Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mała działka - wielkie nadzieje 21:03, 25 cze 2019

Do góry
Śliczne róże i byliny Lilie mają piękny kolor Stipy rzeczywiście dorodne A liatry ogromniaste

Super Aniu, mam nadzieję, że rośliny sprawiają Ci radość
Mój ogrodowy pamiętnik 19:50, 25 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aha to jeżówki sa.A lilii białych tez jest dużo.
To może je posadź.Ja lilie kocham.
Ale nic, nic,,, dojrzewaj

Na przodzie jeżówki są i hakonki. Hakonki to żelazna, obowiązkowa pozycja ogrodowa . Nad liliami będę nadal myśleć.
Ogródkowe perypetie:) 15:08, 25 cze 2019

Do góry
Przepięknie Cudny ogród i śliczne zdjęcia. Jak dobrze że wiosną posadziłam lilie. Twoje są fantastyczne. O różach już nawet nie wspominam. Ogród jak cukiereczek
Mój ogrodowy pamiętnik 14:51, 25 cze 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

6 jeżówek mam z przodu tyle, że kolor od czapy bo pomarańczowe i jeszcze nie kwitną. Ale szkoda mi je było wyrzucić a skoro było miejsce to je posadziłam. Może kiedyś je zmienię. Albo zamienię na inny kolor i dosadzę więcej. Będę myśleć przez zimę . Lilie są przepiękne ale jakoś mi się nie widzą w moim ogrodzie. Może muszę do nich dojrzeć. Zawsze marzyły mi się białe lilie.

Aha to jeżówki sa.A lilii białych tez jest dużo.
To może je posadź.Ja lilie kocham.
Ale nic, nic,,, dojrzewaj
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:30, 25 cze 2019

Do góry

morze liliowców

lilie od babci z gór
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:59, 25 cze 2019

Do góry
April napisał(a)
Te różowe przetaczniki są urocze
A liliowiec to jaka ma na imię? Pasowałby mi taki na moją zachodnią, jak już lilie przekwitną. Liliowiec pewnie dłużej by pociągnął.

Te przetaczniczki podpatrzyłam u Kasi CS .
A liliowca dostałam w zeszłym roku od Łucji - ona pewnie wie jak ma na imię .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:25, 25 cze 2019

Do góry
Te różowe przetaczniki są urocze
A liliowiec to jaka ma na imię? Pasowałby mi taki na moją zachodnią, jak już lilie przekwitną. Liliowiec pewnie dłużej by pociągnął.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:13, 24 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja może lilii dodałabym.Albo i jeżówek jeszcze
Tuwalki śliczne

6 jeżówek mam z przodu tyle, że kolor od czapy bo pomarańczowe i jeszcze nie kwitną. Ale szkoda mi je było wyrzucić a skoro było miejsce to je posadziłam. Może kiedyś je zmienię. Albo zamienię na inny kolor i dosadzę więcej. Będę myśleć przez zimę . Lilie są przepiękne ale jakoś mi się nie widzą w moim ogrodzie. Może muszę do nich dojrzeć. Zawsze marzyły mi się białe lilie.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:56, 24 cze 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu faktycznie motyl żadko spotykany i piękny. Liliowce zaczynają u ciebie pokaz. A to znad stawu to też liliowiec?

Tak właśnie wyczytałam,ze jest pod ochrona.I żyje przy lasach.Ale ładny motylek
Liliowce zaczynają.A z nad stawu to Trójsklepka szerokolistna

Róże Rosomane Janon, Leonardo da Vinci i Rhapsody in Blue.
I jeszcze lilie. i nawet liliowiec tam jest i jakaś jeżówka .
Ale te jeszcze nie kwitną

Moja działka na Dębowym Lesie 20:49, 24 cze 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Mojej gipsówki zakupionej w tamtym roku nie widzę ,chyba nie przezimowała A twoja chyba już zaczyna kwitnąć?

Moja juz kilka lat zimuje dobrze.A ta zwykła przesądzałam i trochę odchorowała.Ale żyje.Ale kwitnac może później.

Lilie sw.Antoniego, czy tez sw.Jozefa .
Mam je w dwóch miejscach.
Edenka
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:19, 23 cze 2019

Do góry
A tu jak dotarłam to się czułam tak mega magicznie - bo jest bardzo bajkowo przez tą bramkę - zresztą i fajnie pomyślana nawierzchnia i rabata obok ekstra zaprojektowana - niedługo tam wybuchną lilie

W ogródku emerytki 23:16, 23 cze 2019

Do góry
Nie wiadomo na co patrzeć w Twoim ogrodzie Kwitnące kaktusy, mnóstwo roślin i kwiatów, o istnieniu których nie miałam pojęcia, piękne lilie i jeszcze do tego Barcelona

Dziękuję, za wspólny pierwszy roczek i czekam na dalsze niespodzianki.
Biała słoneczna rabata 22:30, 23 cze 2019

Do góry
Dzień dobry wszystkim,
mam pytanie odnośnie "stanowiska słonecznego i suchego".
Przed domem, od strony południowej zakładam rabatę w kolorach biało-zielonych. W innej części ogrodu powstaje różowo-srebrna i żółto-czerwona. Stanowisko bardzo nasłonecznione, ale nie całkiem suche- rozkładamy linię kroplującą.
Z przodu są: konwalnik (już wiem, że to błąd- będzie przesadzony do cienia), dużo białych hiacyntów i tulipanów- pięknie zakwitły tej wiosny,
za nimi białe lilie, hortensje ogrodowe białe (nie pamiętam, które- Anabel albo inna), jukki i trochę zimozielonych, małych iglaków. Z tyłu stare gatunki róż od mojej mamy- szkoda było mi je wyrzucić, pięknie kwitną i jako jedyne są w kolorach różu, pomarańczowego i czerwonego.
Moje pytania i prośby o doradę:
1. Co posadzić pomiędzy różami, żeby nie zarastała mocno trawa?- chciałam coś z większymi liściami, tak jak funkie, ale słońce jest zbyt mocne na hosty. Wiem, że można wypełnić drobniejszymi kwiatami, typu szałwia, lawenda lub coś innego, ale wolałabym coś, co nie konkurowałoby z różami, ale raczej wypełniło miejsce między nimi,
2. Co posadzić zamiast konwalnika, aby po przekwitnięciu tulipanów i hiacyntów rozwinęły się ładne liście -byliny lub trawy? Myślałam o jakiejś odmianie trawy lub może białe niskie astry jesienne??? Mam tam na próbę trzy hosty Fire and Ice, ale myślę, że będzie jej ciężko i przesadzę ją na inną rabatę, z tyłu domu.

Załączam zdjęcia, choć kiepskie ujęcia i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Maria

W ogródku emerytki 13:43, 23 cze 2019

Do góry
Zaczynają następne lilie.

To jest pnąca petunia, nasionka dostałam od Wioli Violaskom i tylko jedno wykiełkowało, ale mam

Zniknęły rude doniczki ze skalniakami
Teraz mają nowe mieszkanka, efekt wizyty na strychu
Miał być włocławek, ale przypomniałam sobie, że mi się potłukł, został tylko świecznik i wazon, a te się nie nadawały.

Mój ogród pod lasem 22:29, 22 cze 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Nie bardzo, one mają ciemny, nasycony kolor.

Dzięki

Będę reklamować, hosty i lilie też mi się nie zgadzają
...uDany ogród 21:41, 22 cze 2019

Do góry
TAR napisał(a)
i u mnie pelno robali, cos zzera mi jarzaba, dzis wieczorem pryskam. na liliach poskrzypka, lilie po kwitnieniu wywalam, nawet kruszyny zaatakowane jakims bialym cholerstwem, wyglada na mszyce kapusciana, dzis opryskam, to samo modrzewie - mszyca, buki - zdobniczka i tabuny mrowek. do tego cos objada liscie hortek i te zielone wstretne pasikoniki żreja wszystko jak leci.
z plusow, wyległy sie ostatnie ptaszki w palibinie. 6 maluszkow.w sumie w naszych drzewkach ogrodowych wykluło sie ok. 14 ptakow. Do tego kazda budka lęgowa byla zasiedlona. liczac po przynajmniej 3-4 ptaszki na budke bedzie ze 35 mlodych. w kilku budkach byly podwojne lęgi. Czyli nasze dzialania przyczynily sie do wzbogacenia populacji ptakow o ok. 40 do 50 sztuk. w sumie maly sukces

Dana mimo suszy i tak ogrod przepiekny

My mieliśmy dzisiaj popryskać na mszyce, ale popadało i nic z tego, ale cieszę się z każdej kropli deszczu. Na świerkach mam jakiegoś grzyba też muszę się z tym rozprawić. Może po niedzieli się uda

Super, że taką wylęgarnię miałaś u mnie tylko sikorki i wróble, ale zawsze coś

Dziękuję, jak na to że nie podlewam nie jest źle Tylko woła o czyszczenie...
...uDany ogród 21:31, 22 cze 2019

Do góry
i u mnie pelno robali, cos zzera mi jarzaba, dzis wieczorem pryskam. na liliach poskrzypka, lilie po kwitnieniu wywalam, nawet kruszyny zaatakowane jakims bialym cholerstwem, wyglada na mszyce kapusciana, dzis opryskam, to samo modrzewie - mszyca, buki - zdobniczka i tabuny mrowek. do tego cos objada liscie hortek i te zielone wstretne pasikoniki żreja wszystko jak leci.
z plusow, wyległy sie ostatnie ptaszki w palibinie. 6 maluszkow.w sumie w naszych drzewkach ogrodowych wykluło sie ok. 14 ptakow. Do tego kazda budka lęgowa byla zasiedlona. liczac po przynajmniej 3-4 ptaszki na budke bedzie ze 35 mlodych. w kilku budkach byly podwojne lęgi. Czyli nasze dzialania przyczynily sie do wzbogacenia populacji ptakow o ok. 40 do 50 sztuk. w sumie maly sukces

Dana mimo suszy i tak ogrod przepiekny
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 17:23, 22 cze 2019

Do góry

Dzień dobry wszystkim,
mam pytanie związane z wątkiem "stanowiska słonecznego i suchego".
Przed domem, od strony południowej zakładam rabatę w kolorach biało-zielonych. W innej części ogrodu powstaje różowo-srebrna i żółto-czerwona. Stanowisko bardzo nasłonecznione, ale nie całkiem suche- rozkładamy linię kroplującą.
Z przodu są: konwalnik (błąd- będzie przesadzony do cienia), dużo białych hiacyntów i tulipanów- pięknie zakwitły,
za nimi białe lilie, hortensje ogrodowe białe (nie pamiętam które- Anabel albo inna), jukki i trochę zimozielonych, małych iglaków. Z tyłu stare gatunki róż od mojej mamy- szkoda było mi je wyrzucić, pięknie kwitną i jako jedyne są w kolorach różu, pomarańczowego i czerwonego.
Moje pytania i prośby o doradę:
1. Co posadzić pomiędzy różami, żeby nie zarastała mocno trawa?- chciałam coś z większymi liściami, tak jak funkie, ale słońce jest zbyt mocne.
2. Co posadzić zamiast konwalnika, aby po przekwitnięciu tulipanów i hiacyntów rozwinęły się ładne liście -byliny lub trawy? Myślałam o jakiejś odmianie trawy lub może białe niskie astry jesienne??? Mam tam na próbę trzy hosty Fire and Ice, ale myślę, że będzie jej ciężko i przesadzę ją na inną rabatę, z tyłu domu.

Załączam zdjęcia, choć kiepskie ujęcia i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Maria

Za drzwiami do ogrodu... 01:36, 22 cze 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ale te róże dają czadu jak róże przekwitną to nadal będzie romantycznie ... potem na pierwszy plan wejdą hortensje? czy może jakieś inne kwiaty np. jeżówki czy rozchodniki?

Aniu różyczki jedne przekwitają,inne się jeszcze rozkręcają
Jeżówki już też zaczęły,za chwilę lilie i liliowce,choć tych nie mam za wieleJa czekam teraz na liatry!I oczywiście na hortensje...i dalie
Pashmina teraz chyba najpiękniejsza

W ogródku emerytki 23:03, 21 cze 2019

Do góry
Zaczyna kwitnąć krwawnik Terracotta, a na nim jakiś robak / wróg, czy przyjaciel? /

Pierwsza lwia paszcza z nasion i kremowe lilie.

To maleńka lilia od Eli Nowalijki, jest cudna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies