koreańskiej
Bawarka 16:48, 04 lut 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ładna ta kalina, może się skuszę, poradźcie.

Goniu, nie mam ani jednej kaliny, nie potrafie odpowiedziec na Twoje pytanie. Podziwiam je jednak w innych ogrodach, sa piekne, napewno gdybym miala wiekszy ogrod, to jakas odmiane zaprosilabym do siebie Moze zapytaj Danusi w Udany ogrod, ma kilka odmian i pieknie je prezentuje
Bawarka 16:44, 04 lut 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Obejrzałam dzisiaj moje. Stan mniej zaawansowany niż na przedostatnim zdjęciu. Natomiast kalina Dawn rwie się do rozkwitu. Planuję wyciąć kilka gałązek do wazonu. Taki eksperyment.

Jolu, az jestem ciekawa czy eksperyment sie udal, zajrze do Ciebie
Ogród w mieście-ogrodzie 08:50, 04 lut 2018

Do góry
Fajnie pokazane z góry widać jak alejki między żywopłotkami przebiegają. Działka bardzo duża drzew dużo to i ptaków pewnie cała masa. Kalina świetna, nie mam takiej, mus nabyć Pachnie?
Ogród w mieście-ogrodzie 08:22, 04 lut 2018

Do góry
I gdzie zima? Kalina dawn już kwitnie? U mnie ciągle w pąkach
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:06, 01 lut 2018

Do góry
Kalina

kolejni wędrowcy
Kiedyś będzie tu ogród 21:19, 31 sty 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie już wszystkie krzewy objedzone. Paź zachwycający!
Haniu u mnie tylko kalina uchowała pojedyncze kuleczki. Większość owocowych objedzona zanim dobrze dojrzały. Pomału będę się starać powiększać ilość naturalnej ptasiej stołówki.

Kuropatwy- część wleciała do ogrodu, część wylądowała przed siatką. Trochę trwało ale obcykały jak wejść...
Słoneczny Ogród 13:33, 31 sty 2018

Do góry
Ale także proponuje na wymianę sadzonki Winogrona - bardzo dobry słodki

Kalina koralowa Roseum - sadzonki i drugą odmiane oferuje kaliny o płaskich kwiatostanach baldachach (brak zdjęcia)

Bez lilak dubeltowy fioletowy

Kaktusy

Księżycowy... 12:21, 31 sty 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Wiesz jak jest, jesienią nie mam głowy do planowania, a zimą wszystko nabiera konkretów. Żeleźniak marzy mi się żółty, ktoś mi obiecał nasiona (hmmm, chyba Mira(?)), jak nie to zamówię sadzonki.
Z Twojej listy pierwiosnki mi też chodzą po głowie i jeszcze jedna kalina, jakaś z japońskich tym razem,bo lubię kaliny Za mną teraz jeszcze chodzą kukliki. Mam nowe nasadzenie jesienne z jednymi, ale już wiem, że chcę więcej.
Teraz to ja walczę z bólem zęba od niedzieli, wizytę mam dopiero jutro. Muszę jakoś dożyć

Kukliki kupiłam pomarańczowe, zwykłe - od razu podzieliłam do doniczek, a na jesieni posadziłam w warzywniku przy ścieżce.

Ból zęba - ostatni miałam 6 lat temu, na dodatek w ciąży i nie mogłam brać przeciwbólowych... od tego czasu robię systematyczne przeglądy, by uniknąć takiej traumy
Księżycowy... 11:56, 31 sty 2018

Do góry
Wiesz jak jest, jesienią nie mam głowy do planowania, a zimą wszystko nabiera konkretów. Żeleźniak marzy mi się żółty, ktoś mi obiecał nasiona (hmmm, chyba Mira(?)), jak nie to zamówię sadzonki.
Z Twojej listy pierwiosnki mi też chodzą po głowie i jeszcze jedna kalina, jakaś z japońskich tym razem,bo lubię kaliny Za mną teraz jeszcze chodzą kukliki. Mam nowe nasadzenie jesienne z jednymi, ale już wiem, że chcę więcej.
Teraz to ja walczę z bólem zęba od niedzieli, wizytę mam dopiero jutro. Muszę jakoś dożyć
Ogród w cieniu brzozy 11:57, 30 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

zapisałam, jak sądzisz jak w lutym wysieję i wystawię do ogrodu to będzie ok
coś mnie naszły myśli że luty da popalić, zauważyłam że jest na przemian z pogodą

kalina cud no cud taką sobie oglądam właśnie po drodze w czyimś ogrodzie

Ja również jeszcze co nieco dosieję, doniczki zadołowane nawet czekają, teraz jest cieplej, u nas już śniegu nie ma. Czytałam, że tak najczęściej rośliny potrzebują 2-4tyg. w temp. ok. 0st.C, są i takie co dłużej.

Pelargonia pachnąca ponoć różą.

Ogrodowe szaleństwo ... 22:22, 28 sty 2018

Do góry
Radziu, z tylu jest kalina sztywnolistna. To liściaste drzewko znów to jabłonka, ktora rodzi male jabłuszka ale smaczne. I dlatego jeszcze jest bo rozważałam usuniecie jej z działki. Swierk nie będzie duzy. Nie pamiętam jego nazwy ale jak odkopię doniczkę to będziemy wiedzieć więcej. Swierk jest zadolowany.
Ogród w mieście-ogrodzie 21:19, 28 sty 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Wszyscy mają cirmierniki wiec też musze sobie jakies sprawić

Mus! Cokolwiek kwitnie o tej porze cieszy byczo!
Oczary jakieś takie niemrawe na razie, kalina "Dawn" też na pół gwizdka, ale zawsze jakaś szczypta koloru jest:
Bawarka 11:50, 27 sty 2018

Do góry
Ładna ta kalina, może się skuszę, poradźcie.
Bawarka 11:21, 27 sty 2018

Do góry
Obejrzałam dzisiaj moje. Stan mniej zaawansowany niż na przedostatnim zdjęciu. Natomiast kalina Dawn rwie się do rozkwitu. Planuję wyciąć kilka gałązek do wazonu. Taki eksperyment.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies