Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:02, 14 cze 2019

Do góry
Sylwia tak to szałwia. Kupiłam na targach dwa lata temu trzy sztuki. Ładna, zwarta. Dobrze się rozsiewa. Mam już kilka małych do przesadzenia. Wczoraj wreszcie popadało. Przeszły dwie burze. Jak na razie złodziei nie ma ale za to jest jelonek. Właściwie para i ich młode. Budując domy zabieramy im przestrzeń. Nieopodal budują nowy system przeciw burzowy. Cały pas traw, dzikiej natury zniknął bezpowrotnie. Biedactwa nie mają się gdzie schronić. Łowczy powiatowy nie wiem czy został powiadomiony. Boję się, że je zwyczajnie odstrzelą. Pod pretekstem nosicieli wścieklizny lub czymś podobnym. One widać zdrowe, piękne są.
Miejski ogród w wersji mini 07:09, 14 cze 2019

Do góry
Rzeczywiście nieciekawie to wygląda. Trawki oklapnięte i trzmieliny. Może jakiś korzeniowy szkodnik?

Śliczne pierwsze różyczki no i szałwia świetna.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:26, 13 cze 2019

Do góry
Piękne ostróżki O jelonku poczytałam i o złodziejch i maczetach
Co to za rózowe kwiecie powyżej przed cisami? Szałwia taka?
Skąpana w słońcu 22:20, 13 cze 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Rzeczywiście przecudna piwonia. U mnie szałwia niezbyt się spisuje,więc jako pojedyncz kępka ma szansę ucieszyć. A u Ciebie rośnie pięknie, rozmnażaj.
Za to u mnie wysiała się werbena hastata i to w takich zalanych warunkach że aż nie wierzyłam. Uwielbiam ją. A mam z nasion wysianą 2 lata temu. Ożanka u mnie też pierwszy rok będzie kwitła wysiana w zeszłym roku. A wogóle to czekam na liliowce

Ula, werbeny nie mam. Szałwie lubię i dokupiłam kolejne. Liliowce wypuszczają nóżki z pąkami kwitowymi.

Paganini

giardina

Bylinowa łąka 21:28, 13 cze 2019

Do góry
Szałwia super. Moją zjadły ślimaki

Zazdroszczę
Bylinowa łąka 21:18, 13 cze 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Tak rozkwitły bodziszki, w tym roku są wyjątkowo wysokie.

Szałwia samosiejka, jest okazalsza niż mamusia.

Cały czas pisałam,że to przetacznikowiec wirginijski, a tu zonk. Po kwiatostanach widać, że to przetacznikowiec syberyjski. Pojawił się już delikatny niebieski kolorek i charakterystycznie przegięte kwiatostany.

Ale piękne roślinki,Ty masz jakieś giganty te bodziszki i szałwie.
Takich bodziszkowi nie znam i nie mam.
Ale dwa inne , biały i rowy mam.Ale moje mniejsze.
I
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 20:13, 13 cze 2019

Do góry
Cudne peonie i róże a ta szałwia ma taki cudny intensywny kolor - łał.
Wzorowy warzywnik.
Miło się ogląda twój ogród. Krzesła fajne - ja też choruje na teakową ławkę ale cena mnie odstrasza.
Wrzucę ci coś na pryw co dostałam od Karoliny - może cię zainteresuje. Ja póki co nie skorzystałam bo mój budżet po wypadzie wakacyjnym trochę niedomaga. Ale zbieram i mam nadzieję że za jakiś czas wreszcie się uda
Buziaki!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:03, 13 cze 2019

Do góry
Balea napisał(a)

Pieknie to wyglada.
Moglabys mi powiedziec, w jakim odstepie sadzone sa te brzozy i czy sie koronamy stykaja?

I masz moze jakies zdjecie jak ta rabata z kwitnasym Karl F. wyglada? Niestety nigdzie nie moge jej u ciebie znalesc.

No i dziękuję znów, że jest O. Już wiem, gdzie posadź moich 5 trzcinnikow KF, między brzozami!
Pięknie to wygląda

Sesleria i szałwia oraz seleria i róże rabatowe to zawsze udany duet!

Cudnie!!!
Ogród Mirelli 12:23, 13 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Czytam, ze jednoroczne i się nie wysiewają ale może można nasiona samemu wiosna wysiac w pojemniki, albo pobrać sadzonki jesienią do domu....skoro w handlu sa to jakiś sposób na pozyskanie musi być

Pewnie tak, ale wiesz mi jakoś w sadzonki nie chcę się bawić. Wolę już nasiona wysiać
Bardzo krucha ta szałwia - zostały tylko 3 gałązki
Ogród w remoncie 10:07, 13 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Łany szałwiowo-kocimiętkowe oszałamiające

Kocimiętka jednak dłuzej kwitnie niż szałwia. Pierwsza zaczęła, teraz szałwie mam już do przycięcia, a kocimiętka dalej w najlepsze sobie kwitnie.

Wkurza mnie prawdę powiedziawszy, bo chciałabym ją przyciąć, bo strasznie mi się rozwaliła na rabacie

Ja myślę, że kocimiętka dobrze wygląda właśnie w dużej masie, posadzona dość gęsto. Mam tę samą jeszcze w innym miejscu jako pojedynczy akcent i co, zero efektu, prawie jej nie widać i placek
Ta frontowa zachwyca jeszcze z innego powodu. Siedzi na niej masa motyli, jak dochodzisz i one wszystkie do góry podlatują to jesteś w chmurze motylkowej. Cuuudowne wrażenie. Moja latorośl bez przerwy testuje ten efekt
Ogród w remoncie 09:34, 13 cze 2019

Do góry
Łany szałwiowo-kocimiętkowe oszałamiające

Kocimiętka jednak dłuzej kwitnie niż szałwia. Pierwsza zaczęła, teraz szałwie mam już do przycięcia, a kocimiętka dalej w najlepsze sobie kwitnie.

Wkurza mnie prawdę powiedziawszy, bo chciałabym ją przyciąć, bo strasznie mi się rozwaliła na rabacie
Ogród w remoncie 08:54, 13 cze 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To teraz jedyny widok z ulicy, ładny ale za mało.

Oj tam, oj tamprzynajmniej chwastów nie widać

MonikA napisał(a)
Pięknie, szałwia daje czadu

Tak, teraz czas szałwii i kocimiętki

mrokasia napisał(a)
Jezusie, a myślałam że ja mam dużo szałwii!!!
Przepiękne łany .

A ja jeszcze po drugiej stronie kolistego trawnika mam zaplanowany taki sam łan jako towarzystwo przedróżane

TAR napisał(a)

nooo, to juz wiesz ze musisz dosadzic

ta na zdjeciach przepiekna. szalwia to taka uniwersalna roslina. super wyglada w masie i super wyglada jako podsadzona z innymi krzewami.

Zgadzam się z Tobą Tarciu. Bardzo lubię szałwie za tą bezproblemowość a do tego są jeszcze w kolorach, które w ogrodzie uwielbiam

AniazUroczyska napisał(a)
U Ciebie taki szałwiowy szał- tylko podziwiać!! Asiu, jaka to odmiana i czy długo kwitnie?

Mam tu trzy odmiany New Dimension Rose, Compacta Deep blue i jeszcze swoją starą nn. Wszystkie fajnie kępkowo rosną, nie kładą się. Mają tam dużo słońca. Kwitną dość długo a po ścięciu zakwitną jeszcze raz.

Bogdzia napisał(a)
Asia gdzie sie podziewasz?

Mam ciężki czas, w pracy urlopy i personel ograniczony do minimum, tak źle to jeszcze nigdy nie było. Nie ma kto pracować. Padam na twarz i jeszcze te upały. Jak wrócę trochę zaglądam ale na pisanie to już nie mam siły. Życie Bożenko
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 13:09, 12 cze 2019

Do góry
po tulipanach nie ma śladu, szaleje szałwia
a lawenda zaraz pokaże co potrafi
Między polem, a lasem. 10:43, 12 cze 2019

Do góry
Nie mogę załapać kształtu tej rabaty, czy ona jest pasem po okręgu czy coś na kształt klina.
Od kształtu bym uzależniła plamy nasadzeń. Zwykła zabawa optyką.

I od razu mówię, że jestem zwolenniczką robienia rabat siedliskowych, tzn jesli rabata to na niej powinny być rosliny o takich samych upodobaniach, np. dla lubiącej sucho i ubogo seslerii najlepszym towarzystwem byłyby lubiące podobnie np.rozchodniki, szałwia, lawenda, perovskia, stipa... nadmiaru wilgoci i nawożenia nie lubią.

Tuje lubią wilgoć, miskanty także. Drzewka za 3 lata będą miały w pełni rozwinięty system korzeniowy i dadzą sobie radę bez pomocy.

Dlaczego piszę o doborze siedliskowym? Masz duży ogród, latania z podlewaniem i tak dużo.
Mieszanie upodobań stworzy i tobie i roslinom problem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 12 cze 2019

Do góry
Dopiszę jeszcze jakie rośliny tam obecnie rosną:
5 gatunków host nasadzone po 2-3szt.
10 trzmielin żółto-zielonych
10 trzmielin biało-zielonych
3 tawułki ciemno-różowe kwiaty
1 kokoryczka
2 serduszka białe i różowe kwiaty
2 kocimietki jasno i ciemno-niebieskie kwiaty
1 szałwia
14 szt lawedy w rzędzie
2 różaneczniki biały i różowy (małe jeszcze nie kwitły)
1 magnolia różowa (tez mała i jeszcze nie kwitła)
Kilkanascie bukszpanów
3 kosodrzewiny
3 derenie żółto-zielone liście
3 juki karolińskie
bergenia
10 tuji kulistych zielonych
3 tuje kuliste żółte
liliowce żołte i pomarańczowe kwiaty
Sadziec plamisty fioletowy
Berberysy żółte kuliste, czerwone i bordowe
Z drzewek - rośnie jeszcze
1 miłorząb
1 śliwa wiśniowa na pniu
1 wierzba Hakuro Nishiki
Czekają na posadzenie:
wiąz Wredei
wiąz drobnolistny (kolor lisci jak wredei, tylko gladkie)
grujecznik 0,80cm
miłorząb ok.100cm
klon palmowy 0,50cm czerwony
Przepraszam, że nie podaję oryginalnych nazw, ale ich nie pamiętam. Wiem, muszę ten temat nadrobić
Mam nadzieję,Pani Danusiu, że wyzna się Pani z tego. Przepraszam, za tak długie pytanie, ale chciałam podać jak najwiecej informacji. Jestem tu od niedawna i uczę się ale już pokochałam to miejsce , uwielbiam tu zaglądać, a zwłaszcza w Pani ogrody
Podmiejski ogródek 09:11, 12 cze 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

U mnie ML rosną w cieniu - słońce mają tylko rano, tak do 10. Ziemia kwaśna, stale wilgotna. Rosną bardzo ładnie od kilku lat. Dwa pierwsze sezony trochę marudziły.

Toszka, czy Ty piszesz to wszystko żeby mnie dodatkowo pognębić?
Gdzie nie spojrzę, tam wszystkie rośliny kwitną ładniej, wcześniej, dłużej od moich. Wczoraj widziałam że przetaczniki już kwitną, a moim jeszcze daleko
Szałwia różowa, która w zeszłym roku tak pięknie u mnie kwitła, w tym roku jakoś zupełnie nie może zastartować. Ogólnie masakra
Ogród w remoncie 07:20, 12 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tu jest szałwia. Nie przejmuj się bo jak masz rozpoznac roślinki po zdjeciu robionym z daleka?
Ogród w remoncie 07:10, 12 cze 2019

Do góry
Muszę na szkolenie do Was, bo póki co, to na zdjęciach wszystko wygląda dla mnie bardzo podobnie

Chociaż, czekaj, bo jak mi już powiedziałaś, to coś tam widzę, że szałwia trochę chyba ciemniejsza, ale dopatrzyłam się tego na jej wspólnym zdjęciu z kocimiętką

Ogród w remoncie 07:06, 12 cze 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
A ja myślałam, że to kocimiętka

Taka podobna mi się wydawała do zdjęć z poprzednich stron. Kurcze, trochę się trzeba podszkolić.

Jeśli chodzi o zdjecie które ja zacytowałam na początku tej strony to masz racje bo to jest kocimiętka ale dziewczyny chyba piszą o innym zdjeciu gdzie faktycznie jest szałwia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:05, 12 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A co tam za nią tak na fioletowo kwitło wtedy???

Sylwia, no właśnie nie wiem i ta niewiedza nie daje mi od roku spokoju
to fioletowe kwitło pięknie od maja do listopada, kupione jako "szałwia"... w miejscach gdzie w sezonie kupuję rośliny raczej nikt nie ma pojęcia co sprzedaje
ostatnio trafiłam na wypasione jeżówki po 7 zł, ale drążenie tematu pod kątem jakie to jeżówki skończyło się wnioskiem: "no, wieloletnie"
co do tego fioletowego, to podejrzewam, że mogła to być faktycznie jakaś jednoroczna szałwia bo w tym miejscu nic nie wschodzi i bardzo żałuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies