Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Akwarela w ogrodzie:) 10:29, 06 kwi 2018

Do góry

Wczorajszy dzień poświęcony na jukową rabatę. Nie lubię brabantów, jednak wszystko lepsze niż ten paskudny mur, mam nadzieję że tuje szybko go zasłonią. Będzie trochę pracy przy cięciu, ale przynajmniej będzie zielono. Mój ogród jest ponad metr niżej niż pozostała część posesji. Póki co nie mam porządnego zejścia, jest tylko kładka dla taczki. Póki co tak musi zostać, czeka mnie jeszcze w tym roku nawiezienie ziemi do zasypania nieszczęsnego dołka i żwiru na alejki. Potem dopiero będzie można myśleć o schodkach. Przy wejściu posadziłam wiśnię Kiku shidare zakura, będzie witać pięknym kwieciem, u jej stópek w kamiennym kręgu przysiadł żagwin. I tylko ciągle mam taką myśl, że wy pokazujecie piękne ogrody a ja bałagan. Ale to nic, powoli zaczyna się klarować.
Kiedyś będzie tu ogród 10:17, 06 kwi 2018

Do góry
Małgosiu mnie te 'zwykłe' piwonie wkurzały bo kwitły tydzień-dwa, a później masa liściorów które u mnie zawsze chorowały. Zimą pustka. Drzewiaste jak dla mnie są cudne cały rok, bo i zimą tworzą strukturę ogrodu. Kwitną jak dobrze pamiętam po ok 5 latach (Mariusz jak cos pokręciłam to krzycz). Ta większa siewka być może zakwitnie w tym roku. Na kwiaty reszty maluchów mus poczekać. Ale ogromnie się z nich cieszę.

Mirkowy ogród (początki) 10:11, 06 kwi 2018

Do góry
Foto werbeny dla Moniki.
Po tygodniu już widoczna. Jak będziesz siała to nasionek nie przysypuj ziemią.
Ogród z rzeźbą 10:10, 06 kwi 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Jolanka jak na razie to jak co roku nie mogę uwierzyć, że tak będzie (mam nadzieję)! Starych "kotletów" nie będę wklejać.

Ale z nowości to taka zajawka moich nowych donic:

Na zdjęciu wyglądają niebiesko, ale w rzeczywistości są w kolorze morskiej zieleni

Idealne ale może jednak nie za ławką? (Tak, wiem, że to już wiesz). Jaką mają wysokość? Piękne jak amfory.

I pasują do Rzeźby. I jeszcze woda będzie - piękny wysmakowany ogród!
Ogrodowe kreacje 10:08, 06 kwi 2018

Do góry

1. Dereń biały Sibirica Variegata
2. Hortensja bukietowa - zobaczymy jakie ukorzenię hahahha
3. Rozplenica japońska
4. Macierzanka piaskowa - tutaj pojawia się problem, bo miałam porobić sadzonki, ale mi wymarzła, muszę niestety dokupić
5. Miskant chiński Grosse Fontane
6. Miskant zebrinus
7. Rudbekia
8. Jabłoń ozdobna, a za nią rozchodnik okazały
9. Trzmielina fortunei
10. Rosnący już kasztanowiec
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:04, 06 kwi 2018

Do góry
Bo jeden z naszych kolegow postanowil im pomoc i wzial kilka w rece, by ustawic w szerego. Po kilku minutach dostal dosc powaznej wysypki na dloniach.

niedlugo bedzie rabarbar
Ukojenie 09:42, 06 kwi 2018

Do góry
U mnie dzis takie obrazki:

Leniuchujemy sobie
Hmmmm...
Po wczorajszych moich problemach z katarem nie ma sladu chociaz nie bralam zadnych lekarstw... Zaczynam sie obawiac, ze cos w pracy bardzo mnie uczulula:/.
Tymczasem nie wychodzilam na dwor, sproboje po poludniu zeby zobaczyc czy sytuacja sie nie powtorzy...moze cos akurat zaczelo pylic?
Bawarka 09:31, 06 kwi 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Juz je lubie

Fiu,fiu 29 stopni toż to pełnia lata
Też mam takie paskowane liście tulipanów,nie kupowałam takich Ciekawe jakie będą.
Wianek obowiązkowo pokaż.
Tak mnie morduje ta Twoja Montana,że chyba sobie sprawię.
Ogród z wilkiem zamkn. 09:30, 06 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
nie wiem jak ogarnąć tył ,przerażenie mnie ogarnęło po tym placyku
nie mam pomysłu ,jak te rabaty mają wygladać .....
muszę umbrową zmienić ,bo kończy się przy samym placyku -nie wiem cy ją odsunąć do tyłu ,czy przenieść ,żeby kończyła się z końcem placyku ....
ech ....zachciało się przeróbek

Może macie jakiś fajny pomysł jak to zrobić ?

Ewuś jak znajdziesz czas i chęć -może mi rozjaśnisz w głowie ,plisss

tam ,gdzie teraz stoją ławki i ognisko -kiedyś .....nie wiem kiedy ,ale nie w tym sezonie napewno- chciałabym małą białą szklarenkę ....
https://pl.pinterest.com/pin/734790495423768471/
taka mi się marzy
i od placyku do końca chciałabym taką warzywno-owocową część ogrodu

taki jeszcze rzut na całość

Jeeeej...normalnie napatrzeć się nie mogę, naprawdę podziwiam Cię!!! Tyle pracy
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:26, 06 kwi 2018

Do góry
Dzień Dobry!
Od ubiegłego roku stałam się właścicielką przydomowego ogródka. Jestem kompletną nowicjuszką w tym temacie, stąd moje przerażenie, gdy spostrzegłam, że jeden z wyrośniętych iglaków jest w fatalnym stanie. Może i zaczęło się coś z nim dziać w zeszłym roku, ale pochłonięta remontem domu i przeprowadzką nic nie zauważyłam. Na pewno na wiosnę, gdy przejmowałam dom i ogródek wyglądał jeszcze dobrze. Drzewko całkowicie zrzuciło igły w zacienionym miejscu, zostało ich jeszcze trochę od strony słonecznej. Niestety nie wiem jaki to gatunek, na pewno żywicujący, na igłach ma białe kropeczki żywicy. Dawna właścicielka twierdzi, że to normalne. Wygląda tak jakby proces opadania igieł miał miejsce jesienią i zimą. Dodatkowo na igłach zauważyłam czarne biedronki. Bardzo proszę o radę - da się je uratować? Czym spryskać/nawieźć? Jak ochronić pozostałe drzewa? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Zdjęcia:
Ogród z rzeźbą 09:23, 06 kwi 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Anitko, ławka jest taka i właśnie hortensje w donicach mają jej zrobić "plecy". Jak na razie przed ławką wykopki. Generalnie cały obszar w otoczeniu ławki i za nią jest do zrobienia.

No na masz babo placek, bo i ławka i donice piękne. Wszystko musi być na pierwszym planie. A może tłem dla ławeczki od tyłu za świerkiem byłby imitujący stary murek. Od góry półokrągły, nawiązujący do ławki, delikatnie schodzący po bokach do dołu. Powstanie klimatyczny zakątek. Ja daje na dno donic z hortensjami kostki brukowe 2-4 sztuki, 2 cm styropian i dopiero ziemię. Mogą być też kamienie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:06, 06 kwi 2018

Do góry
jeszcze troche wiosennego

Oddam nadwyżki roślin 09:05, 06 kwi 2018

Do góry
Dzień dobry,
oddam bardzo chętnie takiego oto niezidentyfikowanego miskanta- rośnie bardzo wysoki:

Ogrodowe kreacje 09:00, 06 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
A na koniec jeszcze, pamiętacie jak wstawiałam plan rabaty z trawami To dzisiaj zaczęłam rycie

Uuuu nieźle! Kibicuję zatem i czekam na efekty...
Osiedlowy ogródek 08:58, 06 kwi 2018

Do góry
Po zimowaniu w lodówce idą dziś do ogrodu
Mają się bardzo dobrze, nawet młode przyrosty widzę
Pozdrawiam Ewa-Nallar

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:54, 06 kwi 2018

Do góry

Plus str 580

To dla Mirki
Ale gdyby ktoś był chętny na trzcinnika, to się podzielę, bo mam go naprawdę dużo

Gdyby ktoś chciał też miskanta giganta, też posiadam w gigantycznym nadmiarze i chętnie oddam w dobre łapki

Liliowo i kolorowo:) 08:37, 06 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Danusia dobrze ze zajrzałam tyle pięknych kepek krokusów . U mnie braki muszę jesienią nadrobić. Bazantom smakują cebulę i rozgrzebują wszystko.

Chciałam też zapytać o te trawy koreksy ciąć czy nie może się ktoś odezwie.

O już Jest odpowiedź z Wrocławia dzięki Miluś.

U mnie wczoraj bażant na dachu domu był, ale cebulek mi nie wyjada, problem mam owszem z nornicami, róze mi zjadły pnącą przed domem U mnie jeże kore rozgrzebują i kosy. Krokusy są wyjątkowo ładne w tym roku
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 08:30, 06 kwi 2018

Do góry
Rench napisał(a)
Dubelek,to coś na przywołanie wiosny zapodam
Moje "fijołki" różniaste, kropkowane i cieniowane i żółte

Reniu co robisz z fiołkami po zebraniu kwiatów?
Możesz mi napaisać troche na temam róz pomponowych, jakie masz i le znasz odmian i które warto kupić i gdzie, u Hyżych nie mieli nawet Pomponelli
róże New Dawn na trzcinniki 08:28, 06 kwi 2018

Do góry
A to są 4 z tego 3 wielkości poprzednich i jedna spora kępa. Któreś z tych mogę jeszcze wymienić.

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:27, 06 kwi 2018

Do góry
trawa zaczyna zielenieć
generalnie odpala wszystko , ale jeszcze łyso, tylko zimozielone robią ogród
sterta do spalenia

zakupiłam już heliotropy i zaczynam obsadzać donice
na tarasie domku letniego, głowy i pod łukami koło róż
cena to 5,50 czyli nie tak drogo i już mi pachną
dlatego nie wysiewam sama
dziś jeszcze begonie zakupię i na końcu kocanki, jeszcze ich nie ma w sprzedaży
w głowy włożyłam też ścięte laurowisnie, niech nowe sadzonki sie ukorzeniają, te co były wydałam, super korzenie miały

na razie uciekam, mus do miasta ruszyć
a sama w proszku jestem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies