Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfoza- nowy ze starego 13:05, 16 mar 2018

Do góry

Cos z tym przedogrodkiem musze zrobic. Chce zurawki pod tym drzewkiem i cos przed rzedem tuj, zeby nudno nie bylo hmmm
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:04, 16 mar 2018

Do góry
Dobrze jutro wykopie jedna tuje i pokaże jak wyglądają korzenie ale do tego czasu pokaże zdjęcie zrobione dziś na górnej galasce to jest grzyb czy pleśń?
Prośba pomoc propozycje jak zmienić ten kawałek ogrodu 13:03, 16 mar 2018

Do góry
witam wszystkich,

proszę o pomoc co mogę zmienić z tym kawałkiem oczywiście część do wykopania i co dalej żeby było ładnie czy jakieś drzewka dosadzić
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:58, 16 mar 2018

Do góry
W poniedziałek w pierwszej kolejności usunęłam wianek z drzwi. Wisiał od grudnia. Wcześniej ściągnęłam tylko drewniane dekoracje.

Podkład i mech miałam jeszcze przed świętami. Wcześniej tylko mech wystawiłam na deszcze, aby się zazielenił bardziej. Przykleiłam klejem na gorąco. Plany maiła różne, ale końcowo dokleiłam kilka gałązek magnolii. Złamana przy pracach porządkowych na jesień. Zbieram co popadnie. A nóż nie wiadomo kiedy się przyda.
Na szybko zrobiła taki jeszcze przedwiosenny

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:42, 16 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tu się jesienią zmieniło, ciekawe jak będzie wyglądać w sezonie

To jest sliczne ujęcie

Dlaczego masz w siatce to drzewko?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:32, 16 mar 2018

Do góry
Wczoraj przyjechałam po 21 do domu, było plus 1. Zniosłam do garażu wszystkie oznaki wiosny, które mogłam przenieść I pomyśleć, że teraz to samochód i rowery będą się na wiosnę gapić. Pozostałe w gruncie muszą sobie poradzić. Na drugi raz przypomnę sobie przysłowie: Gdzie się baba spieszy tam się diabeł cieszy. A w naszym przypadku: Gdzie się ogrodnik spieszy to się zima cieszy
Dopiero dzisiaj zauważyłam, że ciemierniki są w pojemnikach pod kolor

Metamorfoza- nowy ze starego 12:26, 16 mar 2018

Do góry
Dziewczyny, chce sie odgrodzic od sasiada w przedogrodku. Mysle zeby tam zrobic zywoplot z tuji. Moja polowa blizniaka to ta po lewej gdzie zaczyna sie trawnik az do niebieskiego samochodu. Podjazd z szarym samochodem to juz strona sasiadow. Gdzie konczy sie trawnik i zaczyna podjazd jest granica dzialek. Mysle zeby tuje posadzic ok 30cm od podjazdu. Nie jestem fanka tuji ale to chyba najrozsadniejsze i najmniej inwazyjne rozwiazanie. Do 15:00 mam tu patelnie. Jakie jest wasze zdanie? Tuje? Moze cos innego?

Wymarzony sielankowy ogród..... 12:09, 16 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
A dzisiaj pierwsze u mnie krokusiki, tulipanki też wychodzą

Wcześnie masz wiosnę w ogrodzie, Moniu. A u mnie krokuski dopiero się czają.
Pozdrawiam.
Ogród przydomowy - Hosty 12:03, 16 mar 2018

Do góry
Zimno zimno.....
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:59, 16 mar 2018

Do góry
Bardzo jestem wdzięczna za zainteresowanie. Bardzo dla mnie cenne te wskazówki - nigdzie nie znalazłam informacji, że uwiąd może pokazać te najbardziej charakterystyczne objawy dużo później. Tak naprawdę dopiero się uczę obserwować i rozpoznawać objawy chorób.Przyczyn na pewno jest dużo... Podstawowa to moja niewiedza, teraz może już troszkę mniejsza, i wynikające z niej popełniane przez ponad 10 lat błędy. Długo by wymieniać...
Wracając do powojnika - ziemia gliniasta przekopana ze żwirową podsypką, na której przez kilka lat leżały betonowe płyty, na tym kompost. W dołku pod powojnikiem dwa 20 litrowe wiadra kompostu. Być może w tym kompoście tkwi problem, bo kiedyś wrzucałam na pryzmę wszystko, co się "zmarnowało" - tzn. pewnie padło od chorób. Powojnik podsadzony piwonią, która ma rdzę i liliowcem, poza tym drobne cebulki i jednoroczne kwiatki (typu lobelia, żeniszek), obok rośnie Arabella - częściowo na płocie a częściowo "w nogach". Latem słonko tam dociera, ale kiedy jest jeszcze nisko to przez dużą część dnia jest cień.
Posadzony u północnego końca takiego krótkiego tunelu między budynkami (szer. ok. 6 m, pośrodku płot z siatki) - i to pewnie też nie jest najszczęśliwsze miejsce...
Jakieś robocze zdjęcie (powojnik w pomarańczowym "kółku") z północnego wschodu:

i z północy (pomarańczowa plamka):

a tak wyglądała "góra" powojnika:

Nie wiem czy w tym miejscu można coś dla niego zrobić, czy szukać dla niego lepszego miejsca. Mam świadomość, że tak czy siak poprawienie podłoża "po całości" niezbędne, ale chciałabym też dobrze poznać "wroga".
Wśród brzóz i dębów 11:57, 16 mar 2018

Do góry
Izo, Moniu, Zawitko, no, poszalałam trochę z zakupami. Ale muszę to wszystko przechować parę dni pod dachem, aż miną mrozy. Mam tylko nadzieję, że to już ostatnie. Najbardziej cieszą mnie te już kwitnące.
To skalnica naprzeciwlistna:

Zawciąg jałowcolistny i barwinek Illumination:
Małymi kroczkami do celu... 11:48, 16 mar 2018

Do góry
Byłam dzisiaj w Auchan w gazetce pełno roślin, a w sklepie kompletne pustki. Chciałam dokupić sobie hortensje i co? I nie było, ani jednej w Parku M też pustki żadnych wiosennych kwiatów, nic kompletnie nic. W Auchan fajne i niedrogie dekoracje wielkanocne zakupiłam takiego zająca i ptaka chyba zapowiadane mrozy przestraszyły wszystkich.

A poza tym u nas zimno, wietrznie tulipany w donicach schowane i czekam na wiosnę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:41, 16 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Targi pooglądałam, nie miałam pojęcia, ze kuna może takich zniszczeń narobić Ogród utopiony w zieleni pięknie się prezentuje cały rok i taki już wysprzątany, matko kiedy ja za Wami nadążę
Przyszłam zobaczyć to coś co znalazłaś, ale nie umiem odnaleźć.

Sylwia, porządek to na pierwszym palnie zdjęciowym
Po kątach jeszcze wiele do zrobienia. Musze jeszcze z dmuchawą podziałać, ale za mokro. Lista dłuuuuga...
Nie znalazłaś, bo ja napisał, że znalazłam, a nie miałam już wczoraj siły pokazać. Zaległe zdjęcia niespodzianki co się chyba od ciebie do mnie przyturlała i schowała

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:40, 16 mar 2018
Do góry
Basilikum napisał(a)

deren kwitnie kofam ten widok, bo widze go siedzac przy stole w kuchni i na tle lasu tak pieknie wyglada.

Wielu ogrodników, za początek wiosny, uważa moment, gdy zaczynają kwitnąć derenie...
Ogród w remoncie 11:37, 16 mar 2018

Do góry

Tu zaznaczyłam gdzie jest najbardziej słonecznie.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:32, 16 mar 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Kurde Anitko, u Ciebie to wszystko jest nienaganne, nie tylko bukszpany!
Przeogromnie mi się podobają Twoje rabaty! A kulkowy bonzai z jałowca (chyba) jest świetny. Kiedyś próbowałam zrobić i mi padł.. muszę kiedyś jeszcze spróbować.

Basiu są też naganne widoczki
Kosodrzewina na pniu złapała późną jesienią choróbsko. Szkoda, bo już spora jest. Wydaję mi się, że to osutka, ale może ktoś potwierdzi moje podejrzenia lub podsunie inną diagnozę. Czekam z opryskiem na lepszą pogodę.

Ogród w remoncie 11:28, 16 mar 2018

Do góry
Tu wymiary tej rabaty

Ogrodowe kreacje 10:58, 16 mar 2018

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:45, 16 mar 2018

Do góry

Sadż Elu ..bo jest wart tego

Szmaragdowy Zakątek 10:38, 16 mar 2018

Do góry
O ja cie ...jakie śliczne szynszyle !!!
My też kiedyś mieliśmy szynszyla. Miał na imię Albert, bawił się z moim owczarkiem niemieckim i mino, że był od niego 50 x mniejszy zawsze w "ganianego" wygrywał.

Teraz oprócz sierściucha...

...mam jeszcze jednego pupila, a właściwie przyjaciółkę. Ma na imię Jadwiga, prawie 1,80m długości i też nie trzeba jej wyprowadzać na spacerki...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies