Witam
jestem pod wrażeniem strony i forum oraz życzliwości i bezinteresownej pomocy jaką służą sobie nawzajem jego użytkownicy.
Nasza przygoda z ogrodem zaczęła się dwa lata temu, gdy wprowadziliśmy się do nowego domu, wokół mnóstwo gruzu, gliny i pyłu. Dom położony w górach, na dużym pochyleniu, w pobliżu lasu. My z mężem oboje blokowe dzieci i jak tu ogarnąć temat ogród? Zaczęliśmy od siania trawy i wyznaczeniu minimalnej przestrzeni dla rabat, bo w założeniu miał być ogród mało pracowity. Później okazało się, że trzeba było ryć tą trawę bo apetyt na rabaty rósł

Nie spodziewaliśmy się nawet, że czas spędzony w ogrodzie na sadzeniu, przycinaniu i obserwowanie efektów przyniesie nam tyle radości. Niestety nie wszystko wygląda tak różowo, czasu mało, praca, dwójka małych dzieci, których nie sposób spuścić z oka i które z radością wyrywają świeżo posadzono roślinki, albo sypią żwirek na rabaty gdy my próbujemy zbierać kamienie, które u nas rosną jak grzyby po deszczu

Nie wiedząc od czego zacząć zaczęliśmy od roślin, które dostaliśmy od znajomych z ich ogródków, to dobry pomysł na start aby obniżyć koszty, ale trudno wtedy trzymać się jakiś założeń albo stylu.
Moim marzeniem był ogród wiejski, a co wyszło t zobaczycie.
Niestety ciągle doświadczenie mamy małe, na roślinach i ich pielęgnacji słabo się znamy, ciągle podpytujemy mądrzejszych i czytamy internet,tak też trafiłam na Ogrodowisko.
Dosyć wodolejstwa, czas się odsłonić, więc z drżeniem serca zamieszczam zdjęcia. Będę wdzięczna za każdą nawet najbardziej krytyczną uwagę i radę.
Chyba najsłabszy punkt ogrodu wąska rabata przed wejściem jest tam kilka "dywaników", mieczyki, floksy, nagietki. Czy na takiej wąskiej rabacie 0,5m można zrobić coś ładnego? W waszych ogrodach przed wejściem widzę dużo wysokich iglaków czy też powinnam iść w tym kierunku czy może zostawić niską obsadę? Marzy mi się aby było kolorowo. Ostatecznie podjazd jeszcze nie gotowy można zmienić kształt rabaty
A co postawić przy ławce i stoliku obok drzwi wejściowych? U Pani Barbary widzę piękne hortensje. Podłoga i słupek będą w ciemnym kamieniu
Po wejściu przez bramę do środka po lewej stronie duża rabata założona zeszłej jesieni, jest tam wszystko co przywiozłam od kuzynki i kilka krzewów zakupionych, starałam się sadzić pasami albo półokręgami, są goździki, trochę małych skalniaków, hortensja biała i różowa, rododendron różowy, azalia czerwona, borówka amerykańska, sosenka, cis, wrzosy i wiele innych których nazw nie znam. Mam nadzieję, że jak trochę podrosną to będzie ciekawa naturalna (wiejska kompozycja), czy może jak się rozrosną to powstanie busz i chaos? Proszę o radę, dla lepszej orientacji zamieszczam zdjęcie z bliższa i jeszcze jedno z koszem na śmieci, który wygląda okropnie, ale nie mam pomysłu jak temu zaradzić, bo jak go obsadzę to odetnę sobie drogę do niego.
Widok z domu dokładnie z tarasu na już teraz budującego się sąsiada. W pierwszych planach nie chcieliśmy żywopłotu, był piękny widok na góry i las ale w obecnej sytuacji chciałabym zasłonić tą budowę, która mocno porosła polnym kwiatem ale jednak dekoracyjna nie jest. Mam duży problem z pomysłem, sprawę komplikuje skarpa a na górze tylko wąski pasek przy ogrodzeniu może 30cm. Brakuje mi róż w ogrodzie może to jest jakiś pomysł na pnącza na ogrodzeniu. Mam też do zagospodarowania dużo małych sadzonek sosenek ale to dopiero maleństwa.
i drugie zdjęcie trochę w lewo z widokiem na las ale deski też widać. Pod ogrodzeniem zasadzone są tylko 3 złote deszcze i brzoza która uschła, myśleliśmy że odpowiednio kształtowana w parasol da cień nad piaskownicą
sadzonki sosny
i zdjęcie w drugą stronę na dom i taras
Rabata na skarpie berberysy, irgi bukszpany i płożące zapomniałam nazwę (wybaczcie ale przyswojenie takie ilości nowych nazw jest dla mnie trudne) Schody mają być w kamieniu jak nie dokończone fragmenty elewacji. Czy powinniśmy coś dosadzić? Po prawej stronie schodów na samej górze przy wyjściu na taras zielnik, dalej w rabacie górnej barwinek na zmianę z rośliną o srebrnych liściach a w drugim rzędzie piwonie. W rabacie dolnej taki groch mydło i powidło, nie mam pomysłu. Przy słupach tarasowych chcieliśmy posadzić winorośl a pod tarasem przy wejściu do piwnicy zrobić gilla z wędzarnią.
rabata górna przy schodach
Miejsce na wiatę dla samochodów, po lewej na niewielkim wypłaszczeniu jeden mały bez i pewnie coś by się jeszcze przydało
A to lawenda przed wejściem