Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 18:16, 02 cze 2020

Do góry
I jeszcze dwa pytania- może ktoś zna na nie odpowiedzi:
1- rok temu posadzilam duze brzozy doorenbos i teraz czesciowo tylko mają listki- czy mozna je przyciąć dla wzmocnienia czy cieciem zrobię im tylko krzywde?
2- choina kanadyjska wypiscola przyrosty a teraz zaczyna mi brązowieć- czy to normalne czy cos jej jest? (choina na zywoplot)

Ogród pod lasem 13:59, 02 cze 2020

Do góry
No patrz, nawet nie wiedziałam, że brzozy też mają swoje szkodniki. Całe szczęście u mnie same dzikusy, którym nic nie rzutuje...
Tajemniczy Ogród 13:58, 02 cze 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

coś czuję, że osobiście przyjadę im się przyjrzeć

Jeśli to miałoby wpłynąć na Twoją decyzję Ale brzozy są przepiękne!
Ogród pod lasem 13:57, 02 cze 2020

Do góry
April napisał(a)

Gosiek, ja właśnie pryskałam bo takie małe gąsienniczki się pojawiły. Ok 1 cm, zielone. Żrą brzozy, parzydła, orliki-liście do zera i kokoryczki. Są niesamowicie żarłoczne.
te gasieniczki na brzozach to pewnie płasty brzozowce, walcze z nimi juz 3 rok, maja dwa rzuty czerwiec i lipiec. zzeraja same blaszki. u mnie juz nie jest duzo ale profilaktycznie tez podlewam. psikam polysectem. wczoraj przyuwazylam na Gracilisach i na Doorenbosach. Wyrzuce w diably te Doorenbos, na zwyklych nigdy nie zerowaly tylko na te sie uparły
Tajemniczy Ogród 13:46, 02 cze 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Brzozy Golden Treasure (buźka dla Asi Makadamii, są piękne)
[/img]

coś czuję, że osobiście przyjadę im się przyjrzeć
Ogród pod lasem 13:36, 02 cze 2020

Do góry
April napisał(a)

Gosiek, ja właśnie pryskałam bo takie małe gąsienniczki się pojawiły. Ok 1 cm, zielone. Żrą brzozy, parzydła, orliki-liście do zera i kokoryczki. Są niesamowicie żarłoczne.

Jakąś gąsienniczkę zieloną widziałam już nie wiem na czym? Kto może nadążyć za tymi pożeraczami. Ptaków więcej trzeba
Ogród pod lasem 13:32, 02 cze 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Coś też mi zżerało brunerę ale to raczej nie ślimaki

Tajemniczy Ogród 12:04, 02 cze 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
No jesteś! Ale fotek to coś mało. A sama się przyznajesz, żeś dużo posadziła. To pokazuj .

Wiesz jak jest, ta nowa część jeszcze świeci przede wszystkim...chwastami,zdecydowanie bardziej podoba mi się, narazie, stara część, ale proszę, proszę:
Brzozy Golden Treasure (buźka dla Asi Makadamii, są piękne)

Przy misie coś tam zaczyna wyglądać, próbuję szybko zazielenić ten beton:

Widok na to miejsce z tarasu (misa stoi na lewo od tych szarych krzesełek):

Kasya prosiła mnie o fotki warzywnika, a on cały czas niewyględny Pierwsze pomidory, cukinie i ogórki mi zmarzły, na szczęście Aprilek poratował mnie swoimi sadzonkami pomidorów:

Przedziwny Ogród 21:33, 01 cze 2020

Do góry
Witaj Agatko, jestem tu z rewizytą Byłam u Ciebie już wcześniej, zanim się zarejestrowałam na forum. Cudowny masz ten swój ogródek, wygląda na bardzo duży. Niezmiennie zachwycają mnie brzozy, ale trochę się ich boję.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:06, 01 cze 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Madzia co ja widzę, masz derenia Venus? Jakie kwiaty!!!
Gdzieś ty go dorwała? Moje marzenie. Bozga (Hortensjada) pisze, że ogromny rośnie, będziesz przesadzać
Co z ta brzózką po prawej na drugiej fotce? Śpi jeszcze czy tak zdjęcie zrobione, że listków nie widać? Stresują mnie moje brzozy, stad mam taki radar w oczach

Iwonka nie wiem jakiego mam derenia kupowałam bez nazwy malusi patyczek
przyjedź do mnie ,to pojedziemy do szkółki ,w której kupowałam

i nie będę go przesadzać ,bo nawet jeśli ,to jest Venus -to ma dość miejsca tamto zdjęcie przekłamuje odległości
on jest pomiędzy brzozami ,ale wysunięty ponad metr do przodu ,na szerokość też ma sporo miejsca -najwyżej będę byliny zabierać

widoczek od derenia do klona

brzózka jest nowa -wymieniona -bo poprzedniczka mi padła ,a ta właśnie jakoś dziwnie wygląda -na razie te listeczki ma takie małe -sama nie wiem ,czy się przyjmie ( kopana z gruntu ) …..oby nie ...

muszę zebrać nasionka z tego łubinu -kolor ma niesamowity

Buziaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:38, 01 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przejrzałam orliki i ty piszesz i pytasz czy to twoje?
Przecież u mnie takie same. Jednego nie mam tego bordowego.

Poza tym pięknie, oczko czyściuteńka woda. U mnie też irysy żółte kwitna. Trochę przedobrzyć bo ktoś mi poradził, ze mogą rosnąć na gl nawet 60 cm a to nie prawda. Gniją liście i musiałam je w zeszłym tygodniu oberwać i dać wyżej. Teraz jest dobrze dochodzą do siebie.

Brzozy szybko rosną wiem jak sadziłam i jak urosły. Moje już cięte szpice bo nie chciałam bardzo wysokich. Dobrze im to zrobiło zagęściły się górą.

Trzymajmy kciuki za nasze łąki kwietne oby tak pięknie wyglądały jak ta co sfociłam. Trzeba wysokie rośliny wysadzać na boki tak robili na tym osiedlu. Np. widzę że wszystkie ślazy rosną przy samym plotku.

Pozdrawiam

Moje łąki wysokie rosną, za żyzna ziemia dla nich Wszystko bym musiała przesadzić to nie miałoby sensuCzekam na ta przy donicy bo ta przed chata to nie wiem czy nie muszę skosić teraz, bardzo leży.
Ogród z wilkiem zamkn. 00:03, 01 cze 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Madzia co ja widzę, masz derenia Venus? Jakie kwiaty!!!
Gdzieś ty go dorwała? Moje marzenie. Bozga (Hortensjada) pisze, że ogromny rośnie, będziesz przesadzać
Co z ta brzózką po prawej na drugiej fotce? Śpi jeszcze czy tak zdjęcie zrobione, że listków nie widać? Stresują mnie moje brzozy, stad mam taki radar w oczach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 31 maj 2020

Do góry
Przejrzałam orliki i ty piszesz i pytasz czy to twoje?
Przecież u mnie takie same. Jednego nie mam tego bordowego.

Poza tym pięknie, oczko czyściuteńka woda. U mnie też irysy żółte kwitna. Trochę przedobrzyć bo ktoś mi poradził, ze mogą rosnąć na gl nawet 60 cm a to nie prawda. Gniją liście i musiałam je w zeszłym tygodniu oberwać i dać wyżej. Teraz jest dobrze dochodzą do siebie.

Brzozy szybko rosną wiem jak sadziłam i jak urosły. Moje już cięte szpice bo nie chciałam bardzo wysokich. Dobrze im to zrobiło zagęściły się górą.

Trzymajmy kciuki za nasze łąki kwietne oby tak pięknie wyglądały jak ta co sfociłam. Trzeba wysokie rośliny wysadzać na boki tak robili na tym osiedlu. Np. widzę że wszystkie ślazy rosną przy samym plotku.

Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 22:18, 31 maj 2020

Do góry
W drugim ogrodzie masz brzozy sosny.
jak nic pięknie będzie tam wyglądał ogród lesny.
Bluszcz pusć na sosny, do tego posadź hosty , tawułki, hakonki będzie miodzio, ja uwielbiam lesny klimat.

Kuklik Ci sie ładnie rozsiał malutkie a juz kwitną.
W Kruklandii 12:18, 31 maj 2020

Do góry
Dzisiaj wieje bardziej niż wczoraj.
Brzozy liście tracą...
Ogród pod lasem 10:52, 30 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja od zeszłego roku kombinuję jak jej cichcem podprowadzić ten ogród . Ty masz możliwość wyciąć drzewa by zyskać więcej światła. Ja cienia tak szybko nie wyprodukuję...

Eeee tam, brzozy ruszą migiem, buk to samo, zaraz będzie busz.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:22, 29 maj 2020

Do góry
effka napisał(a)

No i musiałam wszystkie fotki zbiorczo zacytować. Jakie ty masz widoki, takie tło to mega wartość dodana do ogrodu.
Piękne, te brzozy, czochy, trawki ect. Bardzo konsekwentny ogród i minimalistyczny, super!

Ewuś, no dziękuję Ci bardzo
Bardzo mnie podbudowują takie opinie!
Blaski i cienie nowego życia 16:25, 29 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak sobie myślę czy nie za blisko dwie tak mocno kolorystyczne rośliny, ten buk i perukowiec, jakoś tak mi się widzi, że jeśli już to nie dwie, a trzy lepiej by wyglądały, albo czymś jeszcze powtórzyć ten kolorowy akcent na rabacie. Co ma być przed tymi hortensjami po prawej?

[i]Chyba ten pomysł z perukowcem wyleci. Przed tymi drugimi hortensjami może być wszystko, berbersy też choć nie lubię tych kolców.To się ułoży.[/i]

Może by dać berberysy admiracion, albo bagatell.

Co to jest Z ?

Z to jest Zebrinus

Brzozy w dalszej kolejności na rabacie zostają?

Narazie tak, z powodu braku koparki. Usunęłabym je razem z Giganteusem z tyłu.....kiedyś może to nastąpi. Dlatego narazie przycięte.

Ambrowiec między bukiem, a brzozami jakoś mi nie siadł. Prędzej bym grujecznika dała, buk, perukowiec, grujecznik, brzozy kolory różne, ale choć liść podobnych rozmiarów i zbliżony kształtem bardziej niż ambrowiec. Nie wiem uczciwie rzecz ujmując to jakoś mi do Twojego ogrodu bardziej pasują jabłonki rajskie. Może nie byka i resztę tylko trzy rajskie jabłonki? Wtedy by nawet każda inna mogła być i do brzóz mi pasują też i ciąć byś nie musiała.

Jabłoni mam 4 i nie chcę więcej. Może jak ambrowiec nie pasi to pomysł na 3 buki kolumnowe: dwa bordowe i jeden złoty?????. Raczej nie patrz żeby do brzóz pasowało raczej jakby ich nie było

Sylwia, pisałam w tekście odpowiedzi bo dużo tematów. Pogrubiłam.

A czytałaś że Danusia radzi jodłę koreańską. I co do niej pasuje. Buki i Rodek duży? Ale dla rodka za dużo słońca. Rzeczywiście trudny temat.

Blaski i cienie nowego życia 16:07, 29 maj 2020

Do góry
Tak sobie myślę czy nie za blisko dwie tak mocno kolorystyczne rośliny, ten buk i perukowiec, jakoś tak mi się widzi, że jeśli już to nie dwie, a trzy lepiej by wyglądały, albo czymś jeszcze powtórzyć ten kolorowy akcent na rabacie. Co ma być przed tymi hortensjami po prawej? Może by dać berberysy admiracion, albo bagatell. Co to jest Z ? Brzozy w dalszej kolejności na rabacie zostają?
Ambrowiec między bukiem, a brzozami jakoś mi nie siadł. Prędzej bym grujecznika dała, buk, perukowiec, grujecznik, brzozy kolory różne, ale choć liść podobnych rozmiarów i zbliżony kształtem bardziej niż ambrowiec. Nie wiem uczciwie rzecz ujmując to jakoś mi do Twojego ogrodu bardziej pasują jabłonki rajskie. Może nie byka i resztę tylko trzy rajskie jabłonki? Wtedy by nawet każda inna mogła być i do brzóz mi pasują też i ciąć byś nie musiała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies