Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:03, 25 cze 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Już abstrahując od pięknej przemiany na pojałowcowej, to ja ciągle się wgapiam w te zabierające do kwitnienia juki!! LOve!

Rzeczywiście, ta rabata z jukami teraz super wygląda. Przyciąga wzrok od samej bramy . W ogóle fajnie się ułożyło - najpierw zwraca uwagę frontowa z szałwią, teraz szałwia przekwita i na pierwszy plan wysuwają się juki z lawendą .
W samym słońcu 13:39, 24 cze 2019

Do góry
Asiu, dziękuję Czyli fiolecik czy róz czy tez biel- wszystko bedzie pasowało do żółtego
Z długo kwitnących to szałwia, jeżówki, przecztaczniki są w tych kolorach co kojarze. Tą rabatę miałam zrobic na 10x1,5 m ale chyba skróce ja zeby dzieci mi nie biegały bo byłąby akurat do samego domku dzieciecego. To pewnie będzie miała z 7 metrów długości. To dwie juki wcisnąc tam bede musiała, chyba, że jedną sztukę oddam- jak myślicie?
Za drzwiami do ogrodu... 00:32, 24 cze 2019

Do góry
Szałwia z przywrotnikiem, bardzo lubię to połączenie

Ogród z koniczynką 23:14, 23 cze 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Ale dopieściłaś Eliso ten swój ogródek Widok z góry zachwyca.Szałwie teraz robią fajną robotę!Okolica ławeczki super!!! I gratulacje dla skrzatów z okazji nowego lokum

Trzeba było się przyłożyć, żeby wydostać to wszystko z tego zalanego bajzlu...a szałwia omszona to bardzo wdzięczna roślina...bezobsługowa prawie...jedynie po przekwitnięciu trzeba przyciąć,by zakwitła ponownie ok. sierpnia.
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 22:51, 23 cze 2019

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Skarpa przed domem nabiera mocy.

italic text

Ale masz ładną tę skarpę. Szałwia pięknie wygląda.
Biała słoneczna rabata 22:30, 23 cze 2019

Do góry
Dzień dobry wszystkim,
mam pytanie odnośnie "stanowiska słonecznego i suchego".
Przed domem, od strony południowej zakładam rabatę w kolorach biało-zielonych. W innej części ogrodu powstaje różowo-srebrna i żółto-czerwona. Stanowisko bardzo nasłonecznione, ale nie całkiem suche- rozkładamy linię kroplującą.
Z przodu są: konwalnik (już wiem, że to błąd- będzie przesadzony do cienia), dużo białych hiacyntów i tulipanów- pięknie zakwitły tej wiosny,
za nimi białe lilie, hortensje ogrodowe białe (nie pamiętam, które- Anabel albo inna), jukki i trochę zimozielonych, małych iglaków. Z tyłu stare gatunki róż od mojej mamy- szkoda było mi je wyrzucić, pięknie kwitną i jako jedyne są w kolorach różu, pomarańczowego i czerwonego.
Moje pytania i prośby o doradę:
1. Co posadzić pomiędzy różami, żeby nie zarastała mocno trawa?- chciałam coś z większymi liściami, tak jak funkie, ale słońce jest zbyt mocne na hosty. Wiem, że można wypełnić drobniejszymi kwiatami, typu szałwia, lawenda lub coś innego, ale wolałabym coś, co nie konkurowałoby z różami, ale raczej wypełniło miejsce między nimi,
2. Co posadzić zamiast konwalnika, aby po przekwitnięciu tulipanów i hiacyntów rozwinęły się ładne liście -byliny lub trawy? Myślałam o jakiejś odmianie trawy lub może białe niskie astry jesienne??? Mam tam na próbę trzy hosty Fire and Ice, ale myślę, że będzie jej ciężko i przesadzę ją na inną rabatę, z tyłu domu.

Załączam zdjęcia, choć kiepskie ujęcia i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Maria

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:16, 23 cze 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
co to za roslina ta pierwsza co przekwita czy to szałwia????

To przetacznikowiec Red Arrow

Rośnie na rondzie, wśród traw.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:01, 23 cze 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

I te starsze buczki
szałwia przekwita a jeżówki za momencik...
Kanciki nie zrobione ,bo upały a wieczorem komary strasznie tną

Przepiękny ogród, wciąż zachwycam się nim. Co to za buki?
Mój ogród pod lasem 14:34, 23 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Gosia, zdradź co tam posadziłaś.

Posadzilam smialka darniowego i molinie Edit cośtam , szałwie Carradone i tawule japońska, która mam zamiar w końcu skulkowac

Po drugiej stronie rogala w planach śmiałek z molinia , werbena i rozplenice z szałwia. Niektóre rośliny przenoszę z innych miejsc gdzie źle rosną stąd taki skład. Ale myślę, że będzie dobrze
Zostanie też miejsce na jakieś kwitnące nowe chciejstwa
Witam, i o radę pytam :-) 13:51, 23 cze 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Szałwia omączona. Piękna (moja ulubiona) ale jednoroczna niestety.

Dziękuje za identyfikacje

Jest piękna - to fakt, ale widze ze mszycę ją lubią.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:25, 23 cze 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Kasiu super że padało ale ... jak mówisz ostróżki połamane, szałwia leży ... Bardzo ładne kulki cisowe, może się skuszę bo ich nie mam jeszcze

Witaj Aniu, roślinki w końcu porządnie dostały pić, ostróżki muszę popalikować, ale jestem rozczarowana szałwią, jest jeszcze niewielka, a po deszczu niespecjalnie wygląda i co gorsza nie podniosła się. Może jej jednak nie służy moja ziemia..
Kulki cisowe są fajne i bezproblemowe. Mąż wiózł je dla mnie wracając z delegacji z drugiego końca Polski
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:15, 23 cze 2019

Do góry
Witaj Kasiu super że padało ale ... jak mówisz ostróżki połamane, szałwia leży ... Bardzo ładne kulki cisowe, może się skuszę bo ich nie mam jeszcze
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:43, 23 cze 2019

Do góry
Kropelki deszczu na liliowcach piękne co to za roslina ta pierwsza co przekwita czy to szałwia????
Witam, i o radę pytam :-) 23:17, 22 cze 2019

Do góry
magda19831 napisał(a)
Kupiłam dziś takie szałwie - niestety pan na straganie wiedział tylko ze to szałwia. Co to może być za odmiana?

Szałwia omączona. Piękna (moja ulubiona) ale jednoroczna niestety.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:44, 22 cze 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Jakie ty masz szałwie mega. Pierwszy raz jestem u Ciebie ale z wielką przyjemnością obejrzałam Twój ogród. Stipy, ostróżki - cudnie.
Zaskoczyłaś mnie, że nie masz ogrodzenia z przodu. Ja bym nie miała tyle odwagi. Mam beznadziejne ogrodzenie ale jakoś mi lepiej, że coś jest .

Hejka fajnie, że odwiedziłaś mój ogród. Byłam u Ciebie kiedyś. Dyskretnie nie pozostawiając komentarza
W tym sezonie przyznam też, że ostróżki poszybowały a szałwie rozrosły się do mega rozmiarów. Szałwia to odmiana Deep Blue kompaktowa.
Przed ogródek to była taka zmora. Nic nie przychodziło mi sensownego do głowy. Wjazd do garażu ma 5,5 metra w dodatku pod górkę. Miejsca na bramę przesuwaną za mało. Stwierdziłam, ze najlepiej będzie jak posadzę cisy i zrobię z niego żywopłot. Dojdzie jeszcze murek. Inspiracją był jeden z odcinków Mai w ogrodzie.
Ogrodowy song 22:31, 21 cze 2019

Do góry
kaz742011 napisał(a)
U mnie też szałwia jest w szałwiowym kolorze .

I słusznie
Mus owocowy w miejskiej dżungli 15:16, 21 cze 2019

Do góry
Kolorystycznie pasują i to bardzo! Ale szałwia chyba potrzebuje trochę więcej słońca niż hosty.
Ogrodowy song 22:37, 20 cze 2019

Do góry
U mnie też szałwia jest w szałwiowym kolorze .
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:31, 20 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Knautia, szałwia i LO

Foteczki pooglądałam i powzdychałam

Do knautii szczególnie, bo nie chciała u mnie wzejść...
A może ją wypieliłam...? Sama nie wiem.

A szkoda, bo tyle miałam nasionek od Ciebie.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:28, 20 cze 2019

Do góry
Knautia, szałwia i LO

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies